21 december 2016 
1 min. leestijd

Reclame? Pas de 5-M-regel toe

Reclame? Pas de 5-M-regel toe

De 5-M-regel bij reclame

Reclame, ik heb er een haat-liefde verhouding mee. De ‘haat’ zit hem in de irritatie die reclame vaak oplevert. De ‘liefde’ in de creativiteit en kunst die sommige reclame in zich heeft. Goede reclame richt zich op het verkopen van een inspiratie, oplossing of droom. En dat gezien vanuit het oogpunt van de afnemer. Wanneer u reclame moet(?) maken, sta dan vooraf eens stil bij de 5-M-regel.
Mission – Wat is het doel van uw reclame? U kunt kiezen uit: overtuigen, informeren, herinneren of versterken. Deze keuze bepaalt in grote mate de invulling van de volgende 4 M’s.
Message – De reclameboodschap moet de unieke waarde overbrengen van uw product of dienst. In woord en beeld, vanuit het oogpunt van de afnemer (uw doelgroep). Dit lijkt veel op het ‘woord-beeld-gedrag’, waarover ik eerder heb geschreven.
Media – Het gaat hier om keuze in het mediakanaal. Wordt het internet met een adwords-campagne? Of toch maar de lokale krant. Er zijn 1001 mogelijkheden. Een keuze hangt af van het bereik, de frequentie van inzet en de impact/exposure. En natuurlijk de doelgroep die u op het oog heeft.
Money – Wat is reclame (u) waard? Sommige ondernemers schrikken van de absolute €-getallen. Om een eerlijker €-vergelijk te krijgen, geef ik u de volgende tip. Reken bedragen om naar 1000 zichtmomenten.
Measurement – Het meten van de effectiviteit van reclame is lastig en afhankelijk van de hierboven genoemde 4 onderwerpen. Desondanks, sta vooraf eens stil bij hoe en waarop u gaat meten. Met welk resultaat bent u tevreden? Het geeft u later meer inzicht.
Tot slot een nadenkertje. De Canadees Stephen Leacock zei ooit eens over reclame: “Het is te omschrijven als de kunst om de menselijke intelligentie lang genoeg op te schorten om er geld aan te kunnen verdienen.”
Over de schrijver
Ik ben een ondernemende en creatieve verbinder. Mijn energie en kracht liggen in het inspireren, motiveren en organiseren van mensen en ideeën. In het onderwijs, de zorgsector en het technisch bedrijf. Ik neem mensen graag mee in mijn visie op ontwikkelingen in de technologie. En dat vanuit het oogpunt innovatie, business development of marketing. Ook werk ik graag aan resultaatgerichte antwoorden op vragen, behoeften of (markt- / organisatie)ontwikkelingen. Hierin maak ik gebruik van LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Tot slot: ik ben geen techneut, maar wel iemand die de techno-taal verstaat.
Reactie plaatsen