Toekomstplannen vmbo: kromme-tenen-politiek

Toekomstplannen vmbo: kromme-tenen-politiek

Kromme-tenen-politiek

Blij met – wat nu blijkt – een dode mus. Dat is misschien wel de beste samenvatting van wat het technisch vmbo nu moet voelen.
Staatssecretaris Sander Dekker kondigde eind 2014 grondige vernieuwingen van het onderwijs aan. En grondig wordt het wanneer nu blijkt dat de geldkraan met 10 tot 15% behoorlijk wordt dichtgedraaid. Iets wat onrealistisch overkomt in een tijd waarin alle onderzoeken laten zien dat er een structureel tekort aan technische vakmensen ontstaat. Of, vanuit een positievere benadering zoals branchevereniging Uneto-VNI aangeeft: “De vooruitzichten voor de installatiebranche zijn uitstekend; de komende jaren is er werk voor minimaal 2.600 nieuwe werknemers.”
Liberalisering technisch onderwijs
VMBO profielen techniekGeleid door kwadere gedachten zou je bijna denken dat VVD’er Dekker het technisch onderwijs aan het liberaliseren is. Ergens moeten de vakmensen toch opgeleid worden. Wanneer dit niet meer – kwalitatief passend – gebeurt in het reguliere onderwijs, moet het bedrijfsleven hier maar op inspringen. Veelgehoord is dan ook de roep naar de komst van bedrijfsscholen. Roepen is één, zoiets realiseren is van een heel andere orde. Het is dan ook voor veel MKB-bedrijven volstrekt onhaalbaar. Los van het feit dat de ervaringen van het runnen van een bedrijfsschool erg wisselend zijn. Het is niet iets wat je er zo maar even ‘bij’ doet als technisch bedrijf. Moet de installatiebranche in het algemeen blij zijn met bedrijfsscholen als alternatief voor het vmbo-onderwijs? Op het eerste gezicht klinkt het mooi. Wanneer je even verder kijkt dan de dag van morgen heb ik mijn twijfels. Overigens, het is de vraag of dit het toekomstbeeld moet zijn.

De jongeren van nu zijn onze vakmensen
van de toekomst.

Kromme-tenen-politiek
Al jaar en dag staat het technisch vmbo onder druk. Teruglopende leerlingaantallen zorgden in het beste geval voor een samengaan van installatietechnische opleidingen. In het slechtste geval voor sluiting. Er zijn delen in Nederland waarin er op vmbo-niveau nauwelijks of geen technische opleiding meer te volgen is. Er is een tijdsperiode geweest waarin het leren van een technisch vak niet cool of sexy was. In de kennis-bv Nederland leek toen alleen plaats voor professoren. Het tij is inmiddels kerende. Ontwikkelingen als bijvoorbeeld big-data, 3D-printing, the internet of everything en robotica zorgen dat de wereld van technologie weer hip wordt onder jongeren. Nieuwe vakmanschappen en beroepen ontstaan. Techniek heeft en biedt toekomst. En juist in deze fase geeft de politiek ruimte aan de staatssecretaris om met plannen te komen om de geldkraan dicht te draaien. Een ‘beetje dom’ als je het mij vraagt. Het voorstel van Dekker toont weer eens duidelijk aan hoe slecht het gesteld staat met het ‘technisch’ geweten van politiek Den Haag. De veelal hoogopgeleide politici staan ver weg van de vmbo-techniek werkelijkheid. Onderschatten het maatschappelijke belang en missen de juiste beleving bij deze vorm van technisch onderwijs.
De vakman of -vrouw 2.0
vmbo wordcloudIn een eerdere blog met de titel ‘de vakman verdwijnt, welkom aan de vakman’ stel ik onder andere dat het technische vmbo voor een duivels dilemma staat. De voorgenomen plannen van staatssecretaris Dekker maken het vraagstuk nog lastiger. Jongeren die voor techniek (willen) kiezen worden of zijn de dupe. De technische branche gaat het komend tekort aan nieuwe technici nog harder merken wanneer de plannen doorgang vinden. De jongeren van nu zijn onze vakmensen van de toekomst. Ik stel voor dat wij de staatssecretaris laten merken dat deze zoveelste ballon van hem, snel doorgeprikt moet worden. De techniek – in de vorm van een naald – stuur ik hem graag toe. U ook?
(Deze column is 22 april 2016 ook geplaatst op InstallatieJournaal.nl)
Aanvulling 29 april 2016:
Na staatssecretaris Dekker komt ook minister Asscher met een voorstel dat onze branche raakt. Uit naam van Leertouwer heb ik hierop gereageerd.

Over de schrijver
Ik ben een ondernemende en creatieve verbinder. Mijn energie en kracht liggen in het inspireren, motiveren en organiseren van mensen en ideeën. In het onderwijs, de zorgsector en het technisch bedrijf.Ik neem mensen graag mee in mijn visie op ontwikkelingen in de technologie. En dat vanuit het oogpunt innovatie, business development of marketing. Ook werk ik graag aan resultaatgerichte antwoorden op vragen, behoeften of (markt- / organisatie)ontwikkelingen. Hierin maak ik gebruik van LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Tot slot: ik ben geen techneut, maar wel iemand die de techno-taal verstaat.
Reactie plaatsen