10 maart 2022 
1 min. leestijd

Daar heb ik toch geen budget voor.

Daar heb ik toch geen budget voor.

“Marketing: daar heb ik toch geen budget voor”, zei de man tegenover me op norse toon. “Die onzin, daar doe ik niet aan”. De vraag van mij of zijn uitspraken betrekking hadden op het reserveren van financiële middelen voor een marketingbudget of mijn vakgebied zelf, bleef onbeantwoord. Want het gesprek werd met deze laatste woorden ook abrupt afgesloten. 

‘Elk nadeel heb z’n voordeel’ is één van de onvolprezen wijsheden van Johan Cruijff. Het nadeel van het niet hebben van een budget voor bepaalde zaken, is dat je er dus meestal ook geen geld voor hebt. Het voordeel is dat je al snel kunt zeggen: “daar heb ik geen budget voor”. Maar is dat altijd een voordeel? Ik denk van niet. Het gevolg is meestal dat je aan de activiteiten die je niet gebudgetteerd hebt, ook geen aandacht besteedt. 

Die blijven liggen. Behalve als de nood echt aan de man is. Bijvoorbeeld als je nieuw personeel wilt werven. Overigens ben je dan ook al aan de late kant. Natuurlijk is er een kans dat iemand die een andere baan zoekt, reageert op de vacature van jouw bedrijf. 

Maar als die de keus heeft tussen een vergelijkbare job bij een gerenommeerd en goed bekend bedrijf of jouw bedrijf dat niet zo bekend is? Dan zou het zomaar kunnen dat die potentiële medewerker niet eens reageert. Werving van medewerkers is dan ook eigenlijk een continu proces. Het gaat veel verder dan ergens een openstaande vacature vermelden. Eigenlijk moet je voortdurend werken aan het bekend maken en houden van jouw bedrijf in de arbeidsmarkt. Ook dat is overigens marketing. 

Hetzelfde zie ik als het gaat om bekendheid van bedrijven bij (potentiële) afnemers. Hoe vaak kom ik niet hopeloos verouderde websites tegen. Want ‘ja voor vernieuwing: daar was geen budget voor’. Dergelijke activiteiten vragen dus continu om aandacht. En daarom moet er ook altijd budget voor worden gereserveerd. Ook in kleinere en middelgrote (installatie)bedrijven.

Neem gerust contact op als je vragen hebt over de marketing, sales, communicatie activiteiten van jouw technische B2B bedrijf. Want vragen staat vrij. 

Je vraag kun je via het contactformulier op onze website insturen

 Deze column verscheen eerder in InstallateursZaken (februari 2022). 

Over de schrijver
Ik ben een denker en doener. En op betrokken wijze zet ik mijn deskundigheid en inventiviteit in voor mensen en bedrijven. Zowel door hen te helpen vaardigheden te verwerven als bij de uitvoering van activiteiten. Noem het trainen en coachen. Net zoals ik dat doe bij de schaatssport waar ik mensen train en coach. De vergelijking met het bedrijfsleven: tijdens trainingen kun je vaardigheden aanreiken en laten oefenen. Tijdens de wedstrijd kun je als coach nog slechts een enkele aanwijzing geven. De sporter moet zelf de prestatie leveren. En dat geldt ook voor mensen in het bedrijfsleven. Ik help je graag beter te worden bij het uitvoeren van jouw business development activiteiten. Ook op deze plaats via blogs en artikelen. Doe er je voordeel mee om je eigen prestaties te verbeteren. En heb je toch nog vragen? Of tijdens de uitvoering een aanwijzing nodig? Neem gerust contact op.
Reactie plaatsen