Het is crisis

Het is crisis

Het is crisis

“Crisis? Wat loop je te zaniken! Het gaat juist goed. De sector komt uit een diep dal. De crisis is voorbij, er gloort weer volop licht.” En toch, het is crisis. Alle voorspellingen lijken uit te komen. Het steeds maar afnemend aantal jongeren die kiezen voor een beroep in de techniek gaat zijn weerslag krijgen. Vacatures zijn moeilijk in te vullen. Stageplaatsen evenmin. Er is crisis op de arbeidsmarkt. En het einde van deze donkere tunnel is nog lang niet in zicht.
Verschillende beroepsorganisaties hebben de laatste decennia de noodklokken geluid. Initiatieven uit de sector waren en zijn als druppels op een steeds heter wordende plaat. Er is een nieuwe kijk op de werkelijkheid – noem het een kanteling – nodig vanuit de politiek en het onderwijs. Maar ook de bedrijven uit de sector moeten zichzelf eens diep in de ogen kijken.
Eerlijk gezegd hebben de sectorbedrijven de afgelopen jaren niet uitgeblonken in het aanbieden van ontwikkelplekken voor jongeren. Door 1001 redenen en excuses. Ook de politiek valt het één en ander te verwijten. Er mist een duidelijke visie op techniekonderwijs. Zou het iets te maken hebben met het tekort aan bèta’s in de Tweede Kamer? Maar al eerder waren de onheilstekenen te zien. Denk maar aan de stroom van bezuinigingen in het basisonderwijs, waarin ook het vak techniek het onderspit moest delven. Tel daarbij op de vele veranderingen in wat wij nu het vmbo noemen. Als jongere moet je vandaag de dag een stevig doorzettingsvermogen hebben om goed en uitdagend technisch onderwijs te volgen.
De invloed van techniek in ons dagelijks leven neemt hand over hand toe. Daarmee ook de beschikbaarheid van deskundige technici. De komende jaren worden de sectorbedrijven geconfronteerd met de kaalslag van de afgelopen jaren. Het is opnieuw crisis. En ook deze rekening krijgt de maatschappij gepresenteerd.
(column in magazine Bouw & Uitvoering)

Over de schrijver
Ik ben een ondernemende en creatieve verbinder. Mijn energie en kracht liggen in het inspireren, motiveren en organiseren van mensen en ideeën. In het onderwijs, de zorgsector en het technisch bedrijf.Ik neem mensen graag mee in mijn visie op ontwikkelingen in de technologie. En dat vanuit het oogpunt innovatie, business development of marketing. Ook werk ik graag aan resultaatgerichte antwoorden op vragen, behoeften of (markt- / organisatie)ontwikkelingen. Hierin maak ik gebruik van LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Tot slot: ik ben geen techneut, maar wel iemand die de techno-taal verstaat.
Reactie plaatsen