26 mei 2022 
5 min. leestijd

Wen er maar aan: het wordt nooit meer normaal

Wen er maar aan: het wordt nooit meer normaal

Wen er maar aan. Normaal wordt het nooit meer. Overigens is het de vraag wat is normaal? En hoe lang was het ‘oude normaal’, normaal? Immers de ene crisis na de andere rolt zich over ons en de wereld uit. Maar is dat niet van alle tijden? Of zijn we inmiddels al weer vergeten dat er een diepe economische depressie volgde op de financiële crisis die eind 2007 begon. En dat de opleving vanaf 2011 in economie en industrie ook geen ‘normale situatie' was.

Er gebeurt altijd wat....................!


Wen er dus maar aan. Want het ‘oude normaal’ komt niet meer terug en het nieuwe normaal is ook geen lang leven beschoren. Maar laat ik daar ook gelijk wat hoop tegenover stellen. Want na een dip is er weer een opleving. Dat werd al ruim tweeduizend jaar geleden geschreven in een verhaal over zeven magere en zeven vette jaren. En er is op dit moment ook nog geen sprake van een economische recessie hoewel: l' histoire se répète. Alleen telkens net op een iets andere manier. En laat dat nu juist ook het uitgangspunt zijn van het marketingvak.

Ongewijzigd beleid
Misschien beter gezegd: het marketing planningsproces. De basis voor marketingplannen op strategisch, tactisch en operationeel niveau. En dat proces begint met de vraag: ‘wat gebeurt er bij ongewijzigd beleid’. Als het antwoord daarop is dat er niets veranderd, dan hoef je feitelijk ook niets te doen. Maar er gebeurt altijd wel iets. Is het geen financiële crisis die de economie op z’n kop zet, dan is het wel een gezondheidscrisis of een oorlog die de wereld doet veranderen.

En zeker ook de wereld van technische B2B bedrijven. En dan heb ik het niet alleen over stijgende grondstofprijzen en de supply chain waar het ‘gedonder nog wel even aanhoudt’. Zoals hoofdredacteur Christien Nuboer van PompNL een uitspraak citeerde van Albert-Jan Swart in een artikel. die hij uitte tijdens een rectent STEMmingscafé. Naast zijn functie als sector econoom industrie (ABN AMRO) duidt Albert-Jan ook maandelijks de inkoopmanagers index (PMI) van NEVI. Zijn verwachting is dat toeleverketens nog wel tot ver in 2023 van slag zijn. Althans als er nu niets meer verandert. En dan doelt hij zeker niet op een directe en snelle verbetering van de situatie.

Altijd wat
Dus er gebeurt altijd wel iets dat ook de wereld van jouw technische bedrijf op z’n kop zet. Want ook technologische ontwikkelingen bieden kansen en bedreigingen. Net zoals veranderend consumentengedrag. Of kan ik beter zeggen: afnemers- en gebruikersgedrag. Want de belangrijkste leerpunten uit de coronacrisis zijn toch wel dat we massaal veel meer digitaal zijn gaan opereren. Of dat nu over het zoeken en vinden van producten of diensten gaat, of het massaal online werken dat ook een verandering in het contact met klanten en potentiële afnemers teweeg heeft gebracht. Of de acceptatie van online bestellen en snel geleverd krijgen, dat vanuit de B2C-omgeving van inkopende managers, als ‘verwachting’ over B2B leveranties meegenomen wordt in relatie tot hun zakelijke transacties.

Schema strategische keuzesDat alles brengt me terug bij mijn vak: marketing. En de vraag die je voor de marketing van je organisatie altijd moet stellen: wat gebeurt er als je het beleid niet bijstelt? Prof. Dr. Ruud Frambach (Vrije Universiteit) en Prof. Dr. Ed Nijssen (Technische Universiteit Eindhoven) besteden er niet voor niets aandacht aan in hun boek Marketing Strategie en gebruiken daar bijgaand model bij. Daarmee kun je kijken of een verandering beperkt is of groot van aard.

En ook of deze een manifeste of potentiële mismatch met de huidige activiteiten van de organisatie tot gevolg hebben en wat je in een dergelijke situatie te doen staat.

Meer dan een product alleen
Die bedrijfsactiviteiten betreffen meer dan alleen het ontwikkelen en produceren van een product. Logisch toch? Nou dat is nog de vraag of mensen in de maakindustrie daar ook zo over denken. Want al jaren bemerk ik dat in technische bedrijven het adagium heerst van een bovenmatig groot geloof in het eigen product. Waarbij dat product feitelijk als het enige marketinginstrument wordt gezien waarmee geconcurreerd wordt. En de aanname dat daarvoor de kwaliteit ook beter moet zijn dan het product van de concurrent, omdat je door een hogere kwaliteit nu eenmaal meer verkoopt. Maar is dat zo?

