18 augustus 2022 
5 min. leestijd

De kracht van verbeelding met LEGO® SERIOUS PLAY®

De kracht van verbeelding met LEGO® SERIOUS PLAY®

Elk gezond bedrijf, organisatie of vereniging kijkt vooruit. Is bezig met een scala aan vraagstukken in het heden, nabije of verdere toekomst. Denk hierbij aan knel- of verbeterpunten, de organisatiestrategie of over de innovatiekracht. Of vraagstukken van een totaal andere aard. Bijvoorbeeld rond de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers of teams. In deze voorbeelden draait het altijd om de mens. En meestal om verandering.

Strategie-ontwikkeling: kan het leuker en met meer blijvend resultaat?
Wat de vraagstukken onderling ook gemeen hebben, is dat er uren over gepraat, vergaderd en gerapporteerd kan worden. Al in 2013 blijkt uit onderzoek van Robert Half dat de productiviteit van werknemers enorm lijdt onder vele vergaderuren en de alsmaar stijgende e-mail. Iets wat anno 2022 alleen maar is toegenomen. Menig manager is op zoek naar effectieve instrumenten om op dit punt verlichting te brengen, al dan niet verpakt in agile-methodes. Vaak met nog meer gesprekken tot gevolg. Kan het anders? Kan het beter? Maar bovenal: kan het leuker en met meer blijvend resultaat? JA! Met LEGO® SERIOUS PLAY® (LSP).

Geschiedenis in een notendop
LSP is ontstaan binnen de muren van de LEGO Group. Midden jaren 90 was het bedrijf toe aan een koerswijziging. De manier van spelen van kinderen veranderde. Computers en videogames deden op grote schaal hun intrede. Onder leiding van Kjeld Kirk Kristiansen, de kleinzoon van de oprichter van LEGO, zocht het bedrijf naar een manier om in te spelen op die veranderingen.

Ontstaan vanuit co-creatie met de wetenschap
Een samenwerking ontstond tussen het bedrijf en de professoren Johan Roos en Bart Victor. Beide van het International Institute for Management Development. Het toeval wilde dat deze wetenschappers op hun beurt op zoek waren naar nieuwe methodes, waarmee bedrijven strategie kunnen ontwikkelen. In - wat we nu noemen - co-creatie ontstond het idee om dát te gebruiken wat het meest voor de hand lag, namelijk het eigen product: de LEGO-stenen. De methode die vervolgens ontwikkeld werd, gebruikte LEGO intern bij het oplossen van vraagstukken. Met ongekend succes.

Doorontwikkeld tot een open source methode
Vanwege dit succes besloot het bedrijf de methode onder de naam LEGO® SERIOUS PLAY® (LSP) beschikbaar te stellen voor andere bedrijven. In 2010 werd LSP een open source-methode. LEGO wilde ‘de kracht van het denken met je vingers’ breed verspreiden. Op www.seriousplay.com is te lezen: “Op een praktische en directe manier worden inzicht, inspiratie en verbeelding gestimuleerd. De gemeenschappelijke taal, die van de stenen, zorgt ervoor dat iedereen gelijk is. Alle ideeën en meningen worden gehoord. Waar traditionele methodes vaak als beperkend worden ervaren, kunnen mensen door middel van de stenen hun gedachten en ideeën vrij communiceren.”

Waarom zou je Lego inzetten?
De associatie bij LEGO is steevast: ‘Dat is toch speelgoed voor kinderen?’ Klopte dit in het verre verleden, nu zeker niet meer. De overbekende gekleurde Deense steentjes kunnen een organisatie of bedrijf winst opleveren. LSP is een krachtige methode, die organisaties helpt bij vraagstukken op het gebied van (verander)management, strategie, reorganisatie, communicatie, samenwerking en innovatie. Met en vanuit 100% betrokkenheid en belang van de medewerkers. Rangen en standen verdwijnen. Niet wat elkaar (ver)deelt gaat de boventoon voeren, maar waar de deelnemers elkaar onderling in (gaan) vinden. Er ontstaan hernieuwde collegiale kennismakingen. Vooringenomenheid, persoonlijke vooroordelen, weerstand? Het krijgt een bewuste plaats binnen  LSP. Er wordt onderling mee gedeald en opgelost. Afscheid van genomen.

Maar, hoe werkt LSP dan?
Ook dit is een vraag die mij regelmatig gesteld wordt. Ik leg het uit in een voorbeeld. Stel: je wilt een team efficiënter laten werken. Een LSP-workshop wordt ingezet. Via een combinatie van zeven technieken in de methode neemt een LSP-facilitator de deelnemers mee in het proces. LSP zorgt ervoor dat de teamleden steeds meer verbanden gaan zien. Aan bod komt ieders eigen vraag, idee, bezwaar of wat dan volgens die persoon aan het team bijdraagt of in de weg staat. Het leidt uiteindelijk tot een set aan gezamenlijk bepaalde teamafspraken en zorgt voor een 100% gezamenlijk draagvlak. Binnen LSP worden deze “simple guiding principles” genoemd. Onderlinge toetsstenen voor de (toekomstige) keuzes die gemaakt moeten worden.

In het basisprincipe ligt het succes
Teamleden kunnen op een ontspannen manier de sterke punten van het team, maar ook de pijn- of knelpunten benoemen. Elke deelnemer kan tijdens een workshop zijn verhaal kwijt; er wordt geluisterd en iedereen wordt gehoord. Met legostenen kun je situaties of mensen visualiseren en heel natuurlijk de woorden vinden waarmee je dingen duidelijk maakt.

