17 maart 2023 
2 min. leestijd

Wat ventileer je eigenlijk met jouw communicatie?

Wat ventileer je eigenlijk met jouw communicatie?

ik zie het nogal eens in advertenties, op websites, op borden langs sportvelden en zelfs op social media, een kluwen van informatie van een bedrijf. Als installateurs op dezelfde manier met hun vak zouden omgaan dan zou geen aansluiting het doen. Want je kunt nu eenmaal niet alles zomaar aan elkaar knopen. 

Ook niet als het om de bedrijfscommunicatie gaat. Dus is de vraag: welke boodschap ventileer je nu eigenlijk met je bedrijfscommunicatie? Wat wil je dat degene die jouw communicatie ziet of leest daarbij ervaart en onthoudt. En welke actie wil je dat die persoon dan gaat ondernemen. 

Dat zijn drie basis vragen die je wat mij betreft altijd moet stellen als je gaat communiceren met je doelgroep. Ongeacht of dit nu klanten, toekomstige afnemers of medewerkers zijn. Het zijn onderdelen van de communicatiedoelstelling die aangeeft wat je wil bereiken met de communicatie van je bedrijf.

Een verkoop gerichte actie is echt wel wat anders dan een campagne om de naamsbekendheid te vergroten. Maar alleen je naam met chocoladeletters op een bord zetten heeft ook weer geen zin als niet duidelijk is wat je als bedrijf nu precies voor afnemers betekent. En het heeft ook weinig zin om daar alleen de term installatietechniek, machinebouwer of engineer aan toe te voegen.

Dat doet jouw concurrent ook. Dus bedenk ook hierbij wat je met communicatie wil bereiken. Geef naambekendheidsreclame ook een lading mee. Want wat voor installatiebedrijf wil je bijvoorbeeld zijn? Alleen E of juist alleen W of beide. En wat wil je nog meer uitstralen. Wil je dat (potentiële) afnemers je zien als een hoogkwalitatief bedrijf? Zorg er dan voor dat je dat ook in alle opzichten ventileert met je communicatie door gebruik te maken van beeldmateriaal, kleuren, lettertypes, een opmaak en teksten die daarbij aansluiten.

En zorg ook altijd voor de juiste ‘Call to Action’. Dat is de actie waartoe je mensen wil aansporen als ze jouw uiting zien. Wil je dat ze contact opnemen voor meer informatie en de telefoon pakken om je daarvoor te bellen? Maak dat dan duidelijk en ook makkelijk. Op een website kun je ook een button ‘meer informatie’ toevoegen waarmee mensen eenvoudig aanvullende informatie vinden op de site of een brochure kunnen downloaden. 

Met zo’n download verzamel je ook nog eens gegevens van mensen die interesse hebben in jouw product of dienst. En je mag daarna contact opnemen of ze nog vragen hebben. Doe dat wel volgens de Algemene Verordening Gegevensregistratie (AVG). Want je mag je boodschap niet zomaar blijven ventileren.

Wil jeweten hoe je jouw 'boodschap' het beste kunt ventileren? 
STEM kijkt graag met je mee. Wij schrijven artikelen, zetten campagnes op en bieden ondersteuning bij al je marketingactiviteiten en strategie-ontwikkeling. Wil je eerst meer weten over marketing?


Vraag Willem de Vries om je daar op een luchtige manier eens wat over te vertellen

Dit blog is eerder verschenen in InstallateursZaken #2-2023 - Illustratie: Pixabay

Over de schrijver
Ik ben een denker en doener. En op betrokken wijze zet ik mijn deskundigheid en inventiviteit in voor mensen en bedrijven. Zowel door hen te helpen vaardigheden te verwerven als bij de uitvoering van activiteiten. Noem het trainen en coachen. Net zoals ik dat doe bij de schaatssport waar ik mensen train en coach. De vergelijking met het bedrijfsleven: tijdens trainingen kun je vaardigheden aanreiken en laten oefenen. Tijdens de wedstrijd kun je als coach nog slechts een enkele aanwijzing geven. De sporter moet zelf de prestatie leveren. En dat geldt ook voor mensen in het bedrijfsleven. Ik help je graag beter te worden bij het uitvoeren van jouw business development activiteiten. Ook op deze plaats via blogs en artikelen. Doe er je voordeel mee om je eigen prestaties te verbeteren. En heb je toch nog vragen? Of tijdens de uitvoering een aanwijzing nodig? Neem gerust contact op.
Reactie plaatsen