De Erkend Installateur als installateur erkend

De Erkend Installateur als installateur erkend

SEI erkendWat kan er mis gaan bij het installeren van een CV-ketel? Heel veel. Dat blijkt wel uit een recente rechtzaak. Twee loodgieters uit Harderwijk hadden in een klus ongeveer alles verkeerd gedaan wat maar verkeerd kon. Twee doden tot gevolg. De ‘loodgieters’ bekende voor de rechter dat ze niet gediplomeerd waren en daardoor ook geen ‘Erkend Installateur’. De zaak heeft veel aandacht ontvangen in verschillende media.
Een installatie als sluipmoordenaar
Enkele jaren terug is voor onder andere installateurs de vestigingswet vervallen. Heb je affiniteit met techniek? Plak onder je naam ‘installateur’ en je bent het. Niemand die je tegenhoudt. Branche-organisatie Uneto-VNI heeft zich in die tijd fel verzet tegen deze ontwikkeling. Niet om de installatiemarkt “gesloten” te houden, maar om de veiligheid van consumenten te borgen. Elektriciteit, gas en water zijn sluipmoordenaars wanneer je er verkeerd mee omgaat.
In al ons doen en laten is installatietechniek en technologie onmiskenbaar aanwezig. Functioneert iets niet goed of gaat iets kapot dan is er meestal niet direct sprake van levensgevaar. Er zijn namelijk maatregelen genomen om dit te voorkomen. Wet- en regelgeving, normeringen en richtlijnen. Allemaal bedoeld om kwaliteit en veiligheid te garanderen. Toch gebeurt dit in Nederland. Geen diploma. Geen vakerkenning. Wel aan het werk.
Vertrouwen is goed, controleren is beter
Was de Harderwijkse zaak een incident? Het geeft wel te denken. In deze vorm staat het wellicht op zichzelf. In een groter geheel zeker niet. Verschillende TV-programma’s brengen regelmatig excessen uit de bouw- en installatiebranche in beeld. Een half afgemaakte aan- of verbouw, verkeerd installatiewerk of een hagelnieuw dak dat lekt als een zeef. Dan hebben we het nog niet over de verdampte aanbetalingen. Vanuit een nog groter geheel, gebeurt hetzelfde onder opticiens, tandartsen en zelfs in het onderwijs. Alle voorbeelden laten een rode draad zien. De uitspraak van het slachtoffer [lees: de klant]: “ik vertrouwde…. “.
Is in onze gereguleerde samenleving de klant te goed van vertrouwen? Vanuit de marketing is bekend dat de klant in eerste instantie koopt op emotie en vervolgens de aankoop met rationale argumenten onderbouwt. In het koopproces is het gevoel van vertrouwen sterker dan rationeel controleerbare informatie. Is de consument misschien “erkenningen”-moe? Immers, Nederland barst van registers, keurmerken, erkenningen en borgstellingen. Stichtingen zus-en-zo voor dit-en-dat. Vereniging X voor de kwaliteit van Y. Geen kwaad woord hierover hoor. De keerzijde is wel dat er een grote eigen verantwoordelijkheid ligt bij opdrachtgevers. Één die naar mijn mening makkelijker te nemen is bij de aanschaf van kleding dan bij bouw- en installatietechniek. Waar moet je naar kijken, wie moet je geloven en wie kan je nog vertrouwen?
Bijhouden van kennis en kunde
Het stempel ‘Erkend Installateur’ ontvang je niet zomaar. Verschillende voorwaarden worden hieraan gesteld. De belangrijkste is het hebben van vakdiploma’s. Alles netjes op orde dan is de erkenning een feit. Ik ben van mening dat het hier niet moet stoppen. Vakdiploma’s worden afgegeven op basis van een momentopname. Op basis van kennis, vaardigheid en techniek die er dan is. We weten dat de wereld van techniek constant verandert. Techniek wordt steeds complexer. Ik maak nu graag een parallel met de zorgsector. We verwachten van een arts toch ook constante bijscholing? Permanente educatie is een eis die wat mij betreft ook voor het stempel ‘erkend Installateur’ mag gelden.
Kies bewust
De twee ‘loodgieters’ uit Harderwijk hoorden de strafeis van 18 maanden cel en 5 jaar beroepsverbod [u leest het goed!] tegen zich uitspreken. De rekening van deze CV-klus was vele malen hoger. Was dit te voorkomen? Ik weet het niet. Wel weet ik dat het risico van verkeerde vakmannen minder groot was tijdens de vestigingseis. Gedane zaken nemen geen keer, laten we daarom kijken naar wat we wel hebben. De consument heeft minimaal ‘Erkend Installateur’ waarop ze een check kan uitvoeren via www.uneto-vni.nl/zoekinstallateur. Laat dit de minimale eis zijn die gesteld wordt aan een installateur. Vóórdat er opdracht wordt gegeven.

Over de schrijver
Ik ben een ondernemende en creatieve verbinder. Mijn energie en kracht liggen in het inspireren, motiveren en organiseren van mensen en ideeën. In het onderwijs, de zorgsector en het technisch bedrijf.Ik neem mensen graag mee in mijn visie op ontwikkelingen in de technologie. En dat vanuit het oogpunt innovatie, business development of marketing. Ook werk ik graag aan resultaatgerichte antwoorden op vragen, behoeften of (markt- / organisatie)ontwikkelingen. Hierin maak ik gebruik van LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Tot slot: ik ben geen techneut, maar wel iemand die de techno-taal verstaat.
Reactie plaatsen