Hé installateur, bent u leading in de branche?

Hé installateur, bent u leading in de branche?

verrekijker1Mensen veranderen en daarmee ook markten. Zo ook de installatie-branche. Onze samenleving wordt technisch gecompliceerder. De klant merkt dit pas als de stroom uitvalt, het drinkwater niet betrouwbaar meer is, we even niet mobiel bereikbaar zijn of wanneer het huis van de buren uit elkaar klapt. Wanneer markten veranderen, ontstaan er kansen. Volop. Juist nu, in een herstellende economie, is het dé tijd om positie in te nemen. Kansen te pakken én te verzilveren. Pak de leiding.
Koers bepalen
Onze branche heeft veel vakkundige bedrijven. Installateurs die weten wat ze doen, het ontwerpen, installeren en beheren van doordachte oplossingen. Jammer genoeg zijn deze oplossingen zelden zichtbaar. Weggewerkt achter plafond en muur, op zolder of in een technische ruimte. Wij, de installatiebranche, doen gewoon ons werk. Bescheiden als we zijn, we doen het goed.
Maar als gevolg van de snelle technologische ontwikkelingen vraagt de samenleving in deze tijd veel meer van ons. De klant vraagt: hoe ga ik veiliger en comfortabeler wonen, werken, zorgen en recreëren? Wij moeten duidelijk maken dat techniek hierin essentieel is. Zodat er een vervolgvraag komt: “Welke partij helpt mij hiermee?” In dat laatste zit nu onze uitdaging: bij de kennisinstallateur. Dat is iets wat bij de eindgebruiker in de vergetelheid is geraakt. Een uitdaging die een andere houding van ons als branche vereist. We moeten nu meer dan anders achter het stuur kruipen om richting te geven, initiatieven te ontplooien en een nieuwe trend in te zetten. Niet lijdzaam wachten, totdat de klant zélf een keer komt. Maar koers zetten richting de klant.
Koers aanvangen
Als je achter het stuur zit dan moet je het stuur ook vast blijven houden, anders ga je slingeren. Proactief bijdragen aan oplossingen van maatschappelijke vraagstukken. Zonder dat er direct een opdracht aan ten grondslag ligt. Plaats nemen naast de bouwkolom. Daarbinnen spelen we nog steeds te vaak de rol van ‘klassieke onderaannemer’. Met de huidige kennisontwikkelingen is dat écht een gepasseerd station.
Neem bijvoorbeeld een ontwikkelingen als BIM. Actieve aandacht aandacht gegeven voor de sociale vaardigheden en het innovatieve vermogen van onze vakmensen in het veld. Deze mensen zijn de zintuigen van onze branche. Naast het goed uitvoeren van de werkzaamheden pikken zij de signalen op en koppelen dit terug naar het installatiebedrijf en de branche.
Koers vasthouden
Nu vraagt u zich misschien af: wat heeft bovenstaand met mij te maken? Ik doe een appél op u! Het imago van een branche wordt ook bepaald door u. Bent u de voorvechter om “oude” vooroordelen in stand te houden? Of draagt u liever bij aan het beeld van een dynamische en innovatieve branche. De maatschappij heeft de richting bepaald, onze branche maakt keuzes. Ik vraag u: help mee. Persoonlijk, als onderneming of vanuit de branchevereniging.
UNETO-VNI communiceert de andere rol van u als installateur prominent. Haak daarop in! Werk samen aan een gezamenlijk doel om nieuwe markten te genereren met functionele producten en hoogwaardige installaties. Installaties waar gebruik van uw kennis noodzakelijk is en u niet alleen voor de handjes zorgt. Adviseer uw klant goed. Geen technische turbotaal. Maar functionele, praktische, comfortabele, milieuvriendelijke en veilige oplossingen. Laat zien dat u daadwerkelijk in staat bent om de (soms ontechnische) wens van uw klant centraal te stellen binnen uw installatie.
U bent de architect van de installaties, bewijs uw klant dat u die rol u op het lijf is geschreven!
 
 

Over de schrijver
Ik ben een ondernemende en creatieve verbinder. Mijn energie en kracht liggen in het inspireren, motiveren en organiseren van mensen en ideeën. In het onderwijs, de zorgsector en het technisch bedrijf. Ik neem mensen graag mee in mijn visie op ontwikkelingen in de technologie. En dat vanuit het oogpunt innovatie, business development of marketing. Ook werk ik graag aan resultaatgerichte antwoorden op vragen, behoeften of (markt- / organisatie)ontwikkelingen. Hierin maak ik gebruik van LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Tot slot: ik ben geen techneut, maar wel iemand die de techno-taal verstaat.
Reactie plaatsen