Omgaan met klantinformatie

Omgaan met klantinformatie

Privacy, het is een groot goed in Nederland. Een voor menigeen complexe AVG moet persoonlijke gegevens zeker stellen. Het continu borgen van privacy ligt best lastig. We kennen de nieuwssensaties. Van een bij het huisvuil gevonden pc vol met belangrijke informatie, tot aan wereldwijde hacks van databases vol met betalingsgegevens. Toch ligt het lekken van klantinformatie om de – bekende – hoek

Horen, zien en..?

Medewerkers horen en zien namelijk veel bij klanten. Soms is wat gezien wordt overweldigend. Technische hoogstandjes in mooi ingerichte woon- en werkomgevingen waar ogenschijnlijk kosten noch moeite gespaard zijn. Soms zo mooi dat je graag anderen daarover wilt vertellen: “Wat ik nou toch gezien heb?” Zo maar doorverteld via mond-tot-mond of via sociale media. Een foto is zo gemaakt en geplaatst op Twitter, Facebook of Instagram.

Split second

In de meeste gevallen gebeurt het onbewust. Ik denk dat iedere professional de grens tussen het verstrekken van informatie en privacygevoelige klantinformatie goed weten te vinden. Maar toch, in een ‘split second’ is al meer gezegd dan voorgenomen. In het noemen van referentieprojecten bijvoorbeeld. Denk zo maar eens aan een uitspraak als: “…dit hebben we bij klant zus-en-zo ook op precies dezelfde wijze gedaan en daar werkte….”. Of op een verjaardag: “….een woninginstallatie vol met intelligente snufjes voor die-en-die van weet ik hoeveel euro’s…”. Voor je het weet vertel je te veel!

Het draait om vertrouwen

Een klant vertrouwt zijn zakenpartner op een zorgvuldige manier van omgaan met de specifieke bedrijfs-, persoons- of installatiegegevens. Het is van belang om vertrouwen niet te schaden. Blijf daarom continu scherp op het onbewust verstrekken van klantinformatie. In presentaties, in verkoopgesprekken, tijdens cursussen of servicemomenten, etc., etc., etc. Niet alleen als ondernemer, maar ook onder of bij de werknemer(s).

Privacy is een groot goed… maar ligt letterlijk steeds vaker als afval op straat. Zorg ervoor dat u of uw medewerker niet de ‘vervuiler’ bent.


(column: Installateurs Zaken, editie juni-juli 2019)

Over de schrijver
Ik ben een ondernemende en creatieve verbinder. Mijn energie en kracht liggen in het inspireren, motiveren en organiseren van mensen en ideeën. In het onderwijs, de zorgsector en het technisch bedrijf.Ik neem mensen graag mee in mijn visie op ontwikkelingen in de technologie. En dat vanuit het oogpunt innovatie, business development of marketing. Ook werk ik graag aan resultaatgerichte antwoorden op vragen, behoeften of (markt- / organisatie)ontwikkelingen. Hierin maak ik gebruik van LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Tot slot: ik ben geen techneut, maar wel iemand die de techno-taal verstaat.
Reactie plaatsen