08 februari 2014 
1 min. leestijd

BIM luidt einde van het 'oude bouwen' in

BIM luidt einde van het 'oude bouwen' in

Lancering branche-initiatieven BIM tijdens VSK 2014De installatiebranche heeft op 4 februari op de VSK-beurs in Utrecht een pakket aan initiatieven gepresenteerd om de toepassing van BIM een krachtige impuls te geven. Volgens de initiatiefnemers ISSO, Opleidingsfonds OTIB, TVVL en UNETO-VNI luidt BIM het einde van het ‘oude bouwen’ in en biedt de ontwikkeling grote kansen op innovatie.
Tijdens een spetterende bijeenkomst in de VSK-Arena lieten de vier organisaties in de installatiebranche zien dat zij alles in het werk stellen om installateurs te voorzien van kennisproducten om aan de slag te kunnen met het Bouw Informatie Model (BIM). Daarbij brengt elk van de organisaties eigen expertise in. Kennisinstituut ISSO heeft de publicatie 109 ‘Starten met een BIM’, Opleidingsfonds OTIB heeft een integrale leergang BIM beschikbaar en TVVL haakt in met de workshop ‘Kennis maken met een BIM’.
Randvoorwaarden
UNETO-VNI creëert de randvoorwaarden om binnen de installatiebranche volwaardig te kunnen ‘bimmen’. Directeur Erik van Engelen van UNETO-VNI: ‘Met het zogenoemde ‘Akkoord van Bunnik’ heeft de industrie zich aangesloten bij het initiatief van UNETO-VNI om de ETIM classificatiestandaard geschikt te maken voor reken- en tekentoepassingen. Zo wordt het mogelijk om op een uniforme manier 3D-productinformatie uit te wisselen.’
Nieuwe tijd
De organisaties in de installatiebranche verwachten dat installatiebedrijven in vooral de utiliteit en grote infrawerken binnenkort niet meer om BIM heen kunnen. Maar ook de kleinzakelijke markt en de woningbouw ontkomen er uiteindelijk niet aan. Theo Ockhuijsen van Opleidingsfonds OTIB: ‘Wie denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen, komt bedrogen uit. BIM betekent een grote omslag in de bouw- en installatiebranche.
Ondernemers die niet mee gaan, zetten zichzelf straks buitenspel.’ Maarten van der Boon die sprak namens OTIB wees erop dat BIM veel meer is dan samen ontwerpen in 3D. ‘In de kern gaat het om sociale innovatie, we zullen als partners in de keten anders met elkaar moeten omgaan, er breekt een nieuwe tijd aan.’
Directeur John Lens van TVVL verwacht een grote toeloop voor de workshops ‘Kennis maken met een BIM’. Hij rekent daarbij niet alleen op interesse vanuit installatiebedrijven, maar ook van veel adviseurs. Rob van Bergen van ISSO liet weten dat de publicatie 109 van zijn organisatie onmisbaar is om het nieuwe installeren te integreren in de bedrijfsvoering.
(Bron: www.uneto-vni.nl/actueel)

Over de schrijver
Ik ben een ondernemende en creatieve verbinder. Mijn energie en kracht liggen in het inspireren, motiveren en organiseren van mensen en ideeën. In het onderwijs, de zorgsector en het technisch bedrijf. Ik neem mensen graag mee in mijn visie op ontwikkelingen in de technologie. En dat vanuit het oogpunt innovatie, business development of marketing. Ook werk ik graag aan resultaatgerichte antwoorden op vragen, behoeften of (markt- / organisatie)ontwikkelingen. Hierin maak ik gebruik van LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Tot slot: ik ben geen techneut, maar wel iemand die de techno-taal verstaat.
Reactie plaatsen