06 november 2013 
2 min. leestijd

Mag de échte leider opstaan

Mag de échte leider opstaan

leiderschap
De wereld verandert. De maatschappij verandert. U en ik veranderen. Denkt u wel eens terug aan de tijd vóór 2008? Het waren gouden tijden voor de bouw- en installatiemarkt. Vierkantemeters aan kantoor werden de grond uit gestampt. Gelijk op met het paddestoelenploppen van de vinex-woonwijken. Minimalistisch voorzien van flexibele installaties. En duurzaamheid? Dat was iets van grijze-wollen-sokken figuren. Het kon niet op. Het harde resultaat telde.
Crisis is de aanjager van vernieuwing
En toen kwam de crisis. In een paar jaar tijd zijn we gehopt van een bank- naar een economische naar een vertrouwenscrisis. Daar hebben we allemaal mee te maken. Komen de tijden van weleer terug? Ik denk van niet. Ik weet zeker van niet. Want diezelfde beroerde crisis brengt creativiteit van een andere orde. We gaan weer terug naar de bestaanskern van onze onderneming. We gaan terug naar onze eigen kern: “Wat is mijn btw (bewezen toegevoegde waarde) in mijn werk?”. In sociaal en maatschappelijk opzicht veroorzaakt de crisis een systeemkanteling. Kunnen we, kunt u de snelheid en impact van deze systeemkanteling aan?
Vernieuwing geeft ruimte aan andere leiders
De ooit zo mooie tijd was ook de tijd van ‘managers’. Organisatorische leiders bij wie het resultaat onderaan het excel-blad tot in detail belangrijker was dan de kracht van de mensen die dit realiseerden. Bij wie de doelstelling gepaard ging of gaat met een gedetailleerde bewegwijzering hoe die te behalen. Leiderschap vanuit positie. Ja zelfs vanuit macht. De crisis heeft verandering gebracht. De wereld zoekt nieuwe leiders. Visionairs, betrokken, passievol, authentiek, betrouwbaar. Leiderschap staat op dit moment volop in de schijnwerpers wanneer ik afga aan de vele uitnodigingen voor bijvoorbeeld cursussen, seminars en trainingen. Maar wie zijn die andere leiders dan?
Mag de leider opstaan
Het valt mij op dat de voorbeelden van ‘authentieke leiders’ vaak hele normale mensen zijn. Mensen die hun droom, idee of doelstelling met de nodige passie en enthousiasme overbrengen aan anderen. Die heel duidelijk zijn in de reden waarom ze iets willen en welke bijdrage jij daaraan mág leveren – en dat nog wil ook! Personen die – min of meer onbewust – anderen steeds vernieuwend weten te inspireren, boeien, motiveren en daarmee te binden. Juist daardoor die andere meekrijgt en zelfs boven zichzelf laat uitstijgen.
Van lijden naar leiden
Van sturend leiderschap naar dienend leiderschap. Volgens mij is dat de verandering die er momenteel door Nederland gaande is. Een verandering die rang, stand en branche overstijgt. Die dus ook plaatsvindt binnen de bedrijven in de bouw- en installatiebranche. Branches die het momenteel niet gemakkelijk hebben. Waar ‘overleven’ het dagelijkse werkwoord is geworden. Juist in deze – als ‘rationeel’ bestempelde – branches gaat de mate van sociale innovatie het verschil maken. Ik ben erg benieuwd hoe binnen deze branches andere en nieuwe vormen van leiderschap zijn plaats gaat vinden. Ik ben ervan overtuigd dat juist leiderschap zich doorvertaald naar cijfers. Ongeacht crisis. Van lijden naar leiden.
Mag de échte leider opstaan?
 
“Als je een schip wilt bouwen, trommel dan niet alleen de mannen op om het hout te verzamelen, maar verdeel het werk en geef instructies. Leer ze te verlangen naar de grote, oneindige zee.”
–  Antoine de Saint-Exupéry –

Over de schrijver
Ik ben een ondernemende en creatieve verbinder. Mijn energie en kracht liggen in het inspireren, motiveren en organiseren van mensen en ideeën. In het onderwijs, de zorgsector en het technisch bedrijf. Ik neem mensen graag mee in mijn visie op ontwikkelingen in de technologie. En dat vanuit het oogpunt innovatie, business development of marketing. Ook werk ik graag aan resultaatgerichte antwoorden op vragen, behoeften of (markt- / organisatie)ontwikkelingen. Hierin maak ik gebruik van LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Tot slot: ik ben geen techneut, maar wel iemand die de techno-taal verstaat.
Reactie plaatsen