ABC-tje in sociale media

ABC-tje in sociale media

abcSociale media heeft het netwerklandschap omvergegooid. Toch blijven oude uitgangspunten in het onderling netwerken actueel. De basis van netwerken leerde ik vroeger als een ABC-tje. Een les die ik graag deel.
De A van aandacht
Of je nu twittert, Facebookt of actief op LinkedIn bent, doe het met aandacht. Richting jezelf en richting de ander. Wat mij opvalt in het zakelijke gebruik van digitale netwerken zijn de “vage” omschrijvingen in bio’s (profielbeschrijving). Maar ook de extravagante, jofele of komische avatar (profielfoto) benoem ik hier. Bekijk die van u eens kritisch. Zou u zichzelf in real-live ook zo presenteren en introduceren? Verplaatst u zich eens in de positie van de lezer. Ook hier is het als in het echte leven. Gaat het alleen over jezelf of je product- of dienstverlening? Of heb je écht aandacht voor de ander. Gaat u de dialoog aan. Al eerder schreef ik over de kracht hiervan.
De B van betekenis
Sta eens stil bij uw gedrag tijdens een netwerkavond. Staat u altijd bij de ‘bekendengroep’? Of zoekt u de rustige plekjes, non-verbaal smekend om een gesprek. Dit laatste zag ik ook eens bij een twitteraccount van een CEO. Serieus opgezette bio, 4 jaar actief maar had twee verzonden tweets: “Vanaf nu ook op twitter” en “Volg ons voor de beste deals… . Please RT”. Tja….
Betekenis geven aan uw aanwezigheid op de netwerkenpodia. On-line of off-line, het is en blijft voor velen vaak lastig. Mijn tips: wees actief, maak het niet te moeilijk en houd het dicht bij jezelf.
De C van contact
Elke vorm van zaken doen begint bij het hebben van contact. Het oude gezegde ‘de eerste klap is een daalder waard’ gaat ook hier op. Wees met uw inbreng onderscheidend, relevant en op tijd. Dan volgt het contact vanzelf. Met een paar klikken is er contactmogelijkheid met de juiste man of vrouw. En andersom, heeft de lezer het met u. Wanneer het contact tot stand gekomen is, denk dan aan de omgangsnormen.
Ik sluit af met een onderliggend ABC-tje. Ook geschikt voor de echte én virtuele wereld. Wees authentiek, betrouwbaar en consistent.

Over de schrijver
Ik ben een ondernemende en creatieve verbinder. Mijn energie en kracht liggen in het inspireren, motiveren en organiseren van mensen en ideeën. In het onderwijs, de zorgsector en het technisch bedrijf.Ik neem mensen graag mee in mijn visie op ontwikkelingen in de technologie. En dat vanuit het oogpunt innovatie, business development of marketing. Ook werk ik graag aan resultaatgerichte antwoorden op vragen, behoeften of (markt- / organisatie)ontwikkelingen. Hierin maak ik gebruik van LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Tot slot: ik ben geen techneut, maar wel iemand die de techno-taal verstaat.
Reactie plaatsen