16 februari 2023 
2 min. leestijd

Ken ’t dat ik u nog niet kan?

Ken ’t dat ik u nog niet kan?

Foutje – ‘maar toch bedankt!’  Want ik heb uw aandacht. En daar gaat het me primair om. Want grote kans dat wij elkaar (persoonlijk) nog niet kennen. En waarom zou je dan deze column lezen? En zelfs als je mij wel kent, is de kans groot dat je 'doorbladert', als ik je aandacht niet had getrokken.

Op dit punt moet ik uitkijken dat ik die niet verlies. Fijn als je de moeite neemt om verder te lezen. En dit nog  even volhoudt. Want dan lees je meer over lessen uit het communicatievak. De eerste is die van deze intro: zorg dat je aandacht krijgt en……… vasthoudt.

Vak apart
Maar dit is maar één aspect in communicatie. Of dit nu in een artikel, blog of advertentie is. In de praktijk zie ik het nogal eens fout gaan bij wat men wil overdragen. Hoe je daar aandacht voor vraagt en mee vast weet te houden. In feite dus het doel waarom je communiceert.

Wil je naamsbekendheid verkrijgen? Dan is dat een ander doel dan het aanprijzen van je producten, of iemand aansporen tot de aanschaf daarvan. En, daarmee is ook telkens je boodschap anders.

Een professioneel tekstschrijver zal dan ook altijd vragen: wat wil je bereiken met wat je wil communiceren. En, tekstschrijven is ‘de kunst van het schrappen’ zoals één van de copywriters mij heeft geleerd bij het reclamebureau waar ik ooit gewerkt heb. Want aandacht trekken doe je door een compacte prikkelende kopzin. Aandacht vasthouden door relevante maar kort en krachtig geschreven inhoud. Tekstschrijven is dus een vak apart. En ieder zo zijn eigen vak.

Market getting
Ik ben zelf geen tekstschrijver. Mijn vakgebied is industriële marketing. En mijn doel met deze en andere blogs op deze site is om je daar meer over te vertellen. Want ook (industriële) marketing is een vak apart. Een vakgebied dat -  net als jouw vak - niet zonder kennis erover uitgeoefend kan worden.

Maar in mijn dagelijkse praktijk zie ik helaas met regelmaat de brokstukken van een aantal  aannames:

  1. dat een goed product zichzelf verkoopt;
  2. dat bedrijven met een goed product geen reclame hoeven te maken;
  3. en dus ook niet aan marketing hoeven te doen.

Laat ik voorop stellen dat het hebben van een goed product een absolute voorwaarde is voor het bestaansrecht van jouw organisatie. Maar dan heb ik het over meer dan een goede kwaliteit van het product. Belangrijker is: wat betekent dat product voor jouw afnemer. Of misschien wel de klant van de klant van jouw klant. Wat levert dat product die afnemer of eindgebruiker nu precies op?

En daar betreed je het domein van marketing: de klant in samenhang met jouw aanbod. Weten wat belangrijk is voor de klant of opvolgende afnemers in de keten. Daarna komt pas de kennis en kunde van jouw bedrijf en haar mensen om de hoek kijken. Hoe je kunt inspelen op wat klanten en hun afnemers belangrijk vinden: klantbehoeften en hoe je daarop in kunt spelen. En, een positie in de markt mee kunt verwerven.

De term marketing komt dan ook van de samentrekking van de activiteit market getting’Dat betekent actief op zoek gaan naar de juiste markten en afnemers. Voor wie je een rol kunt spelen en toegevoegde waarde kunt leveren met jouw producten en/of diensten.


Nader kennis maken met marketing voor technische bedrijven? 

Industriële marketing is een vak apart. Daarom verzorgt STEM Industrial Marketing Community er een speciale opleiding over. Speciaal afgestemd op managers en professionals die werkzaam zijn in technische B2B bedrijven in de bouw, installatietechniek, high tech en maakindustrie.

Kom geruste eens nader kennismaken met deze opleiding tijdens een van onze proefcolleges.


Neem de proef op de som tijdens een proefcollege


Wil je persoonlijk kennis met maken Wilem de Vries?
Kijk dan eens op zijn LinkedIn profiel en nodig hem uit te connecten.
Of stuur hem een bericht voor een kennismakingsgesprek.


Dit artikel is eerder gepubliceerd in Kunststof Magazine. Beeldmateriaal: Pixabay.

Over de schrijver
Ik ben een denker en doener. En op betrokken wijze zet ik mijn deskundigheid en inventiviteit in voor mensen en bedrijven. Zowel door hen te helpen vaardigheden te verwerven als bij de uitvoering van activiteiten. Noem het trainen en coachen. Net zoals ik dat doe bij de schaatssport waar ik mensen train en coach. De vergelijking met het bedrijfsleven: tijdens trainingen kun je vaardigheden aanreiken en laten oefenen. Tijdens de wedstrijd kun je als coach nog slechts een enkele aanwijzing geven. De sporter moet zelf de prestatie leveren. En dat geldt ook voor mensen in het bedrijfsleven. Ik help je graag beter te worden bij het uitvoeren van jouw business development activiteiten. Ook op deze plaats via blogs en artikelen. Doe er je voordeel mee om je eigen prestaties te verbeteren. En heb je toch nog vragen? Of tijdens de uitvoering een aanwijzing nodig? Neem gerust contact op.
Reactie plaatsen