16 februari 2016 
1 min. leestijd

Drie belangrijke redenen achter een heldere propositie

Drie belangrijke redenen achter een heldere propositie

Het is een basale levensles die ik heb meegekregen: wat ik beloof, moet ik waarmaken. Er zijn vele varianten op deze les, waarin het draait om het werkwoord beloven. In de marketing is dit werkwoord omgedoopt naar het chique propositie. Maar, wat betekent dit en waarom is een goede propositie belangrijk?
Eerst de theorie. Het groot marketingwoordenboek legt propositie uit als: “Datgene wat een aanbieder op de markt aan afnemers aanbiedt, inclusief het beeld/imago dat door de aanbieder wordt nagestreefd, bestaande uit instrumentele en expressieve aspecten (inclusief merk en merkimago), alsmede de overige aspecten (prijs, distributie, communicatie en personele) van het aanbod.” Laat u zich niet afschrikken. In eenvoudigere taal wordt bedoeld: “De kernbelofte van jouw bedrijf en product/dienst aan je potentiële klant”. Er zijn drie belangrijke redenen waarom je stil moet staan bij een juiste propositie.
Reden 1: het duidt waarde 
Stel: je propositie is ‘verzekerd van een doordachte oplossing’. De woorden ‘verzekerd;’ en ‘oplossing’ duiden een economische waarde. Het woord ‘doordachte’ zegt iets over de oplossing en geeft een gevoelswaarde. Het zijn waardevolle woorden in een belofte.
Reden 2: het geeft focus 
De propositie van zojuist geeft ook richting aan het bedrijf. Een doordachte oplossing zegt bijvoorbeeld iets over het kennisniveau dat nodig is. Het nemen van verantwoordelijkheid en verantwoording vindt borging in het woord ‘verzekerd’.
Reden 3: het brengt onderscheiding
Elk bedrijf is op zoek naar onderscheidend vermogen. Een goede propositie helpt daarbij. Deze geeft namelijk ook richting aan het gewenste imago en is een houvast in bouwen aan een gedegen reputatie.
Een heldere propositie staat op het fundament van missie, visie en strategie en past bij álle gekozen kernwaarden. Onderwerpen waar ik eerder over heb geschreven. Dé kernbelofte aan je klant maak je niet zomaar. Want: wat je belooft, moet je waarmaken!
(column magazine Installateurs Zaken)

Over de schrijver
Ik ben een ondernemende en creatieve verbinder. Mijn energie en kracht liggen in het inspireren, motiveren en organiseren van mensen en ideeën. In het onderwijs, de zorgsector en het technisch bedrijf. Ik neem mensen graag mee in mijn visie op ontwikkelingen in de technologie. En dat vanuit het oogpunt innovatie, business development of marketing. Ook werk ik graag aan resultaatgerichte antwoorden op vragen, behoeften of (markt- / organisatie)ontwikkelingen. Hierin maak ik gebruik van LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Tot slot: ik ben geen techneut, maar wel iemand die de techno-taal verstaat.
Reactie plaatsen