Stikstofcrisis: bent u voorbereid?

Het zal niemand ontgaan zijn dat Nederland in een onzichtbare houtgreep van de stikstofcrisis ligt. Er gaat geen dag voorbij, of ergens in de media wordt er wel iets over geroepen. Voor- en tegenstanders buitelen over elkaar heen. Roepend om haar gelijk en eisend om de juiste maatregelen. En ondertussen… ondertussen ligt bouwend Nederland ongeveer stil. Duizenden bouwprojecten on hold. En voor hoe lang? Niemand kan het antwoord hierop geven.

Tijdens de beurs Elektro 2019 in Nieuwegein, startte ik mijn dagelijkse lezing met de vraag: “Wie van de aanwezige installateurs denkt dat de stikstofcrisis hem bedrijfsmatig raakt?” Een enkele hand ging omhoog. Dit intrigeerde mij en bracht mij deze vraag ook op andere gelegenheden en in persoonlijke gespreken te stellen. Op een uitzondering na kreeg ik een verrassend inzicht. De meeste die ik sprak waren er niet bevreesd om. De problematiek zou hun deur wel voorbij gaan.

Nu ben ik niet snel tevreden. Met wat doorvragen blijkt dat de werkplanningen van veel installateurs bomvol zitten. ‘Werk zat op korte – en middellange termijn’ is een uitspraak die ik regelmatig hoorde. En ja, dat geloof ik zeker. Is het kortzichtig van mij te denken dat de stikstofproblemen onze sector pas op de lange termijn gaan raken?

Het kán niet anders dat elke partij in de keten dit op enig moment gaat merken

Door de problemen liggen de bouwprojecten inmiddels een ongeveer een maand stil. Ik verwacht dat vanuit Den Haag de afdoende oplossing nog wel even uitblijft. Laten we eens zeggen dat deze problematiek drie tot vier maanden aanhoud. Welk effect heeft dit in de bouwketen? Van bouwvergunning tot aan afbouw en opleveringen? Het kán niet anders dat elke partij in de keten dit op enig moment gaat merken. En dan hoop ik dat de bedrijven voorbereid zijn op de effecten. Welke? Dat kan voor iedere organisatie – en ja, ook voor iedere installateur – anders zijn. Bent u voorbereid?


(column: Installateurs Zaken, editie november 2019)