07 juli 2023 
3 min. leestijd

Wat zoek je nu eigenlijk op een vakbeurs

Wat zoek je nu eigenlijk op een vakbeurs

Vakbeurzen, ze mogen al weer een tijdje. Tijdens de coronapandemie leek het er even op dat vakbeurzen niet meer op belangstelling van het bedrijfsleven konden rekenen. Maar we willen elkaar toch graag ontmoeten. Beurzen zijn daarvoor een goede gelegenheid en worden weer volop georganiseerd en fysiek bezocht. Hoewel er wel wat veranderd is. Bedrijven zijn kritischer om deel te nemen en zeker niet meer op iedere beurs aanwezig. En ook bezoekers zijn selectiever geworden. Daarnaast is er ook heel veel informatie online te vinden en is een vakbeurs al lang niet meer de plek waar je de allernieuwste ontwikkelingen op één plaats en één moment te zien krijgt. Daar kunnen producenten niet meer op wachten. Een snelle en juiste ‘time to market’ is daarvoor te cruciaal geworden.

Maar wat zoek je dan eigenlijk op een beurs? Vqn standhouders hoor ik doorgaans: nieuwe klanten. Maar dat is voor mij nog maar de vraag. Want wat je op een beurs zoekt, hangt volgen mij af van de doelstelling die je als bedrijf hebt. En dat geldt ook als je zelf een beurs gaat bezoeken. Wat zoek jij dan op een beurs? Een nieuwe leverancier of juist iets heel anders? En omdat die doelstellingen van standhouders en bezoekers verschillen is het voor beide partijen noodzakelijk goed voorbereid te zijn op een beurs.

Want je zult als standhouder inderdaad met het doel naar een beurs gaan om nieuwe klanten te ontmoeten. Dan kom je van een koude kermis thuis als blijkt dat het grootste deel van de bezoekers helemaal niet op zoek is naar nieuwe leveranciers of nieuwe producten. Maar bijvoorbeeld naar meer kennis over een bepaalde ontwikkeling of product, zoals die rond warmtepompen. Of dat ze juist willen weten of het wel zo slim is om airco’s tweeledig in te zetten: koelen in de zomer en (bij)verwarmen in koudere periodes. En wat het effect daarvan is. Ook op het energieverbruik.

Doelen stellen
Het is dan ook goed om als standhouder vooraf te bepalen wat het doel van je beursdeelname is. Is dat inderdaad het ontmoeten van nieuwe relaties die mogelijk klant worden? Richt daar dan je activiteiten en je stand op in. Onder meer door doelgericht mensen die je tijdens de beurs op jouw stand wilt ontmoeten uit te nodigen. Je stand bemanning vooraf goed over dat doel te instrueren en er ook voor te zorgen dat je al tijdens of direct na de beurs afspraken maakt met die bezoekers aan jouw stand, waarbij de kans dat ze klant worden het grootst is. Je hebt voor die nabewerking namelijk maar beperkt de tijd. Daarna verdwijnt de mogelijke interesse of is je concurrent je sneller af geweest. Overigens kan een bepaald doel ook bepalen welke beurs het meest interessant en relevant is om aan deel te nemen.

Goed voorbereiden
Toch even terug naar het doel om relaties te ontmoeten. Zijn dat nieuwe relaties of juist bestaande klanten. Want ook op het verschil in dat doel kun je je maar beter goed voorbereiden. Je beschikbare tijd is beperkt en kostbaar. Het zomaar met Jan en alleman een praatje aangaan is wel gezellig. Maar is niet erg doelgericht. Kost veel tijd en levert op een uitzondering na, meestal niet op wat je wilde bereiken: nieuwe klanten.

Een andere mogelijkheid om nieuwe relaties te ontmoeten wordt tegenwoordig door veel beursorganisaties geboden met speciale programma’s waarbij je afspraken kunt maken. Vaak aangeduid met de term ‘matchmaking’.

Of kijk via social media wie er naar de beurs komen. Vaak is er via Facebook, Twitter of LinkedIn een speciale pagina van de beursorganisator te vinden waar mensen op laten weten dat ze aanwezig zijn. Of op z’n minst een hashtag die door standhouders en andere beursbezoekers wordt gebruikt. Het helpt allemaal om je eigen beursbezoek effectiever te maken. Op zich gaat hier best wel het nodige werk inzitten. Maar zo doelgericht mensen benaderen en proberen een afspraak mee te maken, kan wel heel effectief zijn.

Standhouders: weet wat gezocht wordt
Realiseer je als standhouder dat niet iedere bezoeker van de beurs een nieuwe klant is. En dus ook niet iedere passant of bezoeker van je stand. En wil je juist bestaande relaties ontmoeten: zorg er dan voor dat je bestaande relaties weten dat je ze graag op de beurs ontmoet. Presenteer eventueel een apart programma aan hen op speciale momenten op de dag. Bijvoorbeeld een kennissessie aan het slot van de beursdag met een relatieborrel. Hoewel je stand daar natuurlijk wel op ingericht moet zijn. Maar ook dat hoort bij de voorbereidingen op een beursdeelname. Het ontwerp en de inrichting van de stand afstemmen op het doel van je beursdeelname.Al met al: weet wie en wat je ‘zoekt’ op een beurs. Bepaal een doel en bereid je goed voor op een beursdeelname. Zo maak je van je een beurs een nuttige en effectieve (marketing)activiteit.

We helpen je graag goed op weg
In de dagelijkse praktijk blijkt het toch best wel lastig om op tijd aan de voorbereidingen van een beurs te beginnen. Daardoor komen nogal wat aspecten in het gedrang en is de kans groter dat je je doel niet realiseert. Daarom helpen we je graag goed op weg tijdens de workshop: Roadmap naar een geslaagde beursdeelname. Klik op onderstaande button voor meer informatie en om je aan te melden.


Ik wil meer weten over de workshop Roadmap naar een geslaagde beursdeelname


Over de schrijver
Ik ben een denker en doener. En op betrokken wijze zet ik mijn deskundigheid en inventiviteit in voor mensen en bedrijven. Zowel door hen te helpen vaardigheden te verwerven als bij de uitvoering van activiteiten. Noem het trainen en coachen. Net zoals ik dat doe bij de schaatssport waar ik mensen train en coach. De vergelijking met het bedrijfsleven: tijdens trainingen kun je vaardigheden aanreiken en laten oefenen. Tijdens de wedstrijd kun je als coach nog slechts een enkele aanwijzing geven. De sporter moet zelf de prestatie leveren. En dat geldt ook voor mensen in het bedrijfsleven. Ik help je graag beter te worden bij het uitvoeren van jouw business development activiteiten. Ook op deze plaats via blogs en artikelen. Doe er je voordeel mee om je eigen prestaties te verbeteren. En heb je toch nog vragen? Of tijdens de uitvoering een aanwijzing nodig? Neem gerust contact op.
Reactie plaatsen