27 juli 2021 
1 min. leestijd

Gooi je bedrijfsimago niet te grabbel

Gooi je bedrijfsimago niet te grabbel

Uit het niets schoot een witte bestelbus rakelings voor me langs. Luid toeterend werd ik als het ware van de weg gedrukt.  Ik sukkelde al even in de file voor die afrit. Maar meneer vond die kennelijk te lang en was van mening dat hij heer en meester was op dat stukje snelweg. Of misschien wel altijd op ’s heeren wegen.

Ik kom het vaker tegen. Zeker ook van mensen uit de aannemerij en installatiewereld. Ze hebben het druk en veel haast. Of hoort deze houding bij het type mens dat in deze sectoren werkt.

Naast ergernissen over het rijgedrag, verwonder ik me ook nog eens professioneel over de manier waarop er antireclame gemaakt wordt voor hun bedrijf.  Want doorgaans prijkt de naam daarvan in grote letters op die bus.

En als klap op de vuurpijl staat achterop ook nog eens: ‘Hoe vindt u mijn rijstijl?’ Met daarbij een telefoonnummer, een mailadres en een website. Alsof je die onthoudt als je door zo’n onverlaat van de weg wordt gereden. Hoewel met de toename van dashcams, de kans wel  groter wordt dat er alsnog een belletje of e-mailtje volgt. Maar dan toch eerder in de trant van: ‘ben je helemaal van de ……..gerukt!!’.

Telkens vraag ik me af, waarom je op die manier het imago van je bedrijf te grabbel gooit. Want die naam staat niet voor niets op die bus, toch? Je wilt dat mensen die onthouden? Het is een manier van adverteren, gericht op het verhogen van je naamsbekendheid. Net zoals je naam op dat bord langs het voetbalveld en in neonletters boven de entree van het pand.

Veel meer doet die vorm van reclame niet. Mensen herkennen die daardoor, als ze op enig moment op zoek zijn naar een oplossing voor een probleem. En jij die kunt bieden. Dan is het maar beter dat ze een positieve associatie hebben bij je naam. Daar moet je zorgvuldig aan bouwen. Want bekendheid en imago komen te voet. De positieve herinnering van beide, verdwijnen met de snelheid van een TGV.

Je handelen en gedrag tijdens een verkoopgesprek, de offertefase, de uitvoering van de klus zelf, de factuur die je stuurt zijn zeer bepalend voor het beeld over je bedrijf. Net zoals de afwikkeling van eventuele klachten. Hoewel je die misschien maar beter kunt voorkomen. Want P x C = I: Performance (al je handelen) x Communicatie (adverteren, website e.d.) = Imago.

Marketing is dan ook weten aan welke knoppen je moet draaien.

Deze column verscheen in InstallateursZaken van april 2021

Over de schrijver
Ik ben een denker en doener. En op betrokken wijze zet ik mijn deskundigheid en inventiviteit in voor mensen en bedrijven. Zowel door hen te helpen vaardigheden te verwerven als bij de uitvoering van activiteiten. Noem het trainen en coachen. Net zoals ik dat doe bij de schaatssport waar ik mensen train en coach. De vergelijking met het bedrijfsleven: tijdens trainingen kun je vaardigheden aanreiken en laten oefenen. Tijdens de wedstrijd kun je als coach nog slechts een enkele aanwijzing geven. De sporter moet zelf de prestatie leveren. En dat geldt ook voor mensen in het bedrijfsleven. Ik help je graag beter te worden bij het uitvoeren van jouw business development activiteiten. Ook op deze plaats via blogs en artikelen. Doe er je voordeel mee om je eigen prestaties te verbeteren. En heb je toch nog vragen? Of tijdens de uitvoering een aanwijzing nodig? Neem gerust contact op.
Reactie plaatsen