Sch**t aan lijstjes

Sch**t aan lijstjes

SoMe_lijstMoe word je ervan. Althans, ik wel. Die steeds terugkerende social medialijstjes. U kent ze vast:
“5 reden om te Facebooken”
“10 stappen naar Twitter-succes”
“7 do’s en don’ts in social media”
“3 golden LinkedIn businessrules die je moet weten”
Je ontvangt opgeteld 1001 tips, keurig voor je uitgelijst. Allemaal suggereren ze hetzelfde: succes verzekert wanneer je deze regels in de smiezen houdt. Bij mij ontwikkelt zich een aversie tegen de goedbedoelde lijsten. Op z’n Hollands: ik krijg er een schijthekel aan.
Snacken
“Je tilt er veel te zwaar aan, zie het als inspiratie” zei iemand tegen mij. Vast! Maar inspiratie leidt tot gedachtenvorming en inname van eigen standpunten. En dat doen die lijstjes niet. Steeds vaker zie je ze als vaststaand gegeven terugkomen. In menig onderzoek, stagerapport en beleidsstuk. Naar mijn overtuiging spelen de opsommingen in op onze ontembare drang naar het “24/7 snacken van informatie”. Je krijgt er een vol hoofd van maar je bent zo weer kwijt. Op naar het volgende lijstje. Het stompt ons in zekere af om zelf na te denken over wat wel of niet te doen met en op de social mediakanalen.
Zin van onzin
Mensen zijn kuddedieren. Wij vinden het maar wat handig wanneer anderen het nodige voorwerk doen. En nog beter dit met ons delen. Netjes genummerd onder elkaar precies vertellen wat je wel en vooral niet moet doen op social media. Opvallend is – want vanuit vakidioterie lees ik ze dan weer wel – dat de verschillende lijsten elkaar vaak tegenspreken. Ook lees ik vaak opsommingen die gebaseerd zijn op….? Juist: niets. Behalve dan de mening van de schrijver. Veel gedachtegangen rijker maar geen stap wijzer is mijn conclusie. Als goede onderbouwing ontbreekt wat is dan de waarde? Precies: dat wat u ervan vindt!
Twee gouden regels
Laat ik mijn lijst ook maar eens delen. Hij is eenvoudig te onthouden en geldt voor social media en de wereld daarbuiten. Twee regels: blijf (dicht bij) jezelf en gebruik je gezond-boeren-verstand.
Succes!

Over de schrijver
Ik ben een ondernemende en creatieve verbinder. Mijn energie en kracht liggen in het inspireren, motiveren en organiseren van mensen en ideeën. In het onderwijs, de zorgsector en het technisch bedrijf. Ik neem mensen graag mee in mijn visie op ontwikkelingen in de technologie. En dat vanuit het oogpunt innovatie, business development of marketing. Ook werk ik graag aan resultaatgerichte antwoorden op vragen, behoeften of (markt- / organisatie)ontwikkelingen. Hierin maak ik gebruik van LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Tot slot: ik ben geen techneut, maar wel iemand die de techno-taal verstaat.
Reactie plaatsen