Winnaars hebben een plan: strategie

Winnaars hebben een plan: strategie

Winnaars hebben een plan: strategie

Communicatie start met het hebben van een goede missie, visie en betekenisvolle kernwaarden. Maar dat is het niet alleen. Communicatie is ook strategie. Naadloos verbonden aan de strategie van de organisatie.
Er zijn boeken vol geschreven over bedrijfsstrategieën. Dat ga ik hier niet dunnetjes overdoen, maar ik kan het onderwerp ook niet links laten liggen. Strategie is antwoord geven op een simpele vraag. Staat u dichtbij de klant, gaat u voor de beste oplossing of voor de laagste prijs? In onze branche merk ik vaak dat we domweg niet kiezen. We doen van alles wat. Met tot gevolg: stuck-in-the-middle. Een eenvoudig voorbeeld? Het lukt niet om als kennisbedrijf een excellent serviceniveau aan te bieden tegen het prijsniveau van een capaciteitsbedrijf. En dat is toch wat ik aan de lopende band zie. Het is kies en wordt gekozen.
strategie
Een heldere strategiekeuze geeft duidelijkheid aan de organisatie. Voor welke opdrachten gaat u, maar ook: voor welke niet? Strategiekeuze geeft ook richting aan communicatie. Een laagste prijsstrategie gaat niet samen met exclusieve en oogstrelende communicatie-uitingen. Maar een klantstrategie in combinatie met een onpersoonlijke en afstandelijke doe-het-zelf-website past evenmin. En voor de beste oplossing maakt u toch gebruik van kwaliteitsproducten? Ik durf de bewering aan dat een duidelijke en heldere doorvertaling van de gekozen bedrijfsstrategie in uw communicatie bijdraagt in de keuze voor u als bedrijf.
Communicatiestrategie is van A naar Beter. Ook in communicatie zijn er verschillende strategieën te benoemen. Bottom line terug te brengen in de keuze out-bound- of in-bound-strategie. Bij de eerste ‘koopt u in’ terwijl in de tweede strategie de communicatie georganiseerd ‘ontstaat’ vanuit uw eigen organisatie door slimme inzet van communicatie-instrumenten en -middelen. Beide vragen veel meer uitleg dan wat mij hier aan ruimte ter beschikking staat. Waar het om draait is dat u bewust kiest, uw pad trekt en af en toe omkijkt om vervolgens uw mogelijkheden bij te stellen.
Marc Lammers, oud-bondscoach van de Nederlandse hockeyvrouwen, sprak ooit deze woorden: “Winnaars hebben een plan. Verliezers een excuus.” Waar kiest u voor?
(column vakblad InstallateurZaken)

Over de schrijver
Ik ben een ondernemende en creatieve verbinder. Mijn energie en kracht liggen in het inspireren, motiveren en organiseren van mensen en ideeën. In het onderwijs, de zorgsector en het technisch bedrijf. Ik neem mensen graag mee in mijn visie op ontwikkelingen in de technologie. En dat vanuit het oogpunt innovatie, business development of marketing. Ook werk ik graag aan resultaatgerichte antwoorden op vragen, behoeften of (markt- / organisatie)ontwikkelingen. Hierin maak ik gebruik van LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Tot slot: ik ben geen techneut, maar wel iemand die de techno-taal verstaat.
Reactie plaatsen