Help, mijn huis is gehackt

Je hoort wel eens zeggen dat de komst van smartphones en tablets voor de doorbraak van domotica gezorgd hebben. Daar ben ik het mee eens. Hoe belangrijk de samenwerkende techniek en diensten achter domotica ook zijn, de klant moet het kunnen gebruiken. Ongeacht leeftijd, leefomstandigheid of leef- en werkomgeving. Toegankelijke bediening via intuïtieve smart media is de sleutel tot succes in domotica. En zeg nou zelf: het is ook leuk om zo jouw domotica te laten zien.
Naast draadloze bediening zien we binnen de domotica ook steeds meer inbel- of inlogtechnieken toegepast worden voor beheer op afstand. Praktische voorbeelden in de woning zijn energiemeters, verlichting, audio/video en zonwering. Deze toename zie je ook in kritische systemen binnen zorg en welzijn of gebouwbeheer. Techniek functioneel overal toegankelijk heeft voordelen maar kent ook een keerzijde. De titel van deze column is daarmee een reëel risico. Op een echte inbraak zit niemand te wachten laat staan op een digihack. De privacy van informatie, bediening en functionaliteit moet geborgd blijven voor de bewoner of gebruiker.
De maakindustrie heeft hier aandacht voor en beroept zich op een hoog veiligheidsgehalte. Met ingewikkelde termen en procedures maken ze u duidelijk dat ‘hun’ producten alleen toegankelijk zijn voor rechthebbenden. Mits u de juiste instellingen hanteert. Dat u het maar even weet! En daar zit ‘m de kneep. Het staat of valt met de discipline van de ‘user’ om dit daadwerkelijk goed te regelen.
Mijn advies: vraag goed door bij uw installateur of leverancier. Laat in begrijpelijk Nederlands vertellen hoe uw digitale privacy geregeld is. Niemand wil dat zijn domotica gehackt wordt. Computervredebreuk is een begrip in het wetboek van strafrecht. De straffen zijn aanzienlijk maar of dit de ‘gelegenheidsdief’ afschrikt, valt ook in de digitale wereld te betwijfelen.