Uit eigen ervaring blijf ik het verbazingwekkend vinden om te zien dat zo’n simpel blokje zoveel losmaakt. En dat je zo diep kunt gaan met behulp van de legostenen. Ook bij de deelnemers aan een workshop verrast het telkens weer dat er met LEGO zoveel op tafel komt. Voor mij ligt dit succes in de eenvoud van het basisprincipe van LSP. Het core-proces bestaat namelijk uit vier vaste onderdelen: de vraag, het bouwen, het onderling delen en de reflectie. Let wel: eenvoud betekent niet dat dit eenvoudig is.

Fun met een serieuze onderlaag
J
uist deze laagdrempeligheid – ik noem dit graag de ‘serious fun’ - zorgt ervoor dat deelnemers ook hun onderbewuste gaan aanspreken. Soms brengt dit de nodige emotie (persoonlijke of binnen een groep) naar boven, maar zonder dat dit een negatieve spanning teweeg brengt. Dat komt, omdat de deelnemers op een speelse wijze aan elkaar iets verduidelijken. Het verduidelijken doen de deelnemers onderling in verhaalvorm en alleen over datgene wat ze zelf gebouwd hebben en wat de ander dus kan zien. Het lijkt op het principe van storytelling. Het onderling delen gaat gepaard met metaforen. De steentjes of bouwwerkjes doen het woord. Het effect? Ons natuurlijke 3D-beelddenken wordt vertaald naar heldere verhalen met 3D-ondersteuning vanuit het bouwwerkje. Het bijkomende voordeel noem ik ook graag: dat wat gedeeld wordt, blijft ongekend lang ‘hangen’ in het collectieve geheugen.

Denken met je vingers
“Hoe zie jij jouw toekomst in deze sector?” Mijn vraag blijft even boven tafel hangen. Er wordt kort nagedacht en dan vertrouwen de deelnemers op hun handen. Die gaan graaiend en zoekend door een berg LEGO. Het bouwen is begonnen. Het LSP-proces is gestart.

Als gecertificeerd facilitator in LSP begeleid ik verschillende workshops binnen organisaties maar ook in workshops met mensen vanuit verschillende bedrijven. Ze maken bij dergelijke workshops kennis met de LSP-methode waarbij we ingaan op een specifiek thema. Zoals tijdens de workshop 'De betekenis van waarde'. Tijdens de Workshops die binnen een bedrijf verzorgd worden gaan we in op thema’s als ‘lerende organisatie’ en 'missie, visie en strategie. Bij een installatie bedrijf  hebben we gewerkt aan ‘teamstrategie Service Beheer en Onderhoud’ en ‘visieontwikkeling P&O’. Bij diverse zorgbedrijven over de invoering van bijvoorbeeld zorgtechnologie, maar ook bij een stichting in schuldhulpverlening. En de meest opvallende tot nu toe is toch een lokale zwemvereniging die LSP inzette tot verbetering van de trainingen. LSP is nog redelijk onbekend. Korte introductieworkshops bij ondernemersnetwerken ,blijken een goede manier voor mensen en bedrijven te zijn om kennis te maken met deze opmerkelijke methode. LSP is dan ook meer dan een spelletje.

Elkaar boeien, motiveren en binden
Elke LSP-workshop bewijst het weer: LEGO is ontwapenend; het doet iets met mensen. Het bewijs vindt ook daarbuiten plaats. Op mijn bureau heb ik een mandje met LEGO staan. Iedereen gaat er vroeg of laat, bewust of ongemerkt mee zitten bouwen. Het maakt niet uit of het klopt of mooi is. Iedereen kan iets van LEGO maken. LEGO verbindt hoofd en handen. Het geeft vorm en inhoud aan ieders verbeelding. Het verbindt elkaars kijk op het onderwerp. LEGO verbindt elkaar. Welk ander resultaat is krachtiger dan dit?

Zelf aan de slag met LSP tijdens Bricks4Result workshops
Wij hebben verschillende toepassingen van LEGO SERIOUS PLAY gebundeld in 'Bricks-2-Result' workshops. Bijvoorbeeld een open workshop over 'Waarde' en in-company workshops over verschillende thema's.

Helder en duidelijk, all-in, zonder kleine lettertjes.
Wil je LEGO SERIOUS PLAY inzetten binnen een heel specifiek ontwikkelingstraject, vraagstuk  of voor bijvoorbeeld een marktconsultatie? Dan gaan we graag het gesprek met je aan om hierop een passende workshop te ontwikkelen. Zo is er altijd een workshop die jou het juiste inzicht en resultaat brengt.

Meer informatie over de Brick4Result workshops vind je via deze link op onze website.

Over de schrijver
Ik ben een ondernemende en creatieve verbinder. Mijn energie en kracht liggen in het inspireren, motiveren en organiseren van mensen en ideeën. In het onderwijs, de zorgsector en het technisch bedrijf.Ik neem mensen graag mee in mijn visie op ontwikkelingen in de technologie. En dat vanuit het oogpunt innovatie, business development of marketing. Ook werk ik graag aan resultaatgerichte antwoorden op vragen, behoeften of (markt- / organisatie)ontwikkelingen. Hierin maak ik gebruik van LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Tot slot: ik ben geen techneut, maar wel iemand die de techno-taal verstaat.
Reactie plaatsen