05 juli 2021 
2 min. leestijd

Een crisis gaat voorbij. Je voorbereiden op een volgende gaat nooit over!

Een crisis gaat voorbij. Je voorbereiden op een volgende gaat nooit over!

Zomer 2021. Nederland gaat steeds verder van het ‘corona-slot’ af. De crisis lijkt voorbij. Economische parameters beloven zelfs een mooie zomer en een hete herfst. Is er economisch gezien ook een klimaatverandering gaande? Maar wat gebeurt er met de oplopende staatschuld? Volgt een hogere belastingdruk? Worden de rentes op leningen weer sky high en krijgen we te maken met een langer dan verwachte en oplopende inflatie? Een crisis zoals die rond corona gaat voorbij. Je voorbereiden op een volgende (uitdaging) gaat nooit over!

Overigens zijn er nog wel meer uitdagingen waar ook technische bedrijven mee te maken hebben of krijgen. Want hoe zit het met die andere, die echte klimaatverandering? Wat zijn de effecten daarvan voor uw bedrijf en die van de daaraan gerelateerde energietransitie, de stikstofcrisis en omslag naar een circulaire economie? Hoe lost u trouwens het gebrek aan technisch personeel op en de afhankelijkheid van productie in lage lonen landen? En de tekorten aan materialen in diverse toeleverketens en de leverproblemen die menig bedrijf daardoor zelf kent? 

Het hart van je organisatie
Wat heeft dit nu allemaal met marketing te maken, voel ik al menig lezer denken. Want dit is toch een artikel over marketing? Dan gaat het toch om reclame maken, de website, folders, de vakbeurs et cetera? Ja ook! Maar dat zijn operationele marketing (en communicatie) activiteiten. Marketing draait om veel meer. En kort gezegd: marketing is geen reclame; het is het hart van je organisatie. Een vakgebied dat zich met de bedrijfsstrategie en uitwerking daarvan op tactisch en operationeel niveau bezighoudt.

Juist ook op strategisch niveau is het van belang om de gevolgen van de ontwikkelingen (uitdagingen of noem ze crises) die ik hierboven benoemd heb te verkennen en door te vertalen naar de betekenis daarvan voor uw bedrijf. Niet om er somber van te worden. Maar om uzelf, uw organisatie en uw medewerkers voor te bereiden en ‘te wapenen’ op de veranderingen die ontwikkelingen met zich meebrengen. 

Want veranderingen in dergelijke ‘omgevingsfactoren’ hebben invloed op uw bedrijf, de bedrijfsvoering, de ontwikkeling van producten en/of diensten, het business model en zelfs de concurrentiepositie. Een goed uitgevoerde externe analyse helpt daarbij inzichten te verkrijgen. Wat kansen zijn. En wat bedreigingen. Een daaraan gerelateerde interne analyse geeft goed weer hoe uw organisatie in staat is om daar op in te spelen.

Voorkom een crisis
Laat ik het proberen concreet te maken. Het stikstofprobleem, de klimaatcrisis en zelfs het tekort aan technici, lossen we niet zomaar op. Maar wat u wel kunt doen is er voor zorgen dat het imago van uw bedrijf en uw werkgeversmerk, er wel voor zorgt dat u minder problemen heeft met het aantrekken van de juiste mensen en behouden van medewerkers dan ‘uw buurman’. Of lees: concurrent. 

Alleen al dat levert u een concurrentievoordeel op. Niet alleen op de arbeidsmarkt. Ook op de afzetmarkt. Want zonder de juiste mensen die uw waardepropositie helpen waar te maken, kunt u de markt beloven wat u wilt. Maar kunt u die niet leveren. Of niet op het niveau dat verwacht wordt. En dan heb ik het alleen nog maar over personeel versus uw waardepropositie. Nog geeneens over het ontdekken welke waardeproposities huidige en toekomstige afnemers in die veranderende wereld in de toekomst van uw bedrijf verwachten. En ook daar kunt u zich maar beter op voorbereiden. Anders ontstaat er alsnog een crisis. Maar dan voor uw eigen organisatie.


Meer weten? Neem dan deel aan een van onze (gratis) inspiratiesessie.

Wilt u meer weten over hoe u zich kunt voorbereiden op een veranderende wereld in een technische B2B omgeving? We organiseren met regelmaat (gratis) online inspiratiesessies over verschillende aspecten van Business Development voor technische bedrijven..

Kijk hier voor een overzicht hiervan.


Of neem gerust contact op als je eens wilt overleggen over de business development van jouw organisatie en hoe vanuit STEM imc de inzet van externe professionals daar een rol bij kan spelen.Dit blog is eerder verschenen als column in Kunststof Magazine #4 2021 (juli/auigustus 2021)


Over de schrijver
Ik ben een denker en doener. En op betrokken wijze zet ik mijn deskundigheid en inventiviteit in voor mensen en bedrijven. Zowel door hen te helpen vaardigheden te verwerven als bij de uitvoering van activiteiten. Noem het trainen en coachen. Net zoals ik dat doe bij de schaatssport waar ik mensen train en coach. De vergelijking met het bedrijfsleven: tijdens trainingen kun je vaardigheden aanreiken en laten oefenen. Tijdens de wedstrijd kun je als coach nog slechts een enkele aanwijzing geven. De sporter moet zelf de prestatie leveren. En dat geldt ook voor mensen in het bedrijfsleven. Ik help je graag beter te worden bij het uitvoeren van jouw business development activiteiten. Ook op deze plaats via blogs en artikelen. Doe er je voordeel mee om je eigen prestaties te verbeteren. En heb je toch nog vragen? Of tijdens de uitvoering een aanwijzing nodig? Neem gerust contact op.
Reactie plaatsen