Kijk eens naar jezelf. Koop je altijd de hoogst mogelijke kwaliteit? Of hangt dat van de situatie af waarvoor je een product koopt en de verhouding tussen de prijs – liever heb ik het over waarde – en de kwaliteit? Kijk eens naar de auto die je aangeschaft hebt. Is dat de auto met de hoogste kwaliteit? Of spelen er andere motieven een rol: zoals het merk en het imago ervan? Kun je met dat merk wel je straat inrijden zonder met hoongelach verwelkomt te worden?

Mentale beschikbaarheid
Dat merkimago is dan weer onderdeel van de merkstrategie van een organisatie. Van oorsprong een onderdeel van het marketingmix element Promotie. Inmiddels verdient branding een zelfstandige plaats binnen de marketingmix. Alleen is er geen lekker klinkende P voor te vinden die thuis hoort in het rijtje: Product, Prijs, Plaats, Promotie en Personeel. Het gaat bij branding ook over meer dan alleen naam- of merkbekendheid. De term mentale beschikbaarheid dient zich inmiddels ook aan in technische B2B. Want in de aankoopcyclus gaat het inmiddels om meer dan alleen fysieke beschikbaarheid en de kwaliteit van een product of dienst. Zo blijkt uit onderzoek van het Ehrenberg-Bass Institute.

Waaruit ook nog eens blijkt dat zelfs bij aankopen waar een hoge betrokkenheid bij is – zoals veel technische producten – meer emotie dan rationaliteit komt kijken. Rationaliteit die nu juist in een technisch gedomineerde omgeving als de alles bepalende factor gezien wordt bij de aankoopbeslissing. Vandaar wellicht die hang naar een (bovenmatig) hoge kwaliteit en de constante zoektocht naar een nog beter product.

De beste oplossing
Ik verzin dit overigens niet allemaal zelf. Het komt uit onderzoek van het LinkedIn B2B Institute en marktonderzoeksbureau System1. Onderzoek dat ook aangeeft dat ruim driekwart van de communicatie-uitingen (advertenties, websites e.d.) van technische bedrijven zeer laag scoren op creatieve effectiviteit. In uitingen van technische bedrijven gaat het veel te vaak over de superioriteit van een product (of dienst). Kopers willen echter niet het beste product maar het product dat de beste oplossing is voor hun probleem en voor dat moment. Een product waar ze ook nog eens gemakkelijk aan denken. Mentale beschikbaarheid komt hier weer om de hoek kijken met een verbeterde concurrentiepositie tot gevolg.

Ik zou zeggen: wen er maar aan dat ook veranderingen op basis van inzichten uit dergelijke onderzoeken noodzakelijk zijn in een technische B2B omgeving. Ik help u er wel aan herinneren met mijn columns en andere activiteiten.


Meer te weten komen?
Tijdens de STEM-opleiding Business Development in een technische B2B omgeving wordt ook nadrukkelijk stilgestaan bij veranderende omstadigheden en de invloed daarvan op waardecreatie, innovatie, waardepropsities en businessmodellen in een technische B2B omgeving.
Het is dan ook dé opleiding over de rol van marketing, sales, innovatie en communicatie voor technici.

Een nieuwe cyclus start op 4 oktober 2022 en je kunt tijdelijk extra voordelig deelnemen.

Bekijk hier het speciale vroegboekersaanbod. Meld je vandaag nog aan, want is maar beperkt geldig!


Dit blog verscheen als column in Kunststof Magazine #3-2022 (mei/juni 2022).

Over de schrijver
Ik ben een denker en doener. En op betrokken wijze zet ik mijn deskundigheid en inventiviteit in voor mensen en bedrijven. Zowel door hen te helpen vaardigheden te verwerven als bij de uitvoering van activiteiten. Noem het trainen en coachen. Net zoals ik dat doe bij de schaatssport waar ik mensen train en coach. De vergelijking met het bedrijfsleven: tijdens trainingen kun je vaardigheden aanreiken en laten oefenen. Tijdens de wedstrijd kun je als coach nog slechts een enkele aanwijzing geven. De sporter moet zelf de prestatie leveren. En dat geldt ook voor mensen in het bedrijfsleven. Ik help je graag beter te worden bij het uitvoeren van jouw business development activiteiten. Ook op deze plaats via blogs en artikelen. Doe er je voordeel mee om je eigen prestaties te verbeteren. En heb je toch nog vragen? Of tijdens de uitvoering een aanwijzing nodig? Neem gerust contact op.
Reactie plaatsen