Energieke toekomst

Energieke toekomst

Energieke toekomst

Ik ben enthousiast. Goed, dat ben ik altijd wel. Maar nu helemaal na het lezen van het rapport ‘Economische vooruitzichten installatiebranche 2017 en verder’ van branchevereniging Uneto-VNI. Marktindicatoren slaan groen uit. Oké, de mate waarin verschilt, maar een kniesoor die daar op let. Er liggen weer vette jaren voor ons. Natuurlijk, het zijn woorden en grafieken op papier. Die betalen ook bij u de facturen niet. Uiteindelijk geldt dat het herstel voelbaar is in aanvragen, hoeveelheid werk en behoefte aan vakkundige mensen.
De grootste groei in 2017 ligt vooralsnog in woningbouw. Gevolgd door de aan elkaar gewaagde sectoren utiliteit en infrastructuur. Naar 2021 toe wordt sectorbreed een verdubbeling verwacht. Het is klip en klaar: de branche mag en moet aan de bak! Is dan alles rozengeur en maneschijn? Niet helemaal. Zo lees je in het rapport – door de toenemende vraag – uitstekende prognoses van werkgelegenheid. Alleen, combineer dit gegeven eens met de natuurlijke uitstroom en verminderde instroom van vakmensen. Het kan niet anders dan dat dit gevolgen heeft. Het raakt de branche in haar geheel, maar zeker ook u als aanbieder. Welk effect heeft dit op alle vooruitzichten en voorspellingen?
Er vallen mij een paar details op in het rapport. Door de indrukwekkende hoeveelheid grafieken en schema’s overkomt het je zomaar om over een aantal prikkelende zinnen heen te lezen. Bijvoorbeeld over de alsmaar doorgaande systeemintegratie van elektrotechniek, klimaat en ict. Of de rol van data en data-analyse. En niet te onderschatten: het ontstaan van nieuwe verdienmodellen.
De vooruitzichten geven mij energie. Om door te pakken op de kansen die er liggen. Niet vanuit de klassieke installateursrol, maar vanuit de rol als technisch dienstverlener. Als partner die grip op het gebouw en haar omgeving, de energie, het klimaat en de communicatie levert. En dat door slimme toepassingen van techniek.

Over de schrijver
Ik ben een ondernemende en creatieve verbinder. Mijn energie en kracht liggen in het inspireren, motiveren en organiseren van mensen en ideeën. In het onderwijs, de zorgsector en het technisch bedrijf. Ik neem mensen graag mee in mijn visie op ontwikkelingen in de technologie. En dat vanuit het oogpunt innovatie, business development of marketing. Ook werk ik graag aan resultaatgerichte antwoorden op vragen, behoeften of (markt- / organisatie)ontwikkelingen. Hierin maak ik gebruik van LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Tot slot: ik ben geen techneut, maar wel iemand die de techno-taal verstaat.
Reactie plaatsen