Vrijheid in het internet der mensheid

Vrijheid in het internet der mensheid

Vrijheid in het internet der mensheid

Afgelopen week las ik twee artikelen. De inhoud trof mij en zette mij tot nadenken. Het begon met een artikel in het Financiële Dagblad ‘Door internet verliest het leven zijn betekenis’ (donderdag, 20 april). Gevolgd door een relatief klein bericht in de Elsevier ‘Gechipt op je werk’ (april, 2017). Over beide heb ik via LinkedIn een post gemaakt. Onder de titel ‘Vrijheid in het internet der mensheid’ voeg ik ze samen in deze blog.

Wat is ons (digitale) vrijheid waard?

‘Door internet verliest het leven zijn betekenis’ – (download artikel)
Een boeiende visie van Douglas Coupland op de doorgaande impact van internet. De kern in het FD-artikel leest als ‘nieuwe’ keerzijde in het samengaan van mens en technologie (uitgaande van het internet der algoritme achter technologie). Mens en technologie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden is mijn uitgangspunt.
Alle technologische vooruitgang heeft voor en nadelen. Dat is niet nieuw. Wel de snelheid waarmee deze ontwikkelingen gaan. Kan de mensheid dit nog bijbenen? Ontstaat hier een ‘nieuwe’ sociale scheiding? Tussen diegene die het wél en diegene die dit niét kunnen. Terug naar het FD-artikel, het riep bij mij de vraag op: brengt het leegte of een nieuwe/andere vorm van vrijheid? En is dit laatste waar de mensheid – jij en ik – een antwoord aan formuleren zijn.
‘Gechipt op je werk’ – (download artikel)
Dit informatieve artikel geeft een kleine inkijk op de slag om ons lichaam en gedrag die gaande is. De mensheid accepteert vergaande technologie over, tussen en in haar als het voordeel, gemak of (hernieuwde) gezondheid brengt. En nu ook in de ‘als-ons’ variant. Inherent aan wat diezelfde mens hiervoor inlevert. Dat de technologie dit kan, geloof ik wel. Of het zover moet gaan is voor mij een vraag. Niet vanuit een ‘huiverigheid’, maar vanuit een ander realisme.
Achter het artikel ligt een ethische en filosofische discussie. In mijn perceptie wordt hieraan (te) snel voorbij gegaan. Zeker, deze is minder sexy maar wel nodig. De integratie van bio-, nano, data- en cognitieve technologische ontwikkelingen gaat door. In combinatie met het internet der algoritme. Een leven zonder computer(s) is ondenkbaar. Maar een soort van computergestuurd leven als bionische mens is een ander uiterste.
Het internet de mensheid
De vergaande technologische integraties geeft ons mensen steeds meer resultaat in termen van comfort, gemak, zelfstandigheid, plezier, functionaliteit etc. Alle privacywet- en regelgeving en gedragsregels ten spijt: inherent leveren wij hiervoor veel in. De side-effecten (pijnlijk) zichtbaar in discussies over bijvoorbeeld wat wel of geen echt nieuws is. Wat waar of niet waar is. Wie je nog kunt vertrouwen.
Bij technologische ontwikkelingen wordt meestal uitgegaan van ‘het goede gebruik’. Het gechipt zijn op je werk levert vast meer praktische voordelen op ten opzichte van het verlies van anonimiteit. En dat in de wetenschap dat ‘het internet niet vergeet’, zou ons tot nadenken moeten zetten.
Wat is ons (digitale) vrijheid waard?

Over de schrijver
Ik ben een ondernemende en creatieve verbinder. Mijn energie en kracht liggen in het inspireren, motiveren en organiseren van mensen en ideeën. In het onderwijs, de zorgsector en het technisch bedrijf.Ik neem mensen graag mee in mijn visie op ontwikkelingen in de technologie. En dat vanuit het oogpunt innovatie, business development of marketing. Ook werk ik graag aan resultaatgerichte antwoorden op vragen, behoeften of (markt- / organisatie)ontwikkelingen. Hierin maak ik gebruik van LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Tot slot: ik ben geen techneut, maar wel iemand die de techno-taal verstaat.
Reactie plaatsen