18 november 2022 
1 min. leestijd

Flipperkastmarketing

Flipperkastmarketing

Ik zie het met regelmaat gebeuren en het raakt mijn marketing hart. Managers die er niet voor doorgeleerd hebben maar wel de ‘marketingbal’ als in een flipperkast proberen in het spel te houden.

Hoe? Door te pas en te onpas op de ‘buttons’ te drukken om het pad dat de bal volgt, te proberen te verleggen. Bijvoorbeeld door de ene week een campagne op Facebook uit te voeren en de week daarop een serie foto’s op  Instagram. Als dat niet snel genoeg resultaat oplevert, dan gaat dat zelfgemaakte filmpje het toch wel helemaal maken op TikTok?

Geduld is een schone zaak. Maar kennelijk niet als het om de marketingcommunicatie van een bedrijf gaat. Want daar heb ik het hier over. Hoewel ik dat zwabberbeleid ook tegenkom bij strategische marketingplannen, die binnen een jaar alweer op de schop gaan. En bij de jaarplannen, waar in het najaar te weinig tijd voor wordt vrijgemaakt om ze op te stellen. Waarmee dan kort na aanvang van het nieuwe jaar vol enthousiasme gestart wordt met de uitvoering ervan. Maar waarbij al voor Pasen drie keer sterk is afgeweken van de gemaakte plannen. 


Marketing is geen trucje om de bal in het spel te houden, het is een vak apart


Flipperkastmarketing noem ik dat. Door het plan iedere keer een nieuwe ‘ram’ te geven met de flippers, in de hoop dat de marketingbal daarmee nog even in het spel blijft. ‘Stick to the plan’ is er niet bij. En de vraag is zelfs gerechtvaardigd of er wel een echt plan is. Want ook een goed plan maken vraagt om geduld. Om een goede Analyse. Het trekken van Conclusies op basis daarvan. Het Creëren van een weloverwogen (actie)plan en uiteindelijk de Uitvoering daarvan.

Op die manier laad je de ACCU van je marketingplan op een gedegen manier. Ongeacht of dat nu voor een meerjaren strategisch plan is of het plan voor het uitvoeren van marketingactiviteiten het komende jaar. Marketing is dan ook geen trucje om de bal in het spel te houden. Het is een vak apart met vaardigheden die je helpen ‘het marketingspel’ te beheersen.  

Vind de stekker voor het opladen van de ACCU.  
Over het laden van de ACCU van je marketingplan – of noem het gerust een business development plan – verzorgt Willem de Vries met regelmaat (gratis) online inspiratiesessies.
Klik hier voor meer informatie.


Deze column is eerder verschenen in Installateurszaken.

illustratie: pexels.com

Over de schrijver
Ik ben een denker en doener. En op betrokken wijze zet ik mijn deskundigheid en inventiviteit in voor mensen en bedrijven. Zowel door hen te helpen vaardigheden te verwerven als bij de uitvoering van activiteiten. Noem het trainen en coachen. Net zoals ik dat doe bij de schaatssport waar ik mensen train en coach. De vergelijking met het bedrijfsleven: tijdens trainingen kun je vaardigheden aanreiken en laten oefenen. Tijdens de wedstrijd kun je als coach nog slechts een enkele aanwijzing geven. De sporter moet zelf de prestatie leveren. En dat geldt ook voor mensen in het bedrijfsleven. Ik help je graag beter te worden bij het uitvoeren van jouw business development activiteiten. Ook op deze plaats via blogs en artikelen. Doe er je voordeel mee om je eigen prestaties te verbeteren. En heb je toch nog vragen? Of tijdens de uitvoering een aanwijzing nodig? Neem gerust contact op.
Reactie plaatsen