13 april 2022 
1 min. leestijd

Wat gij niet wilt................

Wat gij niet wilt................

Het kan weer en een vriend van me vierde ‘ouderwets’ zijn verjaardag. Net als ‘vroeger’ raakte ik in gesprek over mijn vak: marketing. Deze keer met iemand die ik niet eerder had ontmoet. “Zo dus jij bent een van die irritante mannetjes, die mij dingen door de strot probeert te drukken die ik niet wil hebben.”

Maar is dat zo? Zijn alle marketeers irritante mannetjes/vrouwen/hun - je moet anno 2022 zuiver zijn in het gebruik van termen - die je iets willen aansmeren wat je niet wilt kopen? Overigens waren er volgens het CBS in 2021 niet heel veel meer mannen (123.000) dan vrouwen (107.000) werkzaam in marketing. Dat is in technische beroepen wel wat anders waar ruim 83% van de werkzame personen man is en dus ook vaak een ‘mannencultuur’ heerst.

Hoewel die typering ook te algemeen van aard is. Want wat is dat dan: ‘een mannencultuur’.  En mag je dan helemaal niets meer tegenwoordig? Jawel hoor. Alleen is het verstandig om eerst goed na te denken voor je iets zegt, schrijft of doet. Maar dat is niet anders dan ‘vroeger’.

Zo is dat ook met marketing. En iemand iets door de ‘strot’ duwen, is geen kenmerk van marketeers maar van mensen die op slimme – liever noem ik dat sluwe  - wijze je hun product of dienst opdringen zonder zichzelf daarbij de vraag te stellen of dit wel gewenst is.

Ongewenst of grensoverschrijdend gedrag is niet voorbehouden aan ‘mannetjes’ en alleen gericht op seksueel getinte uitingen of handelingen. Als iets grensoverschrijdend is, betekent dit altijd dat je over een grens gaat. Die van een ander en die van jezelf. En dat geldt ook voor marketingactiviteiten. Marketeers moeten zich inmiddels ook aan wet- en regelgeving houden, zoals de Telecomwet en de Algemene Verordening Gegevensbeheer (AVG). Als consument kun je klachten indienen bij de Reclame Code Commissie als een reclame uiting aanstootgevend of ongepast is.

Wet- en regelgeving bieden overigens nog best veel ruimte. Vaak meer dan je eigen voelsprieten: je eigen normen en waarden. En daarvoor geldt: als gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat dan ook een ander niet.


Neem gerust contact als je vragen hebt over de marketing, sales, communicatie activiteiten van jouw technische B2B bedrijf. Want vragen staat vrij. 

Je vraag kun je via het contactformulier op onze website insturen

 Deze column verscheen eerder in InstallateursZaken (maart 2022). 


Over de schrijver
Ik ben een denker en doener. En op betrokken wijze zet ik mijn deskundigheid en inventiviteit in voor mensen en bedrijven. Zowel door hen te helpen vaardigheden te verwerven als bij de uitvoering van activiteiten. Noem het trainen en coachen. Net zoals ik dat doe bij de schaatssport waar ik mensen train en coach. De vergelijking met het bedrijfsleven: tijdens trainingen kun je vaardigheden aanreiken en laten oefenen. Tijdens de wedstrijd kun je als coach nog slechts een enkele aanwijzing geven. De sporter moet zelf de prestatie leveren. En dat geldt ook voor mensen in het bedrijfsleven. Ik help je graag beter te worden bij het uitvoeren van jouw business development activiteiten. Ook op deze plaats via blogs en artikelen. Doe er je voordeel mee om je eigen prestaties te verbeteren. En heb je toch nog vragen? Of tijdens de uitvoering een aanwijzing nodig? Neem gerust contact op.
Reactie plaatsen