03 december 2013 
1 min. leestijd

Samen aan Yammer

Samen aan Yammer

yammerWe kennen LinkedIn, Twitter en Facebook. De meeste onder u zijn hier vast mee vertrouwd. Maar kent u ook Yammer (je spreekt het uit als jemmer)? Het is een platform waarin ukennis deelt in een besloten kring. Handig wanneer je vanaf verschillende plaatsen aan hetzelfde project werkt.
Interne microblogging
Persoonlijk vind ik Yammer een kruising tussen de bekendste 3 social mediakanalen. Het heeft van alles wat. Het mooiste is wel dat het “afgesloten” is. Dus alleen mensen die toegang hebben tot het Yammer-netwerk mogen yammeren (jemmeren). Eenmaal binnen deelt u met korte berichten snel informatie, maakt u documenten centraal bereikbaar en ziet u of collega’s online zijn. Yammer is een freemium. Dit betekent dat de basisversie gratis is. En binnen die versie zijn er al veel functies die te gebruiken zijn. Heb je meer noten op je zang? Dan zijn er verschillende abonnementen af te sluiten. De cloudsoftware is beschikbaar voor PC, tablet en smartphone. Ook belangrijk om te weten is dat Yammer vanaf 2012 onderdeel is van Microsoft.
Online kennishuis
Zelf gebruik ik de gratis versie van Yammer in een netwerk van webmasters. Samen beheren we 8 websites die onder één webportal vallen. Yammer heeft ervoor gezorgd dat wij eigenlijk niet fysiek bij elkaar komen. We delen en vragen elkaar alles online. Er zijn verschillende groepen aangemaakt, waaronder bijvoorbeeld één met basisregels rond de opmaak van pagina’s. Stel nu dat er volgende week een nieuwe webmaster bijkomt dan is het inwerken met de toegang tot Yammer een fluitje van een cent. Hij of zij heeft alleen inleestijd nodig.
Ook in de zakelijke omgeving is Yammer een handig platform. Laagdrempelig in gebruik en potentie om door te groeien tot een online kennishuis. Laat u zich niet afschrikken door het Engels wanneer u op www.yammer.com kijkt. De taalinstelling wijzigen naar het Nederlands is snel te organiseren.
Kracht van het delen
Begin klein met Yammer. Onderzoek of en waar de mogelijkheden van dit platform voor uw organisatie liggen. Als het past, neemt het gebruik en de informatie op het platform vanzelf toe. Belangrijkste tip bij Yammer – die overigens ook voor alle andere social media geldt: kies wel bewust.
(column november 2013 – Installatienet.nl)

Over de schrijver
Ik ben een ondernemende en creatieve verbinder. Mijn energie en kracht liggen in het inspireren, motiveren en organiseren van mensen en ideeën. In het onderwijs, de zorgsector en het technisch bedrijf. Ik neem mensen graag mee in mijn visie op ontwikkelingen in de technologie. En dat vanuit het oogpunt innovatie, business development of marketing. Ook werk ik graag aan resultaatgerichte antwoorden op vragen, behoeften of (markt- / organisatie)ontwikkelingen. Hierin maak ik gebruik van LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Tot slot: ik ben geen techneut, maar wel iemand die de techno-taal verstaat.
Reactie plaatsen