01 juli 2022 
1 min. leestijd

Korting verprutst je prijs

Korting verprutst je prijs

“Hoe zit het dan met korting?” was een van de reacties op een vorige column van mij in InstallateursZaken. “Daar zijn marketeers toch zo stellig over dat je die nooit moet geven. Maar zonder korting krijgt sales de klus niet verkocht.” 

Zo stellig over korting zijn marketeers overigens niet. Kijk maar eens om je heen wat er allemaal aan korting gegeven wordt: drie halen/twee betalen. NU van/voor, SALE, uitverkoop, zomeractie en noem maar op. Dat zijn acties die echt wel uit de koker van marketeers komen.

Korting zit dus zeker wel in de ‘gereedschapskist’ van marketeers. Maar korting is wel een gevaarlijk instrument als je er vanuit gaat dat klanten dat altijd willen hebben. En je daarom maar gelijk naar dat instrument grijpt.

Bij prijs gaat het over waarde, meldde ik in mijn column in InstallateursZaken #5. Het gevaar van standaard korting geven is dat je de klant het idee geeft dat de waarde eigenlijk minder hoog is dan de prijs die je rekent. 

Dat komt vaak doordat de klant dan onvoldoende ziet wat die waarde is. En ik zie nogal wat leveranciers die moeite hebben om die waarde goed over het voetlicht te brengen. En voor je het weet wordt jouw product of leverantie alleen nog vergeleken op prijs. En lijkt het erop dat de klant alleen maar op prijs koopt en altijd korting wil hebben.

Een situatie waarbij je als leverancier geneigd bent om dan altijd maar korting te geven. Een permanente prijsverlaging dus. Verlaag jezelf daar niet toe en verpruts je prijs niet met het geven van  korting. Laat klanten daarom goed weten wat de waarde van jouw product of dienst is.

 En, geef alleen korting als daar iets tegenover staat, omdat:

  1. je de klus nu wel heel goed kunt gebruiken; 
  2. je voorraad kwijt moet;
  3. je deze klant voor langere tijd aan je wilt binden;
  4. je………….. 

Zorg er voor dat dit geen standaard argument wordt. Zet altijd iets tegenover korting en laat het de klant ook weten door het nadrukkelijk in de offerte te benoemen. En zelfs op je factuur. Zet de normale prijs erin en bij de korting nogmaals de reden waarom je die geeft. Want anders verpruts je met het geven van korting je prijs. En daarmee zelfs de waarde van jouw product of werkzaamheden.


Meer weten over prijs en andere marketingtools?

Je komt meer te weten over prijs  en andere 'P's' als marketingintstrument tijdens de STEM-opleiding Business Development in een technische B2B omgeving. Dé opleiding over de rol van marketing, sales, communicatie en innovatie voor technici.. Weten wanneer een nieuwe cyclus van start gaat? 
Deze column verscheen in InstallateursZaken van juni/juli 2022

Over de schrijver
Ik ben een denker en doener. En op betrokken wijze zet ik mijn deskundigheid en inventiviteit in voor mensen en bedrijven. Zowel door hen te helpen vaardigheden te verwerven als bij de uitvoering van activiteiten. Noem het trainen en coachen. Net zoals ik dat doe bij de schaatssport waar ik mensen train en coach. De vergelijking met het bedrijfsleven: tijdens trainingen kun je vaardigheden aanreiken en laten oefenen. Tijdens de wedstrijd kun je als coach nog slechts een enkele aanwijzing geven. De sporter moet zelf de prestatie leveren. En dat geldt ook voor mensen in het bedrijfsleven. Ik help je graag beter te worden bij het uitvoeren van jouw business development activiteiten. Ook op deze plaats via blogs en artikelen. Doe er je voordeel mee om je eigen prestaties te verbeteren. En heb je toch nog vragen? Of tijdens de uitvoering een aanwijzing nodig? Neem gerust contact op.
Reactie plaatsen