Drie argumenten waarom LEGO® SERIOUS PLAY® wél werkt

Drie argumenten waarom LEGO® SERIOUS PLAY® wél werkt

Drie argumenten waarom LEGO® SERIOUS PLAY® wél werkt

Met LEGO® SERIOUS PLAY® (LSP) heb je een methodiek in handen, waarmee je op innovatieve wijze het proces van innovatie en business performance resultaatgericht verbetert. In eerdere blogs heb ik al het nodige geschreven over LSP. De reacties liggen ver uiteen. Er zijn drie negatieve reacties die ik regelmatig hoor. Deze weerleg ik met evenzoveel argumenten.
“Leuk dat spelen met LEGO® en het zal best wel iets bijdragen. Maar om nu te zeggen dat je er strategie, beleid of teams mee kan vormen, dat gaat mij wel ver. Is het bewezen?”
Argument 1: een gefundeerde methode. LSP is geen ongefundeerde flauwekul. Het is een methodiek om in 3D met 100% betrokkenheid en belang een bedrijfs- of productstrategie, processen, team of je persoonlijke loopbaan letterlijk uit te bouwen. Het idee van LSP is ontstaan in 1996. De twee professoren Johan Roos en Bart Victor bij IMD in Zwitserland en LEGO Group CEO en eigenaar Kjeld Kirk Kristiansen gingen op zoek naar nieuwe instrumenten en systemen rond strategievorming. Jarenlang onderzoek, analyseren, testen en documenteren volgden. Pas later kreeg de methodiek de naam LSP. En in 2010 besloot de LEGO Group de LSP-methodiek in een community based model aan te bieden.
“Leuk voor het inspiratiemoment tijdens een heisessie. Gooi een doos LEGO op tafel, laat mensen bouwen en je hebt hetzelfde resultaat. Ga gewoon écht werken.”
Argument 2: blijvend resultaat. Deze reactie begrijp ik wel. Menig heisessie is gedoemd te mislukken. Waarom? Omdat vaak vooraf bij het organiserend management de richting en het eindresultaat van de dag bekend staat. Bij LSP is dit anders. Ja, er is een heldere opdracht of vraagstelling. Maar het antwoord, is bij de start onbekend. Wel is er een routebeschrijving van de reis die de bouwgroep samen aangaat. Een dag LSP is keihard werken en vraagt mentaal veel van de deelnemers. LSP ‘dwingt’ dit op een hele natuurlijke manier af bij de deelnemers. Een deelnemer omschreef het eens zo: “Je komt in een flow die je gedurende een hele workshop – en daarna – niet meer loslaat.”
“Wel slim bedacht van LEGO. Het onmisbare onderdeel in de methodiek is het eigen product. Een mooie bron van inkomsten.”
Argument 3: volledig transparant. Niet alleen het resultaat is transparant. De methode zelf ook, want het is een zogeheten ‘open’ methode. Op legoseriousplay.com lees je er alles over. Ook staan hier de verschillende basisworkshops volledig uitgeschreven. De materialen zijn vrij verkrijgbaar. Kortom, in principe houdt niets iemand tegen om LSP te gebruiken. Daarom sluit ik dit argument af met een waarschuwing. De vraagstelling(en), de speelomgeving, de opbouw van een LSP-workshop en het faciliteren zelf vraagt wel de nodige kennis en kunde.
Dit is de laatste blog in een serie van vier blogs over LSP op www.installatienet.nl. Wil je meer weten of heb je nog vragen over de methodiek? Ik beantwoord ze graag. De eerdere blogs lees je hier:

Over de schrijver
Ik ben een ondernemende en creatieve verbinder. Mijn energie en kracht liggen in het inspireren, motiveren en organiseren van mensen en ideeën. In het onderwijs, de zorgsector en het technisch bedrijf.Ik neem mensen graag mee in mijn visie op ontwikkelingen in de technologie. En dat vanuit het oogpunt innovatie, business development of marketing. Ook werk ik graag aan resultaatgerichte antwoorden op vragen, behoeften of (markt- / organisatie)ontwikkelingen. Hierin maak ik gebruik van LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Tot slot: ik ben geen techneut, maar wel iemand die de techno-taal verstaat.
Reactie plaatsen