23 maart 2022 
2 min. leestijd

'Face' de realiteit

'Face' de realiteit

Een goede vriendin van ons gezin is er jaarlijks altijd vroeg bij. Nog voor Sinterklaas voet op Nederlandse bodem zet, komt zij met de vraag:  ‘wat gaan jullie doen met de Kerst?’ Maar dit jaar niet. Niet omdat er iets met onze vriendin is of een crisis in de relatie tussen haar en ons. Nee, er waart een virus door de wereld die dit jaar alles anders maakt dan anders. Naast Kerst en Oud & Nieuw, zeker ook de business van veel bedrijven. 

Bereid je voor op een continu veranderende werkelijkheid

Het is dan ook crisis in de economie en in menig maakbedrijf. Dat laatste bleek recent uit een onderzoek van FME. Liefst 60% van de maakbedrijven verwacht een omzetdaling in het vierde kwartaal in vergelijking met het jaar 2020. En 46% verwacht ook over het hele jaar 2021 een lagere omzet te realiseren dan in 2019. Geen florissante vooruitzichten. En dat ook nog eens in de donkere dagen voor Kerst.

Realiteit onder ogen zien
Kunststof Magazine #6-2020Zijn er dan helemaal geen lichtpuntjes? Jawel hoor. Want naast de drie reacties vanuit ons oer-brein ‘Flight, Fight, Freeze’ op bedreigingen, bestaat er ook nog zoiets als ‘Face’: de realiteit onder ogen zien en daar je handelen op afstemmen. Doorgaans is echter een eerste menselijke reactie op een bedreigingen van de business: de schade beperkt houden. Dit door kosten te reduceren en alle niet noodzakelijk geachte activiteiten stop te zetten. Dus ook de innovatie, marketing en communicatie van de organisatie.

Te begrijpen als je omzet en winst wegvallen. Verstandig? Wel als de financiële nood zo groot is dat het niet meer anders kan. Leiden is dan in last, alle hens aan dek. Of juist ‘over boord’, net als alle ballast. En op hoop van zegen doorgaan. Wellicht tegen beter weten in: Flight, Fight, Freeze? 

Uitweg vinden
 Ik ben zeker geen pessimist maar net zo goed als ik op basis van vroege signalen denk dat Kerst en Oud & Nieuw dit jaar anders zullen zijn dan in andere jaren, verwacht ik dat de economie en zakendoen er post-corona behoorlijk anders uit gaan zien. En daar kun je maar beter op voorbereid zijn door de huidige situatie en die van straks, onder ogen te zien: Face. En vervolgens daarop actie ondernemen. 

Natuurlijk is het beter om te voorkomen dan te genezen. En daarom is anticyclisch opereren juist zo belangrijk: Innoveren als het kan. Want als het moet is het te laat en als de portemonnee leeg is, erg lastig. Vooruit kijken en vooraf scenario’s bedenken voor verschillende situaties die zich voor kunnen doen is ook belangrijk. Dat is echter niet makkelijk want als mensheid houden we het liefst vast aan hetgeen we hebben. Een ander punt van aandacht: blijf zonder meer in beeld en dus communiceren – ik schreef er al eerder een column over in Kunststof Magazine van mei/juni 2020. Het voordeel is dat je beter opvalt omdat andere bedrijven zich juist minder laten zien. 

Misschien iets om over na te denken of over in gesprek te gaan tijdens de eerstvolgende inspiratiesessie: ‘Hoe laad je de ACCU voor je marketingplan’. Want door te Analyseren, Concluderen, Creëren en Uitvoeren (ACCU) ontdek je misschien zomaar de weg uit deze crisis voor jouw organisatie.


Meer weten? Neem dan deel aan een van onze (gratis) inspiratiesessie.

Wilt u meer weten over hoe u zich kunt voorbereiden op een veranderende wereld in een technische B2B omgeving? We organiseren met regelmaat (gratis) online inspiratiesessies over verschillende aspecten van Business Development voor technische bedrijven..

Kijk hier voor een overzicht hiervan.


Of 
neem gerust contact op als je eens wilt overleggen over de business development van jouw organisatie en hoe vanuit STEM imc de inzet van externe professionals daar een rol bij kan spelen.



Dit blog is eerder verschenen als column in Kunststof Magazine #6 2020 (november/december 2020 - vandaar de relatie met Kerst. Maar ook buiten de Kerstperiode is de relevantie van het onder ogen zien van de realiteit groot).


 

Over de schrijver
Ik ben een denker en doener. En op betrokken wijze zet ik mijn deskundigheid en inventiviteit in voor mensen en bedrijven. Zowel door hen te helpen vaardigheden te verwerven als bij de uitvoering van activiteiten. Noem het trainen en coachen. Net zoals ik dat doe bij de schaatssport waar ik mensen train en coach. De vergelijking met het bedrijfsleven: tijdens trainingen kun je vaardigheden aanreiken en laten oefenen. Tijdens de wedstrijd kun je als coach nog slechts een enkele aanwijzing geven. De sporter moet zelf de prestatie leveren. En dat geldt ook voor mensen in het bedrijfsleven. Ik help je graag beter te worden bij het uitvoeren van jouw business development activiteiten. Ook op deze plaats via blogs en artikelen. Doe er je voordeel mee om je eigen prestaties te verbeteren. En heb je toch nog vragen? Of tijdens de uitvoering een aanwijzing nodig? Neem gerust contact op.
Reactie plaatsen