21 oktober 2022 
2 min. leestijd

Nog heel wat ruimte voor verbetering

Nog heel wat ruimte voor verbetering

Recent heeft Team CORE een mooie kans gehad om op de Kunststoffenbeurs 2022 van Mikrocentrum kennis te maken met de sector. Want met deze markt was dit studententeam nog niet bekend. Naast persoonlijke kennismakingen met nieuwe connecties, was ook het doel van het team om tijdens de beurs uitdagingen uit de kunststoffenbranche ‘op te halen’ omtrent circulariteit, duurzaamheid en recycling. Dat is in ruime mate gelukt en samen met STEM Industrial Marketing Community heeft Team CORE op de tweede dag van de beurs diverse oplossingen gepresenteerd voor uitdagingen waarvoor de sector staat. 


Door Maurik van Bevervoorde & Amy Tompkins (Team CORE) en Willem de Vries (STEM-imc)


Aangezien de kunststoffensector erg breed is, zijn de uitdagingen dit ook. Ze variëren van de hoge energie-intensiteit van spuitgieten, veranderende regelgeving, traag overheidshandelen, tot complexiteit in plasticrecycling door gebrek aan mono stromen en consumentengedrag. Een deel van deze uitdagingen sluit erg goed aan op de expertise van Team CORE.

De drijfveer van alle studenten en management van Team CORE is duurzaamheid. En daarover zijn ze van mening dat er nog heel wat ruimte is voor verbetering  in de kunststoffenindustrie. Zo hebben ze bijvoorbeeld gehoord dat bepaalde plastic-afvalstromen bij een 15% vervuiling al standaard de verbrandingsoven ingaan, in plaats van sortering en recycling. Stel je eens voor wat de milieu- en economische impact is als standaard afvalstromen onder die 15% vervuilingsnorm aangeboden worden. En dat zonder dat de consument zijn PMD-afval nauwkeuriger hoeft te scheiden. Team CORE is er van overtuigd  dat hier in het bijzonder een grote kans ligt voor automatisering van sorteringsprocessen met behulp van machine learning. 

Waar de huidige sortering suboptimaal is door onder meer menselijke onnauwkeurigheid en gelaagde afvalstromen, kan artificial intelligence (AI) een uitkomst bieden. Diverse onderzoeken (*1-3) tonen aan dat hiermee verschillende soorten plastic beter gescheiden kunnen worden dan nu gebeurt. En dat ook nog eens op een autonome, schaalbare en economisch haalbare wijze. 

Daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden die het gebruik van AI de industrie biedt. Vanaf de productie met virgin en gerecyclede grondstoffen tot en met recycling van plastics aan het einde van de levensduur, liggen er kansen. Een eerste voorbeeld is het verminderen van downcycling door afvalstromen te sorteren op kwaliteit, waarbij het zelfs mogelijk is om te analyseren hoe vaak een plastic als PET al eerder gerecycled is [*4]. Een ander voorbeeld is classificatie van afval bij het inzamelen ervan zelf. 

Wat Team CORE betreft zijn er dan ook volop mogelijkheden voor de sector om verdere stappen te zetten naar een duurzame en circulaire kunststoffenindustrie. Het team  staat er klaar voor met een divers team met veel engineering power en wilskracht om ook de kunststoffenindustrie te helpen verduurzamen. En ze hebben recht van spreken want in andere markten heeft het team zich al vaker bewezen door met innovatieve prototypes te komen die meteen door de markt zijn opgepakt.


Wie pakt de handschoen op?
Team CORE is een verzameling jongeren vanuit verschillende studierichtingen en kennisinstellingen. In hun vrije tijd werken ze aan projecten die bijdragen aan oplossingen voor grote maatschappelijke vraagstukken rondom recycling, duurzaamheid en circulariteit die door het bedrijfsleven opgepakt worden om uit te voeren. Ook met uitdagingen uit de kunststoffenmarkt gaat het team graag aan de slag. Interesse om samen met Team CORE de handschoen op te pakken? Klik hier voor meer informatie en eerder uitgevoerde projecten. En neem daarna contact op via teamcore@core-chemistry.com. 


*1-4 de aangehaalde onderzoeken zijn bekend bij Team CORE. De verwijzingen kunnen opgevraagd worden door een e-mail te zenden aan het hierboven vermelde adres.

Over de schrijver
Gastbloggers van STEM Industrial Marketing Community bieden we hier graag een plaats om hun kennis, ervaring en inzichten te delen.. Informatie en inzichten die je helpen jezelf verder te ontwikkelen op het gebied van business development. En daarmee helpen we ook jouw bedrijf bij de verdere ontwikkeling van de bedrijfsstrategie of bij tachtische en operationele marketing, sales, communicatie en innovatie activiteiten. Doe er je voordeel mee of laat je inspireren door andere blogs of onze activiteiten op het gebied van business development in technische B2B.
Reactie plaatsen