Anders denken, anders doen

Anders denken, anders doen

VeranderingHet installatiebedrijf van nu is niet hetzelfde als dat van 20 jaar terug. En over 10 jaar, bestaat dan het installatiebedrijf van nu nog? Ik denk van niet. Natuurlijk, er blijft altijd een bepaald vakmanschap nodig om de installaties van vandaag up-and-running te houden. Maar, is dat voldoende om een hele bedrijfstak in stand te houden? Onze bedrijfstak verandert. Niet alleen technisch, ook sociaal. Dat vraagt om aanpassingen op korte termijn. Ook bij u.
Plug-and-play revolutie is volop aan de gang
De prefab bouw ontwikkelt zich razendsnel. Nieuwe technologieën als 3D-printing maken reusachtige sprongen. Dat toont onderstaand filmpje wel aan. De infrastructuur van basale installaties neemt deze maakindustrie in de productie direct mee. Zo weet ik van een bedrijf dat gevels en wanden maakt van composiet, een vezelversterkte kunststof. Het product is vijf 5 keer zo sterk als de combi van staal/beton. Vijf keer sterker én onnoemelijk lichter van gewicht, in de fabriek al voorzien van de infrastructuur voor energie en communicatie. Muren en gevels worden zo stekker- en verbindklaar opgeleverd.

Internet der dingen in een stormvlucht
Naast de prefab is de invloed van ICT onmiskenbaar hoog in onze branche. Nagenoeg alle technologie die in andere tijden door aansluitmethodieken geschakeld of beheerd werden, krijgen nu een aansluiting ‘in the cloud’. Wereldwijd bedienbaar vanaf tablet of smartphone. Systemen worden zelflerend en geven op tijd een servicetechnische aanpassing door aan een beheerder. Installeren wordt steeds meer een kwestie van de juiste vinkjes plaatsen.
Sta open voor anders denken
Regelmatig hoor ik: “Ach, het loopt zo’n vaart niet”. Kijk uit! De ontwikkelingen gaan snel. Héél snel. Onze ‘wereld’ is constant in beweging, omdat wij mensen constant in beweging zijn. Technologie is onlosmakelijk met ons mensen verbonden. U en ik zitten daardoor in een flow van niet te stoppen veranderingen. Maak daarom – juist in de hectiek van alledag – eens tijd vrij om na te denken over de toekomst. Van de branche én die van uw bedrijf of werk. Laat de impact van de nieuwe businessmodellen om u heen eens tot u doordringen. Durf deze door te vertalen naar uw organisatiestrategie of uw eigen werkzaamheden. Is er dan nog bestaansrecht over 10 jaar? Ik durf te wedden dat u anders over zaken gaat nadenken.
Start vandaag nog met anders doen
Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Ooit ontving ik eens een verandertip die ik graag met u deel. “Ga je veranderen? Begin bij jezelf. Verplaats vandaag nog je bureau en bekijk de wereld om je heen vanaf een andere plek. Doorbreek [letterlijk] uw vaste paden.”
(column april 2014 – installatienet.nl)

Voor de liefhebbers nog een filmpje hoe 3D-printing verandering teweeg brengt:

Over de schrijver
Ik ben een ondernemende en creatieve verbinder. Mijn energie en kracht liggen in het inspireren, motiveren en organiseren van mensen en ideeën. In het onderwijs, de zorgsector en het technisch bedrijf.Ik neem mensen graag mee in mijn visie op ontwikkelingen in de technologie. En dat vanuit het oogpunt innovatie, business development of marketing. Ook werk ik graag aan resultaatgerichte antwoorden op vragen, behoeften of (markt- / organisatie)ontwikkelingen. Hierin maak ik gebruik van LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Tot slot: ik ben geen techneut, maar wel iemand die de techno-taal verstaat.
Reactie plaatsen