28 mei 2020 
2 min. leestijd

Niet communiceren kan niet!

Niet communiceren kan niet!

Ik heb wat geworsteld met een relevante column voor deze uitgave van Kunststof Magazine - mei/juni 2020. Want toen ik die wilde schrijven, waren de eerste maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. We weten inmiddels wat daarna volgde. Veel bedrijven waren toen al getroffen door stagnatie in de waardeketen en het wegvallen van leveranties uit China.

Zelfs een bedrijf als Coolblue moest maatregelen nemen en stopte met haar online marketing en reclameactiviteiten. In de kunststoffenbranche kregen nogal wat bedrijven extra vraag naar producten voor onder meer de zorgsector. Juist in crisistijd of bij bovenmatige drukte zie je dat bedrijven vaak hun communicatie- en marketingactiviteiten beperken of zelfs stoppen Maar is dat verstandig?

Zorg dat je altijd de regie over je communicatie behoudt.

Bij een crisis wordt vaak bezuinigd op marketing en communicatie vanwege kostenreductie. Bij Coolblue bleek er overigens een doordachte strategie te schuilen achter het stopzetten van hun marketingactiviteiten.

Kunststof Magazne #3-2020Als het heel druk is in een bedrijf, zie je ook dat communicatie- en marketingactiviteiten daaronder lijden. Daar is dan even geen tijd voor. Of: ‘het gaat toch goed, moeten we dan nog meer klanten werven?’ Nu zijn de doelen van communicatie en marketing zeer divers en zeker niet altijd op het werven van nieuwe klanten gericht.

Je communiceert altijd
Communicatie en marketing is ook bedoeld voor behoud van afnemers, om de positionering en het imago te ondersteunen, in contact te blijven met je afnemers en te laten zien aan de markt dat je nog steeds actief bent. Dat laatste geldt zeker ook in barre tijden, zoals nu. 

‘Niet-communiceren kan dan ook niet’, zoals communicatiewetenschapper Paul Watzlawick schreef (1974). Zijn theorie komt er op neer dat je altijd communiceert. Ook als je niets zegt. Dus ook als je als bedrijf helemaal niet communiceert.

Watzlawick heeft het in eerste instantie over non-verbale communicatie. Daarmee drukken we ons vaak krachtiger uit dan met woorden. Een oogopslag zegt wat anders dan een poker face bij gebruik van dezelfde woorden.

Tegenovergesteld effect
Als je niets zegt – of als bedrijf niet communiceert – leiden mensen daar ook informatie uit af. Alleen heb je dan de zaken niet meer zelf in de hand. Veronderstellingen gaan een eigen leven leiden en je bereikt eerder het tegenovergestelde. Afnemers verwachten dan misschien zaken die je niet waar kunt maken. Of zoeken hun heil bij een concurrent omdat ze niets meer van jou vernemen.

Het credo is dan ook: communiceer in ieder geval. Zowel in goede als in slechte tijden. 


Meer weten hoe je in goede en slechte tijden kunt blijven communiceren?
Neem gerust contact op, dan praten we er vrijblijvend een keer over. 


Dit blog is eerder verschenen als column in Kunststof Magazine #3 2020 (mei/juni 2020).

Over de schrijver
Ik ben een denker en doener. En op betrokken wijze zet ik mijn deskundigheid en inventiviteit in voor mensen en bedrijven. Zowel door hen te helpen vaardigheden te verwerven als bij de uitvoering van activiteiten. Noem het trainen en coachen. Net zoals ik dat doe bij de schaatssport waar ik mensen train en coach. De vergelijking met het bedrijfsleven: tijdens trainingen kun je vaardigheden aanreiken en laten oefenen. Tijdens de wedstrijd kun je als coach nog slechts een enkele aanwijzing geven. De sporter moet zelf de prestatie leveren. En dat geldt ook voor mensen in het bedrijfsleven. Ik help je graag beter te worden bij het uitvoeren van jouw business development activiteiten. Ook op deze plaats via blogs en artikelen. Doe er je voordeel mee om je eigen prestaties te verbeteren. En heb je toch nog vragen? Of tijdens de uitvoering een aanwijzing nodig? Neem gerust contact op.
Reactie plaatsen