Marketing: bekijk het eens als een integraal ontwerp

Marketing: bekijk het eens als een integraal ontwerp

‘Maar ik weet helemaal niets van marketing. Hoe moet ik dan weten hoe ik dat allemaal moet doen?’ verzuchtte de man tegenover me. Ik was weer eens op bezoek – ja het kan en mag weer – bij een technisch bedrijf. Deze keer niet uit de installatiesector. Maar deze verzuchting kom ik vaker tegen bij ondernemers met een tent die draait, omzet maakt en winst realiseert.

Ik denk dat de meeste ondernemers meer van marketing weten dan ze zelf denken. Wat ik wel bemerk is dat ze doorgaans de activiteiten niet goed weten te duiden, die ze op het gebied van sales, communicatie, (strategische) marketing en zelfs innovatie uitvoeren. Niet precies kunnen aangeven wat nu hun strategie is en waarom. Welk bedrijfsimago daarbij past waardoor klanten en medewerkers makkelijker verworven worden en nog wat van die zaken die tot het domein van het marketingvak behoren.

Aanrommelen
Als je dan niet uitkijkt wordt het met alle respect: ‘een beetje aanrommelen’. En krijg je op het gebied van marketing een soort kluwen van bedrading, zoals er gebeurt als je mij een elektrische installatie laat aanleggen in combinatie met klimaatbeheersing, beveiliging en een datanetwerk.

Ik weet heus wel het verschil tussen nul, fase en aarde. Kan ook echt wel de juiste kleuren aan elkaar koppelen. Dat is op zich geen rocket science. En zo is het ook een beetje met dat marketingvak. Waar overigens ook sales en (marketing)communicatie onder vallen.

En daar heb je wellicht al een van de problemen te pakken binnen heel wat organisaties. Daar worden die disciplines die met de business development van de organisatie te maken hebben, als gescheiden activiteiten gezien. 

Integraal ontwerpen
De strategische uitgangspunten zitten in het hoofd van de CEO en worden veel te weinig gedeeld met de rest van de organisatie. De website, folders, beursdeelname e.d. worden uitgevoerd door een medewerker van het secretariaat, die wel een mooie brief op kan stellen maar geen marketingcommunicatie heeft gestudeerd.  En sales? Sales wordt gedaan door de meest commercieel ingestelde technische medewerker met een vlotte babbel.

Het ligt allemaal toch wel wat anders. Maar begin maar eens met het beschouwen van alles wat met de business development van jouw organisatie te maken heeft, als een samenhangend geheel. Net zoals een complete technische installatie. En steek - desnoods - daarover je licht eens op bij iemand die daar kennis en ervaring mee heeft.Meer weten over een integrale marketing aanpak?

Je komt meer te weten over de integrale aanpak van marketing tijdens de STEM-opleiding Business Development in een technische B2B omgeving. Dé opleiding over de rol van marketing, sales, communicatie en innovatie voor tefchnici.. Weten wanneer een nieuwe cyclus van start gaat?

Bekijk hier de informatie over deze opleiding!
Deze column verscheen eerder in InstallateursZaken (september 2021).

Over de schrijver
Ik ben een denker en doener. En op betrokken wijze zet ik mijn deskundigheid en inventiviteit in voor mensen en bedrijven. Zowel door hen te helpen vaardigheden te verwerven als bij de uitvoering van activiteiten. Noem het trainen en coachen. Net zoals ik dat doe bij de schaatssport waar ik mensen train en coach. De vergelijking met het bedrijfsleven: tijdens trainingen kun je vaardigheden aanreiken en laten oefenen. Tijdens de wedstrijd kun je als coach nog slechts een enkele aanwijzing geven. De sporter moet zelf de prestatie leveren. En dat geldt ook voor mensen in het bedrijfsleven. Ik help je graag beter te worden bij het uitvoeren van jouw business development activiteiten. Ook op deze plaats via blogs en artikelen. Doe er je voordeel mee om je eigen prestaties te verbeteren. En heb je toch nog vragen? Of tijdens de uitvoering een aanwijzing nodig? Neem gerust contact op.
Reactie plaatsen