AR en VR: virtuele techniek

AR en VR: virtuele techniek

Virtuele techniek

Op de vraag óf Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) iets gaan betekenen binnen de installatiebranche, antwoordt een orakel altijd bevestigend. Veel lastiger is het om een antwoord te geven op de wát-vraag. Er is namelijk met AR en VR veel mogelijk. De ontwikkelingen gaan zo verschrikkelijk snel. Verstorend snel voor de traditionele manier van werken van installateurs. Het is bijna onmogelijk een beeld te schetsen van de branche over pakweg 5 of 10 jaar.
Hoewel ik graag filosofeer over de toekomst, kan ook ik die antwoorden nog niet geven. Dát AR/VR waarde toevoegen, staat voor mij vast. Maar hoe gaan extra lagen in ons gezichtsveld (AR) of het creëren van een compleet nieuwe of andere wereld (VR) precies de installateur helpen? Binnen de branche wordt met het gebruik van deze technologieën nu al her en der voorzichtig geëxperimenteerd. De investeringen die AR en VR op dit moment vragen, zijn fors. Maar dat geldt altijd voor nieuwe technologieën. Zodra de vraag groeit, neemt het aanbod evenredig toe.
Als de voorspellingen kloppen, gebeurt dit met een factor 40 in een tijdsbestek van amper 5 jaar. Zeker is dat je daarom er vandaag al over moet nadenken. Over vragen zoals: wat kun je er nu mee? Wat betekent het voor mijn organisatie? Wat kan het ons opleveren? Wat gaat het mij opbrengen?
Vraagt jouw klant je binnenkort iets over AR en VR en je hebt nog vraagtekens in je ogen staan? Dan moet je jezelf afvragen of je als bedrijf wel de juiste positionering hebt gekozen. Klanten verwachten snel dat je over deze kennis beschikt. Anders ontstaat een mismatch tussen het imago dat je uitstraalt en wat je werkelijk kunt leveren. Dat is niet iets voor de toekomst, dat is iets voor nu.
(deze column is geplaatst in de september-editie van het vakblad InstallateursZaken)

Over de schrijver
Ik ben een ondernemende en creatieve verbinder. Mijn energie en kracht liggen in het inspireren, motiveren en organiseren van mensen en ideeën. In het onderwijs, de zorgsector en het technisch bedrijf. Ik neem mensen graag mee in mijn visie op ontwikkelingen in de technologie. En dat vanuit het oogpunt innovatie, business development of marketing. Ook werk ik graag aan resultaatgerichte antwoorden op vragen, behoeften of (markt- / organisatie)ontwikkelingen. Hierin maak ik gebruik van LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Tot slot: ik ben geen techneut, maar wel iemand die de techno-taal verstaat.
Reactie plaatsen