14 januari 2023 
3 min. leestijd

Marketing voor techneuten: taaie kost?

Marketing voor techneuten: taaie kost?

Dirk van Meer (CEO van CORE Changemakers) is van nature een techneut. Met zijn team voerde hij marketing meer uit als flipperkastmarketing. Een LinkedIn berichtje hier en een flyertje daar om studenten te werven voor het studententeam: CORE Changemakers. Zijn vader Gabby van Meer, alumnus van de STEM Business Development opleiding, wist al veel eerder dat marketing veel meer is dan dat. Dirk weet dit inmiddels ook. Tijdens het STEMmingscafé van 16 december ’22 zijn Dirk en Willem de Vries (Managing Partner STEM Industrial Marketing Community) rondom de ST@mtafel gaan zitten om terug te blikken op die veranderde blik op marketing.

Dirk vertelde al snel dat hij vóór zijn ontmoeting met Willem, marketing puur als operationeel zag. Binnen CORE Changemakers werd marketing gebruikt om studenten te werven via online en offline kanalen. ‘’Het was ook zo dat niemand marketing leuk vond. Zelfs de marketingmensen vonden het niet leuk. In het begin wel, maar na drie maanden vonden ze het stom, want dat was inderdaad alleen maar posts maken en online gooien,’’ vertelt Dirk. Hij wilde het begrip marketing wel eens goed laten introduceren aan zijn team en nodigde Willem uit voor een ‘crash course’ in industriële marketing. ‘’Haal het maar helemaal door, want wat wij zeggen over marketing is fout. Leg ons uit hoe het wel werkt en laten we samen gaan kijken hoe we dit moeten gaan doen,’’ vertelt Dirk. 


Marketing in de praktijk van Dirk van Meer: ‘’Als techneut, kun je je voorstellen dat het taaie kost is.’’


Zo gezegd, zo gedaan. Willem trok de stoute schoenen aan om bij het team opnieuw zijn vak te introduceren: marketing. ‘’Zijn vak?’’ vraag je je misschien af. Willem heeft jarenlange ervaring in strategische, tactische en operationele marketing, zowel in verschillende B2B omgevingen. Sinds 2008 bij STEM in technische B2B. Maar daarvoor ook voor zakelijke dienstverleners en organisaties die (ook) op de consumentenmarkt opereren. Hij heeft kennis, ervaring maar ook passie voor het vak waarmee hij anderen weet te inspireren. Zo ook Dirk en het team van CORE Changemakers.

‘’Er kwam een 'life learn lesson' uit deze introductie sessie,’’ Willem introduceerde tijdens deze sessie de SWOT-analyse aan de studenten. De studenten gebruikten deze analyse puur en alleen op technisch gebied. Willem liet hen verder kijken dan dat. ‘’Voor mij als technicus is de SWOT-analyse er, om te kijken naar de strenghts en weaknesses op het gebied van een installatie,’’ legt Dirk uit. "Voor de SWOT-analyse bij de business development van een organisatie moet je kijken naar waar je als team goed in bent, en dat mag ook zeker gaan over je sociale skills bijvoorbeeld."

Kom dinsdag 26 september naar de jubileum STEM van de Master over industriele marketing in de praktijk van technische B2B bedrijven. Klik hier voor meer informatie en hoe je hier bij kunt zijn.

Uit die SWOT-analyse bleek ook dat ieder teamlid een andere kijk had op CORE Changemakers. ‘’Daar hebben we veel van geleerd, ook over hoe we die vertaling terug moesten maken,’’ Na die sessie trad Willem op als coach door het team meerdere keren marketing gerelateerde vragen te stellen. Dirk reageerde hier vaak lachend op met de reactie: ‘’Is dat een vraag? Daar hebben we nooit eerder over nagedacht,’’ wat resulteerde in een aantal verschillende brainstormsessies om antwoorden op deze vragen te krijgen. 

‘’Bij obstakel dat we tegenkwamen heeft Willem ons wel een keer de spiegel voorgehouden, zodat we zelf ook goed doorkregen waar het om ging. Dat was heel confronterend, maar ook heel leuk. Als techneut kun je je voorstellen dat het taaie kost is. Gelukkig is Willem ook een hele gezellige gast waardoor het ook leuk was,’’ vertelt Dirk. Nadat het team meerdere obstakels had doorstaan, zijn ze aan de slag gegaan met een marketingplan om de propositie aan te scherpen.

Met de kennis die ze tijdens de sessies met Willem hebben opgedaan, hebben zij dit zelf in de praktijk toegepast. Hiermee is zelfs de basis gelegd voor een aangepaste positionering die beter aansluit bij wat het oorspronkelijke studenten Team CORE betekent voor de markt: CORE Changemakers.

 

 


Is marketing voor jou ook taaie kost? 
STEM kijkt graag met je mee. Wij schrijven artikelen, zetten campagnes op en bieden ondersteuning bij al je marketingactiviteiten en strategie-ontwikkeling. Wil je eerst meer weten over marketing? Laat de rol van marketing dan gratis (her-)introduceren door Willem de Vries. Neem dan gerust contact met hem op.
Over de schrijver
Gedreven aanpakker met een frisse blik. Patricia studeert Communicatie aan de Avans Academie in Den Bosch. Naast haar studie werkt zij als Marketingcommunicatiemedewerker bij STEM en A5tien. En dat terwijl ze vorig jaar nog stond te zwoegen als horecaprofessional bij Hotel New York. “Het contact met de gasten gaf mij veel energie! Door de COVID crisis ging ik goed nadenken over mijn carrière, ik mistte een stuk verdieping en uitdaging. Toen ging het heel snel en trok ik de stoute schoenen om weer te gaan studeren. Woorden omzetten in een verhaal vind ik het allermooiste aan het vak communicatie!” Om de theorie toe te passen in de praktijk, kwam zij bij STEM en A5tien uit. “Voordat ik start als communicatieprofessional neem ik graag een kijkje in de keuken van Marketing en Communicatie. Ik leer veel van Willem en Ton en hoop op een nog lange en fijne samenwerking!’’
Reactie plaatsen