05 mei 2023 
1 min. leestijd

Innovatie is ook een kwestie van meten en regelen.

Innovatie is ook een kwestie van meten en regelen.

Het was een veelbelovende ontwikkeling. Ruim een decennium geleden dan. Die warmte en elektriciteit zou leveren op kleine schaal. Bij een veel lager gasverbruik en dus ook minder CO2 uitstoot: de Micro-WKK. Maar hij redde het toch niet. Want inmiddels hebben we het veel meer over warmtepompen - al dan niet hybride – of stoken op waterstof en groene energie vanuit wind en zon. Hoe het net dit allemaal op moet vangen is een ander vraagstuk.

Zo gaat het vaker met nieuwe ontwikkelingen. En als er begin 1900 een goede infrastructuur was geweest voor het opladen van accu’s, hadden we nooit auto’s gehad met een verbrandingsmotor. Dit tekent gelijk de afhankelijkheid van sommige innovaties van andere omstandigheden. Daarom is het helemaal niet zo vanzelfsprekend dat een nieuwe vinding ook succesvol op de markt komt.

Overigens is slechts bij 1 op de 20 innovaties sprake van een echte doorbraak-ontwikkeling. En blijkt uit 40 jaar onderzoek dat nog steeds 14 van de 100 innovatieve ideeën uiteindelijk een marktintroductie beleven. Daarvan zijn er na twee jaar nog maar acht enigszins succesvol. Vraag me niet hoe succesvol, dat meldt dat onderzoek niet.

Moet je dan niets aan innovatie doen? Zeker niet! Want uit ander onderzoek is bekend dat bedrijven die met regelmaat een innovatie introduceren, op termijn een hoger onderscheidend vermogen en daarmee een betere concurrentiepositie realiseren.

Hoe dan? Door goed in de markt te ‘meten’ waar behoefte aan is. Te kijken waar ontwikkelingen heengaan en wat de acceptatie daarvan is. Het innovatieproces goed te regelen en ook de marktintroductie van een nieuw product.

 Om de markt beter te begrijpen is een hoge mate van marktgerichtheid nodig. En om het innovatieproces goed te regelen, is meer nodig dan een innovatieve bedrijfscultuur: innovatiekracht. En ook hiervoor geldt: meten is weten om zaken goed te regelen.


NB. De mate van marktgerichtheid en de innovatiekracht van een bedrijf zijn te meten. En dat kan via één van de scans van STEM Industrial Marketing Community. Je vindt ze op www.stem-imc.com en kijk dan in het menu bij ‘Academy’. Of klik hier voor de Quick Scan Marktgerichtheid en op deze link voor de Quick Scan om te meten hoe vernieuwend jouw bedrijf is.

Over de schrijver
Ik ben een denker en doener. En op betrokken wijze zet ik mijn deskundigheid en inventiviteit in voor mensen en bedrijven. Zowel door hen te helpen vaardigheden te verwerven als bij de uitvoering van activiteiten. Noem het trainen en coachen. Net zoals ik dat doe bij de schaatssport waar ik mensen train en coach. De vergelijking met het bedrijfsleven: tijdens trainingen kun je vaardigheden aanreiken en laten oefenen. Tijdens de wedstrijd kun je als coach nog slechts een enkele aanwijzing geven. De sporter moet zelf de prestatie leveren. En dat geldt ook voor mensen in het bedrijfsleven. Ik help je graag beter te worden bij het uitvoeren van jouw business development activiteiten. Ook op deze plaats via blogs en artikelen. Doe er je voordeel mee om je eigen prestaties te verbeteren. En heb je toch nog vragen? Of tijdens de uitvoering een aanwijzing nodig? Neem gerust contact op.
Reactie plaatsen