11 augustus 2021 
1 min. leestijd

Stop actie in je communicatie

Stop actie in je communicatie

‘En dan die foto met die nieuw beletterde bussen naast de naam van de firma. Dat bord valt echt wel op’. Ik zat om tafel met de eigenaar/directeur van een installatiebedrijf en vol trots toonde hij me de digitale uitwerking van een reclamebord langs veld 1 van de plaatselijke voetbalclub.

Zijn zoons en een paar van ‘z’n jongens’ voetbalden er ook. Zelf was hij erelid maar sinds die knieblessure kon hij alleen nog maar scheidsrechteren of af en toe vlaggen. Maar dat trok al een aardige wissel op zijn loopvermogen de dagen daarna.

Liefde voor zijn ‘cluppie’ kon hem niet ontzegd worden. Maar noem de betaling van zo’n bord dan ook een geste aan de club. Of doneer gewoon wat in de kas. Noem het echter geen sponsoring.

Bij sponsoring is er sprake van een werkelijke ‘give and get’. Jij betaalt voor een aantal tegenprestaties door de club, het event of de persoon die je sponsort. Dat is echt wel wat anders en meer dan een bord met je naam erop langs de kant van het veld, op een shirtje of een artikel in het plaatselijke ‘suffertje’ met de sportheld die je financieel ondersteunt.

Ik kom het veel tegen dat die liefde voor de club menig ondernemer de portemonnee doet opentrekken onder het motto dat je de club dan sponsort. Maar wat dat betreft zijn er meer goede doelen waar je een bijdrage aan kunt leveren. En op zich is daar niets mis mee.

Sponsoring is echter een marketingactiviteit die een doel dient. Wat wil je met die sponsoring bereiken? Vaak hoor ik dan: ‘nou dat als ze dat bord zien, dat ze me dan bellen als ze me nodig hebben’. Zet dan op z’n minst een telefoonnummer naast je naam. En tegenwoordig natuurlijk een webadres. Of moderner nog: een QR-code naar je site. Want anders ontbreekt iedere vorm van ‘call to action’. Maar verwacht er geen wonderen van.

Denk daarom vooraf na wat je wilt bereiken met communicatie (je site, sponsoring, een advertentie, je e-maling). Wat moet je doelgroep daarna weten en welke actie wil je dat men vervolgens onderneemt. Hiermee voorkom je dat je alleen maar over je eigen bedrijf of product/dienst communiceert en je doelgroep niet tot actie overgaat.

Deze column verscheen in InstallateursZaken van juni/ juli 2021


Over de schrijver
Ik ben een denker en doener. En op betrokken wijze zet ik mijn deskundigheid en inventiviteit in voor mensen en bedrijven. Zowel door hen te helpen vaardigheden te verwerven als bij de uitvoering van activiteiten. Noem het trainen en coachen. Net zoals ik dat doe bij de schaatssport waar ik mensen train en coach. De vergelijking met het bedrijfsleven: tijdens trainingen kun je vaardigheden aanreiken en laten oefenen. Tijdens de wedstrijd kun je als coach nog slechts een enkele aanwijzing geven. De sporter moet zelf de prestatie leveren. En dat geldt ook voor mensen in het bedrijfsleven. Ik help je graag beter te worden bij het uitvoeren van jouw business development activiteiten. Ook op deze plaats via blogs en artikelen. Doe er je voordeel mee om je eigen prestaties te verbeteren. En heb je toch nog vragen? Of tijdens de uitvoering een aanwijzing nodig? Neem gerust contact op.
Reactie plaatsen