Fair trade in de installatiebranche

Fair trade in de installatiebranche

In de rubriek Rondvraag Installatie Journaal november 2016, werd de vraag gesteld: “Liggen uw prijzen lager dan voor de crisis?” Een vraag die tot de categorie gesloten vragen behoort. Te beantwoorden met een simpel ja of nee.

Ik krijg er een soort there-we-go-again-jeuk van

Met in het achterhoofd de steeds maar terugkerende prijsdiscussie in de installatiesector, lees ik de antwoorden. Geen van de antwoorden is zwart-wit met een ja of nee. Ik lees ze eerder analyserend, overwegend gematigd positief en vanuit het gezichtspunt van een herstellende markt. Het raakt bij mij een ‘freubelsnaar’. Ik krijg er een soort there-we-go-again-jeuk van. Wanneer pakt de sector nu écht eens door in de broodnodige kanteling!
Een economische wet
Ja, de sector herstelt zich. En dat gaat gelukkig samen op met een grotere vraag en ogenschijnlijk licht prijsherstel. Daarentegen, het aanbod is de afgelopen jaren sterk gekrompen en er vinden aanbodverschuivingen plaats. Ook heeft de sector te maken met een hoge uitstroom en lage instroom van vakmensen. Dat dit alles effect heeft – en nog meer gaat krijgen – op het prijsniveau, is niet meer dan logisch. Immers, het wordt gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Wordt de sector er nu écht beter van een prijsherstel door dit soort effecten? Ik denk het niet en vind het eerlijk gezegd ook niet zo boeiende vraag. In mijn ogen is dit namelijk van alle tijden. In zowel een negatief als een positief economisch tij. Het is een economische wet.
Techniek draagt bij
Ik vindt het veel boeiender wanneer en hoe het ons als sector lukt een hartgrondigere kanteling (lees herstel) in het prijsniveau te krijgen. Om het eens wat vreemd uit te drukken ‘een fair trade kanteling’. De tijd is er nu meer dan ooit rijp voor, gezien de maatschappelijke vraagstukken in energie, zorg, mobiliteit en huisvesting. Techniek levert een meer dan significante bijdrage in de antwoorden. Het wordt tijd dat dit ook eens in maatschappelijk economische zin aanvaard wordt.
De huidige techniek wordt steeds kennisintensiever. En dat niet alleen, want ook de toepassingscontext neemt in complexiteit toe. Kortom, naast deskundige technici zijn er in onze bedrijven ook andere vakmensen en specialisten nodig. Denk aan communicatie- en marketingdeskundigen, bedrijfskundigen, data-analisten, psychologen, etc. Waarom? Omdat techniek in haar omgeving geen optelsom meer is van producten. Maar de integratie van gebruiker (mens?), behoefte en dienst.
Fair trade waarde
De doordachte oplossingen, slimme waardeproposities en bewezen toegevoegde waarde waar de markt om vraagt, ontstaan niet vanzelf. Wanneer toont de sector het collectieve lef dit door te vertalen naar een fair trade prijs? Wanneer kantelen wij als sector? Andere sectoren zijn ons hierin succesvol voorgegaan. Laten wij elkaar de winst gunnen in plaats van het verlies. Als de installatiesector hierin weet te kantelen, is het antwoord op de rondvraag ALTIJD een volmondig ‘nee’. In slechte én in goede tijden.
Deze reactie is op 5 januari 2017 geplaatst op de website van Installatie Journaal

Over de schrijver
Ik ben een ondernemende en creatieve verbinder. Mijn energie en kracht liggen in het inspireren, motiveren en organiseren van mensen en ideeën. In het onderwijs, de zorgsector en het technisch bedrijf.Ik neem mensen graag mee in mijn visie op ontwikkelingen in de technologie. En dat vanuit het oogpunt innovatie, business development of marketing. Ook werk ik graag aan resultaatgerichte antwoorden op vragen, behoeften of (markt- / organisatie)ontwikkelingen. Hierin maak ik gebruik van LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Tot slot: ik ben geen techneut, maar wel iemand die de techno-taal verstaat.
Reactie plaatsen