25 november 2014 
2 min. leestijd

Installatiebranche: verandering in het theater

Installatiebranche: verandering in het theater

Nieuwe Vrienden OTIB“Nieuwe Vrienden.” De titel van een bijzondere theaterproductie waarin verandering centraal staat. Vanuit de installatiebranche, voor de installatiebranche. Een productie waarin samenwerken, innovatie en de persoon bij elkaar komen in een decor van de herkenbare praktijk. Een inspirerende voorstelling. In ieder geval voor mij, via deze blog.
Al het oude ligt in onze herinnering
Alles is constant in beweging, nooit is er een eindstation bereikt. Zeker in de techniek niet. Wat gisteren nieuw was, is vandaag achterhaald met slimmere of betere varianten. En morgen vervangen voor iets totaal anders. Dit geldt voor producten of installatiemethodieken, maar zeker ook voor onze manieren van werken, samenwerken, presenteren, communiceren, luisteren, spreken, verkopen en ga zo maar door. De wereld om ons heen verandert en dat vraagt van ons een actieve houding en meebewegen.
Als alles 180 graden anders wordt, begint dit meebewegen met jezelf omdraaien. Of je nu ondernemer, projectleider of monteur bent: er moet een knop om. Je krijgt een nieuwe horizon te zien. Daar moet je mee dealen. Natuurlijk, er is een andere keuze. De weg van de minste weerstand is jezelf niet omdraaien. Blijven zien wat je altijd ziet en doen wat je altijd gedaan hebt. Iedereen begrijpt dat je daarmee niet verder komt. Maar, waarom komen we juist dit gedrag dan zoveel tegen in de bouw- en installatiewereld? Met weemoed terugkijken naar ‘voor de crisis’. Het blijven vertrouwen op de ogenschijnlijke veiligheid van bestekmatig werken. Het blijven hangen in de hiërarchiestrop van de bouwkolom. Om maar eens enkele voorbeelden te noemen.
In het nieuwe ligt onze toekomst
Oud denken, klassieke bedrijven, conventionele processen. Het zijn de woorden die we gebruiken om iets wat is geweest aan te duiden. Bijna besmette woorden. Niemand uit onze branche wil zich hieraan meten. We zijn hip, innovatief, vooruitlopend, nieuwe denkers, actieve doeners. De praktijk is weerbarstiger. Natuurlijk, we staan niet op zichzelf. We hebben te maken met opdrachtgevers, ontwikkelaars, adviseurs en aannemers. Partijen die meermaals in het woord iets anders belijden dan dat ze in daad doen.
Ontwikkelingen als BIM, 3D printing, IOT, smart grids en all electric gaan ons dwingen anders naar zaken te gaan kijken. Innoveren we ook in werkgeverschap, eigendom, samenwerking, processen en denken? Onze aanwezigheid, kennis en inbreng in de markt gaat van een andere dimensie worden. Ik zie het als een periode waar we collectief doorheen moeten. En zoals een bekende uitspraak zegt: “Alleen diegene die zich best aanpast, overleeft.”
Verandering in het theater
“Nieuwe Vrienden” is een theaterproductie – in opdracht van opleidingsfonds OTIB gemaakt – die u zeker moet gaan zien. Neem uw personeel mee en nodig relaties uit. Het maakt de tongen los! Laat het daarom niet alleen bij een gezellige avond. De productie is een prachtige start voor onderling gesprek. Verandering.
Ik wens u een fijne voorstelling en een succesvolle toepassing!

Over de schrijver
Ik ben een ondernemende en creatieve verbinder. Mijn energie en kracht liggen in het inspireren, motiveren en organiseren van mensen en ideeën. In het onderwijs, de zorgsector en het technisch bedrijf. Ik neem mensen graag mee in mijn visie op ontwikkelingen in de technologie. En dat vanuit het oogpunt innovatie, business development of marketing. Ook werk ik graag aan resultaatgerichte antwoorden op vragen, behoeften of (markt- / organisatie)ontwikkelingen. Hierin maak ik gebruik van LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Tot slot: ik ben geen techneut, maar wel iemand die de techno-taal verstaat.
Reactie plaatsen