28 april 2022 
1 min. leestijd

Guus blief toch thuus.....

Guus blief toch thuus.....

De laatste keer dat ik een beurs bezocht was kort voor de eerste lock down in 2020. Het bezoekers aantal dramatisch laag. De gemiddelde standhouder stond verveeld op een smartphone te staren, zonder oog voor de enkele bezoeker die zijn stand passeerde.

Overigens is hooguit het bezoekersaantal het grote verschil met de beurzen die ik daarvoor bezocht heb. Want het overgrote deel van de standbemanning had ook tijdens hoogtij dagen voor corona weinig oog voor de naar nieuwe technologie of specifieke oplossingen speurende bezoeker.

Gemiste kansen. Want misschien is die bezoeker op zoek naar iets wat jij te bieden hebt. Alleen als je het aan de ronddwalende ogen van de bezoeker overlaat, kijkt die maar al te graag weg. Want die bezoeker zit niet om een commercieel praatje verlegen. Die andere doodzonde tijdens een beurs: gelijk proberen iemand iets te verkopen. 

Zelfs niet als een heel goed geïnstrueerd lid van de standbemanning bezoekers met de juiste set aan vragen naar binnen weet te ‘lokken’. Als dit lukt, is er in het voortraject al heel veel goed gegaan rond de deelname van dat bedrijf aan een beurs. De successen volgen overigens doorgaans na de beurs. En daar heb je maar twee weken de tijd voor. Dus alle reden om een beursdeelname serieus te nemen en je er als bedrijf goed op voor te bereiden.

Goed voorbereiden geldt ook als je een beurs gaat bezoeken. Zorg dat je weet welke nieuwe snufjes je wilt zien. Bij wie en waar op de beurs die te vinden zijn. Kijk daarvoor in relevante vakbladen en op de website van de beursorganisatie die doorgaans voorafgaand aan een beurs hierover publiceren.

Want anders is een dagje beursbezoek toch niet veel meer dan een dagje uit in de grote stad. Net zoals ik bezoekers van een tuinbouwvakbeurs hoorde zeggen: ‘moeders denkt dat we hier heul d’n dag benne, moar ze hoeft net te wiet’n da’ we meer tied nem’n veur t koekeloeren bie de wilde wieven.’

Als je niet weet wat je doet of zoekt op een beurs maak er dan een leuke dag uit van of: ‘blief thuus’.  


Laat je het resultaat van een beursdeelname aan toeval over?
Is jouw organisatie al helemaal voorbereid op de eerstvolgende beursdeelname? Is er al een ontwerp voor de stand? Welke actie ondernemen jullie die meer bezoekers op de stand oplevert? Het succes van een beursdeelname vraagt namelijk de nodige voorbereidingen.

Kom er meer over te weten tijdens onze online inspiratiesessie
 '
Hoe haal je meer uit een beursdeelname'.

 Deze column verscheen eerder in InstallateursZaken (april 2022). 



Over de schrijver
Ik ben een denker en doener. En op betrokken wijze zet ik mijn deskundigheid en inventiviteit in voor mensen en bedrijven. Zowel door hen te helpen vaardigheden te verwerven als bij de uitvoering van activiteiten. Noem het trainen en coachen. Net zoals ik dat doe bij de schaatssport waar ik mensen train en coach. De vergelijking met het bedrijfsleven: tijdens trainingen kun je vaardigheden aanreiken en laten oefenen. Tijdens de wedstrijd kun je als coach nog slechts een enkele aanwijzing geven. De sporter moet zelf de prestatie leveren. En dat geldt ook voor mensen in het bedrijfsleven. Ik help je graag beter te worden bij het uitvoeren van jouw business development activiteiten. Ook op deze plaats via blogs en artikelen. Doe er je voordeel mee om je eigen prestaties te verbeteren. En heb je toch nog vragen? Of tijdens de uitvoering een aanwijzing nodig? Neem gerust contact op.
Reactie plaatsen