LinkedIn: je digitale netwerk

LinkedIn: je digitale netwerk

linkedinWanneer ik iets vertel over social media is een van mijn geijkte vragen: “Wie gebruikt LinkedIn?” Vast en zeker gaan de meeste handen omhoog. Wanneer ik doorvraag met: “Wie gebruikt het écht en niet alleen maar als digitaal visitekaartjesboek?” Dan blijven er maar schrikbarend weinig handen hoog. Jammer want LinkedIn is een prachtig instrument om waardevolle contacten te maken en te onderhouden.
Organiseren
Via LinkedIn is het gemakkelijk de achtergrond van mensen te lezen. De kracht van deze persoonlijke informatie over ervaring en opleiding wordt vaak onderschat. Wanneer je slim je activiteiten onder woorden brengt, verhoog je de kans dat jouw naam voren komt in zoekacties van andere LinkedIn gebruikers. Daarnaast krijg je de gelegenheid om aanbevelingen te vragen. Onderschat ook de kracht van een goede aanbeveling niet! Ernaar vragen is voor ons nuchtere Nederlanders nog moeilijk maar stap over die grens van bescheidenheid heen. Doe ook eens gek en verras een relatie door ongevraagd een aanbeveling te schrijven. Bied informatie en wees actief. Grote kans dat je netwerk kwalitatief groeit.
Onderhouden
Onderhouden van je netwerk is niet alleen maar bezig zijn met je eigen persoonlijke informatie. Er wordt veel gediscussieerd in groepen. Sluit aan bij relevante groepen. Durf daarin ook te kiezen voor branche gerelateerde. Je zult verrast staan van de kansen. Ook wordt er veel informatie in jouw netwerk gedeeld. Reageer daarop, inhoudelijk of alleen met een ‘like’. Kortom: ga actief worden. Discuseer mee, post eens een eigen mening of een stelling. Wees niet bang voor reacties. Elke reactie – ook de negatieve – is een prachtige kans om in gesprek te gaan. Wie weet is dit de start van een mooie deal!
Oogsten
Is er geld te verdienen door LinkedIn? Een terechte vraag. Ik weet van relaties dat zij inmiddels 60 tot 80% van hun werk ‘uit’ sociale media halen. Dus het antwoord is ja. Maar wel door actief te zijn. Pas het ABC toe, hierover heb ik eerder geschreven. Ik geloof zeker dat LinkedIn volop kan bijdragen aan zakelijk succes. Het gaat alleen niet voor iedereen op dezelfde wijze. Wat dat betreft is het net zoals in het echte leven: als je doet wat je deed, ontvang je wat je kreeg.
(column oktober 2013 – installatienet.nl)

Over de schrijver
Ik ben een ondernemende en creatieve verbinder. Mijn energie en kracht liggen in het inspireren, motiveren en organiseren van mensen en ideeën. In het onderwijs, de zorgsector en het technisch bedrijf. Ik neem mensen graag mee in mijn visie op ontwikkelingen in de technologie. En dat vanuit het oogpunt innovatie, business development of marketing. Ook werk ik graag aan resultaatgerichte antwoorden op vragen, behoeften of (markt- / organisatie)ontwikkelingen. Hierin maak ik gebruik van LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Tot slot: ik ben geen techneut, maar wel iemand die de techno-taal verstaat.
Reactie plaatsen