08 september 2021 
3 min. leestijd

Duurzaamheid en circulariteit bieden businesskansen

Duurzaamheid en circulariteit bieden businesskansen

Het stond er echt in een artikel in het NRC: ‘Luchtvervuiling heeft verkoelend effect’. En dat in een zomer waarin de klimaatverandering overal op de wereld zichtbaarder lijkt dan ooit. Aandachtig heb ik de uitleg gelezen. Want ja, ik ben schaatsliefhebber. Heb eerder in columns en blogs laten weten dat ik de Elfstedentocht zou willen schaatsen. Dan moet de aarde niet te hard opwarmen. Maar dat is niet de reden dat ik hier aandacht besteed aan duurzaamheid en circulariteit. Wel, omdat ik nog te vaak hoor dat er veel te weinig businesskansen zijn voor duurzaamheid en circulariteit.

Juist in een sector die als ‘vervuilend’ gepercipieerd wordt

Nog even iets over dat voorkomen van de opwarming van de aarde door luchtvervuiling. Met de ‘roze’ bril op van de schaatsliefhebber zie ik een scenario voor me met een lange periode met strenge winters. Maar niets is minder waar: die luchtvervuiling zorgt er voor dat de aarde op dit moment nog net geen 1,5 graden in temperatuur is opgewarmd. Maar dat is dan ook het enige positieve punt dat aan luchtvervuiling kleeft.

Groeien in de breedte
Het milieu en de opwarmende aarde zijn overigens niet de enige aspecten die meespelen bij een duurzamer omgaan met de wereld waarin we leven. Je hoeft ook geen Gretha Thunberg te zijn om je te realiseren dat we de aarde en haar grondstoffen aardig aan het uitputten zijn. En ook geen Thomas Piketty om in te zien dat het huidig economisch principe dat gestoeld is op groei, vooruitgang en welvaart op lange termijn geen houdbaar model is. 

Maar de principes van nog heersende economische grondslagen, domineren ons huidig denken. En daarmee in veel gevallen ons handelen. Ook business wise. Ik kom dan ook maar zelden ondernemers tegen die bij groei niet gelijk denken aan meer afzet, meer omzet en meer marge. Maar groei in de breedte is ook groei. En die zienswijze zien we terug bij Generatie-Z die nu op de arbeidsmarkt zijn intrede doet.

Er toe doen
Ze vinden een redelijk (goed) salaris een vanzelfsprekendheid. Als werkgever ben je al helemaal niet in beeld als je daar niet aan voldoet. Veel belangrijker voor hen zijn zaken als ‘jezelf kunnen ontplooien’ en ‘bijdragen leveren die ertoe doen’. Ze hebben veel minder vaak de drang om de traditionele hiërarchische ladder te beklimmen. Ze hechten veel meer waarde aan projecten die bijdragen aan hun ontwikkeling. En nog veel meer waarde aan de bijdragen die ze kunnen leveren aan een bedrijf. Maar dan niet direct gerelateerd aan afzet, omzet en winst.

Het gaat hen veel meer om bijdragen via die projecten van een bedrijf of instelling, die er toe doen voor de mens, maatschappij en omgeving. Een aspect dat zeker meespeelt in het verkrijgen van een imago als aantrekkelijke werkgever. Kijk maar eens hoe bijna afgestudeerde ingenieurs in toenemende mate Shell en andere organisaties afwijzen als toekomstig werkgever, die een imago hebben als ‘vervuilend’ en ‘op winst gericht voor de aandeelhouders’. En dat in een markt waarin een schreeuwend tekort is aan technisch opgeleide medewerkers.

De eerste winst is dan ook al te behalen als je als bedrijf een imago weet te creëren waaruit blijkt dat je bijdraagt aan mens, maatschappij en omgeving. Ook dat is marketing en gaat wel een paar stappen verder dan alleen het milieu en circulariteit. Maar is wellicht wel een eerste stap in de goede richting. Zeker in een sector die als ‘vervuilend’ wordt gepercipieerd. 

Meer businesskanten en -kansen
Er zijn meer redenen en mogelijkheden om ‘winst’ te halen uit duurzaamheid en circulariteit’. Het vraagt echter wel om een visie op duurzaamheid, de wil om eraan te willen werken, ook samen met toeleveranciers en klanten. Aanpassingen aan je producten/diensten, productieproces en vaak ook een ander business model. Misschien wel de belangrijkste redenen waarom veel managers zeggen dat ze de urgentie wel voelen, maar nog niet of in onvoldoende mate tot actie zijn overgegaan. Misschien ook omdat er nog veel vragen zijn wat nu precies duurzaakheid en circulariteit is. En wat de businesskanten en -kansen ervan zijn; ook voor technische B2B bedrijven. Alle reden om er meer over te weten te komen.


Kom naar onze STEM van de Master in winterse sferen

Zou best wel leuk zijn om een mooie schaatstoertocht te kunnen maken deze winter. Hoe dan ook: wij organiseren op donderdag 1 februari 2024 een STEM van de Master in winterse sferen. Met een kijkje in de (technische) keuken van ijsstadion Thialf BV en een toelichting op het leveren van een excellente ijsvloer en optimale klimaatcondities in de ijshal: voorwaarden voor topprestaties en schaatsplezier. Of zoals we dat in marketingtermen noemen: de waardepropositie die nodig is om in de behoeften van afnemers te voorzien. 

Deelnemen aan deze STEM van de Master in winterse sferen is inbegrepen bij het STEM eXplain/eXpand programma. Maar ook als je geen deelnemer bent aan dit programma kun je deze masterclass ook bijwonen. Bekijk dan de mogelijkheid hiervoor via onderstaande button.


Kijk hier voor meer informatie over deze STEM van de Master en hoe je deel kunt nemenDit blog verscheen als column in Kunststof Magazine,

Over de schrijver
Ik ben een denker en doener. En op betrokken wijze zet ik mijn deskundigheid en inventiviteit in voor mensen en bedrijven. Zowel door hen te helpen vaardigheden te verwerven als bij de uitvoering van activiteiten. Noem het trainen en coachen. Net zoals ik dat doe bij de schaatssport waar ik mensen train en coach. De vergelijking met het bedrijfsleven: tijdens trainingen kun je vaardigheden aanreiken en laten oefenen. Tijdens de wedstrijd kun je als coach nog slechts een enkele aanwijzing geven. De sporter moet zelf de prestatie leveren. En dat geldt ook voor mensen in het bedrijfsleven. Ik help je graag beter te worden bij het uitvoeren van jouw business development activiteiten. Ook op deze plaats via blogs en artikelen. Doe er je voordeel mee om je eigen prestaties te verbeteren. En heb je toch nog vragen? Of tijdens de uitvoering een aanwijzing nodig? Neem gerust contact op.
Reactie plaatsen