Communicatie: een goed begin, het halve werk

Communicatie: een goed begin, het halve werk

Een betrouwbare installatie begint met een goed plan. Wat is de juiste infrastructuur, welke duurzame materialen en welke producten bieden de benodigde functionaliteit? Ingrediënten, die in de mix met uw kennis van zaken zorgen voor een geweldig eindresultaat. Gesneden kost voor elke zelfrespecterende installateur. Want die weet: een goed begin is het halve werk.
Zo makkelijk als bij een installatie, zo moeilijk doen we met communicatie. Een website, die het nét niet is, een advertentie met een hoog “wij van WC-eend”-gehalte of een zee aan tweets, die vertellen hoe goed uw bedrijf wel niet is. Een halve start.
Communicatie is als voetballen. Toch voetballen we niet allemaal, in tegenstelling tot communiceren. Want dat doet iedereen, 24 uur per dag en alle dagen van de week. Ook u en uw bedrijf. Waarom gaat het daarin zo vaak mis binnen de techniekbranche? Maar al te vaak zie ik het goede plan ontbreken. En als er iets van een plannetje is, dan is deze gemaakt vanuit de oude vertrouwde hoek: de techniek.
Want hoe verleidelijk ook, goede communicatie start daar niet. Ook niet met het kiezen van het middel of het mooi vinden van een foto. Zelfs budget is geen eerste vereiste. Start simpel met uzelf de vraag te stellen: waarom bestaat mijn bedrijf? Gevolgd door vragen als: wat draagt mijn bedrijf nu echt bij aan mijn omgeving? Waarom doe ik wat ik doe? Waar ga ik voor (visie) en waar sta ik voor (missie)? En wat beloof ik – bottom line – mijn klant wanneer hij zaken met mij doet? Essentiele vragen, die vragen om gedegen antwoorden. Het samenspel van antwoorden vormt uw ‘infrastructuur’. De strategische basis waarop u de inzet van kanalen en middelen steeds afstemt. Een goed fundament waarop u uw bedrijfscommunicatie onderscheidend professionaliseert.
(column: Installateurs Zaken – oktober/november 2015)

Over de schrijver
Ik ben een ondernemende en creatieve verbinder. Mijn energie en kracht liggen in het inspireren, motiveren en organiseren van mensen en ideeën. In het onderwijs, de zorgsector en het technisch bedrijf.Ik neem mensen graag mee in mijn visie op ontwikkelingen in de technologie. En dat vanuit het oogpunt innovatie, business development of marketing. Ook werk ik graag aan resultaatgerichte antwoorden op vragen, behoeften of (markt- / organisatie)ontwikkelingen. Hierin maak ik gebruik van LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Tot slot: ik ben geen techneut, maar wel iemand die de techno-taal verstaat.
Reactie plaatsen