Wat de installatiebranche kan leren van Tesla

Wat de installatiebranche kan leren van Tesla

Jarenlang is domotica uitgelegd met een metafoor naar de auto. In 2009 maakte ik hierover voor mijn werkgever een promofilmpje. De ontwikkeling van onze heilige koe sprak tot ieders verbeelding. Razendsnel zagen we nieuwe comfort-, veiligheids- en entertainmenttechnieken geïntegreerd worden in de auto. En in de parallel naar domotica riep het steevast de vraag op: waarom daar wel, maar niet in onze woning of bedrijfsgebouw?
In de tussenliggende jaren heeft de crisis in de bouw- en installatiebranche stevig huisgehouden. En of het niet genoeg was, is ook de markt anders gaan kijken naar de woning en gebouwen. Nieuwe eisen op gebied van energie en duurzaamheid zijn gesteld. Met ketenintegratie probeert de branche meer (of weer?) aansluiting te krijgen. Functionaliteit en kwaliteit te leveren en faalkosten te verlagen. Technologie slim in te zetten om zo de woning of het bedrijfsgebouw aantrekkelijk te maken voor huurder of koper. En als klap op de vuurpijl ziet de branche zich geconfronteerd met de business-as-usual vernietigende impact van ICT en IT. Samengevat: in de ‘Internet of Everything’ ziet de installatiebranche compleet nieuwe oplossing- en verdienmodellen ontstaan en weet hier maar moeizaam mee om te gaan.
Tesla
Met een schuin oog kijk ik weer naar de auto-industrie. Neem nu het automerk Tesla eens als voorbeeld. Keer op keer doorbreken zij de status-quo in autoland. Het begon met 100% elektrisch rijden mét voldoende actieradius. Gevolgd door de Powerwall voor energieopslag om de auto te voeden of vanuit de auto andere systemen van energie te voorzien. Een mini Smart Grid. Evenzoveel boeiend is het om te zien hoe Tesla haar auto ziet als een ‘systeem’. De auto is voorzien van technologie die de rijder na aanschaf nog niet gebruikt. Regelmatige software-updates activeren die “slapende” technologie en voegen doordachte functionaliteit toe. De update ‘auto-pilot’ bracht ook een integratie naar de woning. In basis zorgt de functie-update ervoor dat jouw Tesla voorrijdt op het moment dat je hem nodig hebt. Wanneer je wenst – en hier komt domotica om de hoek – opent en sluit jouw Tesla zelf de garagedeur. Ter inspiratie raad ik u aan om het filmpje hieronder te bekijken:

 
Durft de installatiebranche te kijken naar installaties; als naar een systeemoplossing? Om technieken te verwerken die de klant niet direct nodig heeft, maar waarvan de latente behoefte als trend bekend is? Uiteindelijk is de woning of het bedrijfsgebouw toch ook maar een omhulsel waarin de gebruiker functionaliteiten nodig heeft om te wonen, werken, zorgen of te ontspannen. Hoe gaaf zou het dan zijn als de installatiebranche daarin – vanuit domotica-denken – steeds nieuwe functies weet toe te voegen?
Klantbinding
Wat de installatiebranche leert van Tesla? De wijze waarop invulling is te geven aan klantbinding. Ook nu weer fungeert de auto als voorbeeld naar de woning of het gebouw. Het werkt in de installatiebranche naar mijn stellige mening niet anders. Want, welke klant zegt nee tegen meer comfort, veiligheid of gebouwefficiëntie als hem dat in een simpele nachtupdate wordt aangeleverd?

(Een variant op dit bericht is 15 februari ook geplaatst op Installatiejournaal.nl)

Over de schrijver
Ik ben een ondernemende en creatieve verbinder. Mijn energie en kracht liggen in het inspireren, motiveren en organiseren van mensen en ideeën. In het onderwijs, de zorgsector en het technisch bedrijf.Ik neem mensen graag mee in mijn visie op ontwikkelingen in de technologie. En dat vanuit het oogpunt innovatie, business development of marketing. Ook werk ik graag aan resultaatgerichte antwoorden op vragen, behoeften of (markt- / organisatie)ontwikkelingen. Hierin maak ik gebruik van LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Tot slot: ik ben geen techneut, maar wel iemand die de techno-taal verstaat.
Reactie plaatsen