20 juni 2018 
2 min. leestijd

Waar, wanneer en hoe tref je jouw doelgroep?

Waar, wanneer en hoe tref je jouw doelgroep?

Voordat ik met de marketing van en voor technische bedrijven te maken kreeg heb ik 14 jaar bij twee reclamebureaus gewerkt. Bij de laatste zelfs bijna 10 jaar. Dat is best lang voor een reclamebureautijger. Maar dat ben ik dan ook niet: ik ben marketing-expert. En kijk breder dan alleen een advertentie, Adword-campagne of commercial. Wat primair toch het domein van reclamemakers is. 

Het is wellicht daarom dat ik ook al in mijn reclamebureautijd met klanten concepten voor beurzen heb ontwikkeld, inclusief de stand. Maar zeker ook met alles er omheen, zoals het specifiek uitnodigen van prospects die je persé op je stand wil ontmoeten. Of welke actie past bij het doel van je beurs. 


Laat je communicatie niet aan toeval over


Inderdaad, want net als ik in mijn vorige column pleitte voor het opstellen van communicatiedoelstellingen voor je advertentie, doe ik dat ook voor je beursdeelname. Maar overigens ook voor je Adword-campagne, commercial, nieuwsbrief, direct-mailing of e-mail campagne. Voor iedere vorm van commerciële communicatie dus. Want als je niet weet wat je wilt bereiken, dan is feitelijk alles goed wat je doet. 

Zonder doel is alles goed
Maar verwacht dan ook geen resultaten en mopper al helemaal niet als er geen reacties komen op een advertentie of je geen klanten overhoudt aan die beurs waar je met je hele verkoopteam twee of drie dagen aanwezig was. Zonder een doelstelling is namelijk elk resultaat goed en laat je jouw communicatie volledig aan het toeval over.

Zonder doelstellingen weet je overigens ook niet op welke manier je jouw commerciële communicatie moet inzetten. Dus ook niet of je on- of off-line moet adverteren, aan een beurs moet deelnemen of een e-mailing moet inzetten. Of juist leuker in het digitale tijdperk: een mailing per post moet verzenden.

De juiste mix
Je moet dus je communicatiemiddelen ook afstemmen op jouw doelstellingen. Maar overigens ook weten wanneer je jouw doelgroep het beste kunt bereiken om het meest effectief jouw communicatiedoelstellingen te realiseren. Want soms is jouw boodschap op de deurmat een beter moment, dan dat die in een e-mailbox terechtkomt. Of past een radiocommercial in combinatie met een advertentiecampagne beter bij jouw doelen. Maar ook beter bij de momenten waarop jouw doelgroep open staat voor jouw communicatie.

De trefkans van jouw boodschap wordt dan ook vooral bepaald door een mix van factoren: het waar, wanneer en hoe van jouw communicatie dus. En dat dan weer in combinatie met wat jij met jouw communicatie wilt bereiken: jouw communicatiedoelstellingen.

En last but not least: ook de frequentie waarmee je de doelgroep in contact brengt met jouw doelgerichte communicatie. Daarover meer in mijn volgende column. Maar bedenk in ieder geval dat je met één keer adverteren - of op een andere manier communiceren - er niet bent.

Op tijd in actie komen.
Dat brengt me bij de planning van je communicatie. Want stel nu dat je toch wel getriggerd bent door wat ik in deze column schrijf over het doel van jouw deelname met een stand aan de Kunststoffenbeurs in september? Dan is mijn advies om daar toch nu al over na te denken. Actie op te ondernemen en te zorgen dat je niet pas op het laatste moment jouw relaties met een mailing of advertentie wil attenderen op de activiteit van jouw organisatie op die beurs. Want ook dan is een beurs waarbij je jouw doelstellingen realiseert eerder een toevalstreffer dan een doelgerichte actie. 


Meer weten?

Wil je meer weten over de voorbereidingen op een beurs? We verzorgen met regelmaat de (gratis) online inspiratie sessie 'Hoe haal je meer uit je beursdeelname?'

Meer informatie over het tijdstip en hoe je deel kunt nemen vind je via deze link.



Dit blog verscheen eerder als column in Kunststof Magazine #4 (mei 2018).

Over de schrijver
Ik ben een denker en doener. En op betrokken wijze zet ik mijn deskundigheid en inventiviteit in voor mensen en bedrijven. Zowel door hen te helpen vaardigheden te verwerven als bij de uitvoering van activiteiten. Noem het trainen en coachen. Net zoals ik dat doe bij de schaatssport waar ik mensen train en coach. De vergelijking met het bedrijfsleven: tijdens trainingen kun je vaardigheden aanreiken en laten oefenen. Tijdens de wedstrijd kun je als coach nog slechts een enkele aanwijzing geven. De sporter moet zelf de prestatie leveren. En dat geldt ook voor mensen in het bedrijfsleven. Ik help je graag beter te worden bij het uitvoeren van jouw business development activiteiten. Ook op deze plaats via blogs en artikelen. Doe er je voordeel mee om je eigen prestaties te verbeteren. En heb je toch nog vragen? Of tijdens de uitvoering een aanwijzing nodig? Neem gerust contact op.
Reactie plaatsen