Verbeeldende kracht van LEGO-bouwsteentjes

Verbeeldende kracht van LEGO-bouwsteentjes

LEGO®. Wie is er niet groot mee gebracht. In andere tijden zijn er, vanuit een bak kleurige steentjes, 1001 bouwwerken ontstaan onder mijn handen. Ik heb nooit gedacht dat dit vroegere speelgoed nu een ‘gereedschap’ wordt in mijn dagelijks werk. LEGO® SERIUOS PLAY® is een praktisch, toegankelijk en toepasbaar instrument. Het slim uitgedachte concept is breed inzetbaar voor organisatie- of persoonlijke ontwikkeling, strategie- en teamvorming of welk ander onderwerp dan ook.

De kracht van verbeelding
In verschillende ontwikkeltrajecten maakte ik al gebruik van het Business Model Canvas. Het krachtige ontwikkelmodel, waarmee in 9 blokken een idee te ‘vangen’ is. Ik heb hier eerder over geschreven. Mijn ervaring is dat de vertaalslag van het canvas naar de praktijk nog wel lastig te maken is door de deelnemers. Om bijvoorbeeld als groep van het 2D-model naar ‘het nu’ te komen, dat vroeg en vraagt de kunst van vertaalslagen maken. LEGO® gaat mij daarin zeker helpen.

Spelen met zichtbare inhoud
Met de stenen in je handen, ontstaat letterlijk de 3e dimensie. De basis van LEGO® SERIOUS PLAY® is het verbinden van hoofd met handen. Elke individuele bouwer ziet, wanneer er als groep ‘gebouwt’ wordt aan een vraagstuk, de inspiratie vanuit de steentjes ontstaan. Het geeft bouwers (een team, afdeling etc.) gezamenlijk positieve inspiratie en associatie. Ideeën en gedachten krijgen letterlijk vorm, betekenis en bovenal: beklijving onder de deelnemers. En dat zonder duimdikke verslagen of rapporten door te worstelen. Je bouwt wat je (be)denkt, verzint of wat je voor je ziet,. Speciaal hiervoor ontwikkelde pakketten – wat op zichzelf al een geniaal concept is – geven je meer dan voldoende ruimte om jouw idee te realiseren.

Dromen, bouwen, delen
Op het moment van het schrijven ben ik volop in de foundation training van LEGO® SERIOUS PLAY®. In een paar dagen tijd word ik volledig ondergedompeld in de wereld van blokjes en verhalen. Zonder zweverig te worden. Zonder flitsende powerpoints, saaie cursusdagen, vermoeiende luisterhoudingen en de daarmee gepaarde harde stoelzittingen. Gewoon, met 1001 steentjes gefundeerd aan de slag. Bouwwerken maken en onderlinge betekenis en verbindingen geven aan dat wat de ander en ik zie. Professionele toepassing van LEGO®, waarmee oude tijden herleven. Hoe doeltreffend en leuk is dat?

Over de schrijver
Ik ben een ondernemende en creatieve verbinder. Mijn energie en kracht liggen in het inspireren, motiveren en organiseren van mensen en ideeën. In het onderwijs, de zorgsector en het technisch bedrijf. Ik neem mensen graag mee in mijn visie op ontwikkelingen in de technologie. En dat vanuit het oogpunt innovatie, business development of marketing. Ook werk ik graag aan resultaatgerichte antwoorden op vragen, behoeften of (markt- / organisatie)ontwikkelingen. Hierin maak ik gebruik van LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Tot slot: ik ben geen techneut, maar wel iemand die de techno-taal verstaat.
Reactie plaatsen