13 mei 2022 
2 min. leestijd

Innovatie is meer dan productontwikkeling alleen!

Innovatie is meer dan productontwikkeling alleen!

‘Jobbers zijn vooral producent van componenten of producten voor andere organisaties, zoals veel spuitgietbedrijven,’ zei een van de deelnemers tijdens een recent STEMmingscafé. ‘Innovatie is voor die bedrijven niet echt een hot topic’. Maar is dat wel zo?

Ik bemerk in de praktijk dat er nogal wat misvattingen zijn over innovatie. Innovatie wordt vooral gezien als de ontwikkeling van nieuwe producten. Of sterker nog: als een product dat nog niet eerder is ontwikkeld. Het nieuwste van het nieuwste.

Innovatiatie is ook het verbeteren van je processen

Dat laatste is een uitvinding. Daarvan is het nog maar de vraag of het als een succesvol product een toepassing krijgt en op de markt komt. De meeste uitvindingen (80%) halen dat stadium nooit en blijven als eeuwige uitvinding op de plank liggen.

Niet innoveren?
Als innovatie alleen productontwikkeling betreft, zou de stellige opmerking die tijdens dat STEMmingscafe gemaakt werd, terecht zijn. In dat geval hoef je als je alleen maar produceert in opdracht van derden zelf misschien niet te innoveren.

Of juist wel! Want ben je als producent niet degene die het beste weet hoe iets wel of niet gemaakt kan worden? Dan kun je vanuit die kennis en kunde bedrijven waarvoor je produceert juist een hele goede dienst bewijzen door hen te helpen bij hun innovatie.

Column Kunststof Magazine 2-2022 Willem de VriesMeer dan productontwikkeling
Innovatie is echter meer dan alleen het ontwikkelen van producten. Het gaat ook over de ontwikkeling van diensten, (productie)processen en zelfs het businessmodel van bedrijven. En innovatie gaat niet alleen over grote ontwikkelingen.

Volgens de definitie van de Amerikaanse Product Development and Management Association gaat innovatie over kleinere (incrementele) aanpassingen. Over platform innovaties (een basisarchitectuur voor een groep producten zoals Apple dat doet met haar producten en diensten). En ja, ook over uitvindingen: breakthrough innovaties die hun weg vinden naar de markt.

Niet alleen het nieuwste van het nieuwste
Het merendeel van alle innovaties betreft echter de wat kleinere aanpassingen. Een ander belangrijk deel van alle innovaties is het ontwikkelen van nieuwe toepassingen met behulp van bestaande technologieën. Alleen door ze op een andere manier ‘aan elkaar te koppelen’. Apple is er mee groot geworden. En staat daarmee niet voor niets dit jaar ‘slechts’ op de zevende plaats van innovatieve Amerikaanse bedrijven. Hun image doet anders vermoeden.

Innovatie is dus meer dan het nieuwste van het nieuwste product ontwikkelen. Je hoeft ook niet zelf aan productontwikkeling te doen om toch innovatief te zijn, zoals ik hiervoor al schreef. Voor jobbers vormt procesinnovatie misschien wel de belangrijkste pijler. Om sneller, efficiënter en tegen lagere kosten te kunnen produceren en zo hun marge te verbeteren. Want je hoeft ook niet altijd je voordelen weg te geven.



Innovatiemanagement helpt organisaties
Uit onderzoek waar Prof. Dr. Henry Robben (hoogleraar marketing Nijenrode Business University) was blijkt dat innovatie en wendbaarheid cruciaal zijn voor het realiseren van een Duurzaam Concurrentievoordeel.

Hij vertelde daar meer over tijdens het STEMmingscafé van vrijdag 29 april.
STEM Ambassadeur Chris Goes erover schreef er een blog over dat je hier kunt lezen >

Er zijn verschillende methodes die je helpen de innovatiekracht en wendbaarheid van je organisatie te verbeteren. STEM-imc heeft hiertoe enkele hulpmiddelen ontwikkeld, waaronder een opleiding innovatiemanagement. Ook heeft STEM een (in company) workshop ontwikkeld die zowel op locatie als virtueel gegeven kan worden.

Maar wellicht is een eerste peiling van hoe de innovatiekracht er van de organisatie op dit moment voorstaat een goede optie. Met hulp van de “STEM innovatiescan” kan een organisatie er achter komen waar verbeteringen mogelijk zijn die leiden tot een goed innovatieklimaat.

Doe hier de innovatiescan en ontvang de resultaten in je mailbox ?




Dit blog verscheen als column in Kunststof Magazine #2-2022 (maart/april 2022).


Over de schrijver
Ik ben een denker en doener. En op betrokken wijze zet ik mijn deskundigheid en inventiviteit in voor mensen en bedrijven. Zowel door hen te helpen vaardigheden te verwerven als bij de uitvoering van activiteiten. Noem het trainen en coachen. Net zoals ik dat doe bij de schaatssport waar ik mensen train en coach. De vergelijking met het bedrijfsleven: tijdens trainingen kun je vaardigheden aanreiken en laten oefenen. Tijdens de wedstrijd kun je als coach nog slechts een enkele aanwijzing geven. De sporter moet zelf de prestatie leveren. En dat geldt ook voor mensen in het bedrijfsleven. Ik help je graag beter te worden bij het uitvoeren van jouw business development activiteiten. Ook op deze plaats via blogs en artikelen. Doe er je voordeel mee om je eigen prestaties te verbeteren. En heb je toch nog vragen? Of tijdens de uitvoering een aanwijzing nodig? Neem gerust contact op.
Reactie plaatsen