Drie zonnige combi's in energieopwekking

Drie zonnige combi's in energieopwekking

InterSoloar 2014foto 3Een dag rondlopen op InterSolar, dé Europese beurs op het gebied van zonnestroom in München. Het geeft een hoop nieuwe inzichten en een blik ik de keuken van ontwikkeling. In zonne-energieland komt er een tijd van combinaties. Ik noem er drie.
Combinatie 1: water en stroom
Je hebt zonnepanelen en zonnecollectoren. Met de eerste wek je stroom op. De tweede warm water. Water en stroom is als olie en vuur. Meestal zie je dan ook twee gescheiden installaties. En dat is best raar. Want juist de warmteontwijking onder de zonnepanelen is goed te gebruiken voor de collectoren. Combipanelen liggen voor de hand. Een ontwikkeling die zich zeker gaat doorzetten.
Combinatie 2: zonnepanelen als dak
Zeker in nieuwbouwsituaties is dit een ontwikkeling die het woningvastgoed mee moet nemen in de overwegingen bij nieuwbouw. Wat er nu gebeurt, is eigenlijk vreemd. We bouwen eerst huizen met een conventioneel pannendak. Vervolgens komen er woningeigenaren die zonnepanelen plaatsen over de pannen. Een gevalletje desinvestering? Ook hier past een slimme combinatie. Panelencombianties zoals hierboven genoemd, via een handige constructie esthetisch verwerkt in de architectuur. Een mooi waterdicht energiedak als resultaat. Het economisch doorrekenen zeker waard!
Combinatie 3: oost/west-opstelling
Zonnestroom wek je het best op wanneer de panelen het zuiden liggen. Maar wat als dit nu niet kan? Ook het oosten en westen leveren energie. In Nederland nog niet veel toegepast zijn combiopstellingen, de zogeheten oost/west-opstelling. Het resultaat is een gelijkmatige energieopbrengst over de hele dag. En voor voor de techneuten onder ons: je kunt peakshaving toepassen. Oftewel voorkomen dat je een zwaardere netaansluiting nodig hebt.
Naast deze drie ontwikkelingen nog veel meer gezien en gehoord. Over smart grids, energieopslag (ja, ook via de elektrische auto), dunne-film zonnepanelen en ga zo maar door. Teveel om hier allemaal te beschrijven. Duidelijk is dat energieopwekking via de zon de pioniersstatus is ontgroeid en een belangrijke plek in onze energievoorziening heeft .
foto 1

Over de schrijver
Ik ben een ondernemende en creatieve verbinder. Mijn energie en kracht liggen in het inspireren, motiveren en organiseren van mensen en ideeën. In het onderwijs, de zorgsector en het technisch bedrijf. Ik neem mensen graag mee in mijn visie op ontwikkelingen in de technologie. En dat vanuit het oogpunt innovatie, business development of marketing. Ook werk ik graag aan resultaatgerichte antwoorden op vragen, behoeften of (markt- / organisatie)ontwikkelingen. Hierin maak ik gebruik van LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Tot slot: ik ben geen techneut, maar wel iemand die de techno-taal verstaat.
Reactie plaatsen