Fouten

Fouten

Fouten

Je bent bezig met een klus. Op een gegeven moment kies je ervoor om een handeling anders te doen dan je hebt geleerd. Het gaat fout. Heel vervelend allemaal, je moet dealen met de gevolgen. Anders is het wanneer je de juiste handeling niet weet. Dan is het misgaan een leermoment. Een fout is pas een fout wanneer je hetzelfde (steeds) opnieuw verkeerd doet. Terwijl je de juiste handeling wel weet. Zo gaat er heel wat fout in de bouw- en installatiebranche.
Ik denk dan bijvoorbeeld aan het aanbestedingsspook. De bouwketen klaagt hierover steen en been. Ook vanuit de opdrachtgeverszijde. Je zou haast zeggen: zo langzamerhand moeten aanbieder en afnemer wel van elkaar geleerd hebben. Helaas. Het aanbestedingsspook blijft aanwezig. Alsof deze is verankert in de bouwcultuur. Rammelende bestekken. Achterhaalde voorgeschreven technieken. Onrealistische budgetramingen. Te veel partijen die gevraagd worden een aanbieding te maken. Aanbieders die onderling elkaar niet de winst en zélfs het verlies niet gunnen. Opdrachtgevers die de gewonnen ‘prijswinst’ in feestvreugde ontvangen. Om vervolgens krokodillentranen te huilen in de voortdurende onderhoudskosten. Wat gaat er fout?

Een fout is pas een fout wanneer je hetzelfde opnieuw verkeerd doet.

In het kielzog van het aanbesteden drijft: kwaliteit. De uitspraak ‘elke waar naar zijn geld’ is tot op de dag van vandaag waar. De Nederlandse (bouw)cultuur kenmerkt zich onder andere in de jacht naar de hoogste kwaliteit tegen de laagste prijs. Zeker als het om installatietechniek gaat. Bijzonder veel opdrachtgevers blijven hierin ‘hangen’. Maken keuzes, onderbouwd door allerlei subjectieve argumenten. Afgegeven door zogenaamd objectief handelende ketenpartijen. De opdrachtgever wenst goud, wordt geholpen naar zilver en ervaart brons. Bijzonder.
Van fouten leer je. Dat geldt blijkbaar niet in deze sectoren. Klaarblijkelijk geeft het opnieuw maken van deze fouten iedereen op de één of andere manier een mate van voldoening. Typisch een geval van hardleerse schone schijn?

Over de schrijver
Ik ben een ondernemende en creatieve verbinder. Mijn energie en kracht liggen in het inspireren, motiveren en organiseren van mensen en ideeën. In het onderwijs, de zorgsector en het technisch bedrijf. Ik neem mensen graag mee in mijn visie op ontwikkelingen in de technologie. En dat vanuit het oogpunt innovatie, business development of marketing. Ook werk ik graag aan resultaatgerichte antwoorden op vragen, behoeften of (markt- / organisatie)ontwikkelingen. Hierin maak ik gebruik van LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Tot slot: ik ben geen techneut, maar wel iemand die de techno-taal verstaat.
Reactie plaatsen